Prima pagină » Turism » 11 obiective turistice din Iaşi şi împrejurimi pe care le poţi vizita într-un weekend
11 obiective turistice din Iaşi şi împrejurimi pe care le poţi vizita într-un weekend

11 obiective turistice din Iaşi şi împrejurimi pe care le poţi vizita într-un weekend

27 mai 2021, 17:15,
Echipa BZI.ro în Turism

„Iaşul este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei. Printre zidurile sale sălăşluiesc comori de artă pe care nici o urbe a României de azi nu le posedă cu atâta îmbelşugare.”, spunea Nicolae Iorga despre capitala regiunii Moldova. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Iaşiul este în topul oraşelor alese ca destinaţie de către turişti. Dacă ţi-ai propus ca anul acesta să vizitezi capitala regiunii Moldova, am pregătit pentru tine câteva sugestii de obiective turistice din Iaşi şi împrejurimile sale care cu siguranţă te vor surprinde într-un mod plăcut. 

Iaşiul este un oraş foarte uşor accesibil pentru turiştii din toată lumea. Aici poţi ajunge foarte uşor cu avionul din Otopeni, cu o cursă aeriană ce durează în jur de o oră, sau cu maşina, dacă îţi place să conduci. Desigur, poţi alege şi varianta trenului, din orice oraş mare al ţării, însă ai nevoie de puţin mai multă răbdare. Indiferent din ce oraş eşti, Iaşiul te va cuceri, nu doar cu obiectivele turistice, ci şi cu mărinimia şi omenia pe care locuitorii acestuia le poartă cu ei peste tot. Să pornim la drum!

Obiective turistice din Municipiul Iaşi

În Municipiul Iași sunt o mulțime de obiective pe care le poți vizita. Se poate întâmpla să nu ai timpul necesar pentru a le bifa pe toate. La urma urmei, Iașiul este un loc cu o puternică încărcătură istorică și culturală și, cu siguranță, te vei îndrăgosti de el.

Bojdeuca lui Ion Creangă

Bojdeuca in care a locuit Ion Creanga unul dintre cele mai importante obiective turistice din Iasi

Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România

Situată în cartierul Ţicău, pe Strada Simion Bărnuţiu, Nr. 4, Bojeduca lui Ion Creangă este casa în care a locuit marele povestitor român, între anii 1872 şi 1889. Pragul acestei case a fost trecut şi de bunul său prieten, marele poet naţional Mihai Eminescu, iar Ion Creangă era cunoscut pentru faptul că împărţea curtea casei cu peste 30 de pisici care purtau nume de persoane. În Bojdeucă, Ion Creangă a scris celebrele Amintiri din copilărie, poveştile care ne-au adus mai aproape de suflet tradiţiile şi obiceiurile din satul românesc.

Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitana din Iasi si credinciosi adunati la slujba

Catedrala Mitropolitană din Iași este unul dintre locurile de pelerinaj ale creștinilor ortodocși

Pe strada Ştefan cel Mare, la numărul 16, peste drum de primărie, se află Catedrala Mitropolitană din Iaşi, o clădire impunătoare ce parcă veghează asupra liniştii ieşenilor. Catedrala este unul dintre marile puncte de atracţie din municipiu, deoarece aici îşi găseşte odihna Sfânta protectoare a Moldovei, Parascheva. În fiecare an, pe 14 octombrie, pelerinii ortodocşi din toate colţurile lumii pornesc într-o călătorie spirituală spre acest loc, pentru a primi binecuvântarea Sfintei Parascheva. În timpul pelerinajului, populaţia municipiului Iaşi devine de aproape cinci ori mai mare.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași cuprinde 15 facultăți și numeroase centre de cercetare

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România (1860). Clădirea principală găzduieşte în Sala Paşilor Pierduţi o mică parte din creaţia marelui pictor Sabin Bălaşa, mai exact, 18 picturi murale ce reflectă sufletul, tinereţea, istoria şi poezia poporului român. Criticul Valentin Ciuca spunea că penelul lui Bălașa a conferit spaţiului „o esenţă de unicitate”, de aceea noi considerăm că merită UAIC merită vizitată, cel puţin o dată.

Parcul Copou

Bustul lui Mihai Eminescu din parcul Copou

Parcul Copou datează din prima parte a secolului al XIX-lea, iar amenajarea sa a început in anii 1833-1834

În Parcul Copou, amenajat pe dealul cu același nume, vezi găsi unul dintre marile simboluri ale literaturii române, Teiul lui Eminescu. La umbra acestuia, locuitorii iaşului îl întâlneau pe marele poet, alături de Veronica Micle sau împreună cu bunul său prieten, Ion Creangă. Tot în parc vei descoperi busturile unor membrii din Junimea, precum Nicolae Gane, Costache Negruzii şi Ciprian Porumbescu.

Grădina Botanică Anastasie Fătu

Vedere de sus cu gradina botanica Anastasie Fatu din Iasi

În Grădina Botanică Anastasie Fătu din Iași se organizează, ocazional, expoziții cu sculpturi din flori, o splendoare pentru ochii turiștilor

Pe Dealul Copou se găseşte cea mai veche grădină botanică din România. Cu o vechime de peste 160 ani, gradina se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 90 hectare şi a devenit casă pentru aproximativ 2000 de specii de plante, printre care unele rare, fiind organizată în 10 secţii: Sistematică, Fitogeografică, Complexul de Sere, Flora şi Vegetaţia României, Silvostepa Moldovei, Biologică, Plante Utile, Dendrarium, Ornamentală şi Rosarium.

Obiective turistice din împrejurimile Municipiului Iaşi

Nu doar oraşul Iaşi cuprinde obiective pe care merită să le vizitezi măcar o dată în viaţă, ci şi împrejurimile sale. Iată câteva dintre ele.

Ruinele Bisericii Vovidenia de la schitul Stavnic

Ruinele bisericii Vovidenia de la schitul Stavnic

Astăzi, la Manastirea Stavnic este un schit de călugări care au datoria de a reînvia viața monahală din localitate

Ruinele bisericii Vovidenia din Schitu Stavnic, construită în 1727, fac parte dintr-un complex mănăstiresc mai vechi. A fost ctitorită de boierul Constantin Cocoranul, care ulterior s-a călugărit și a devenit monahul Calistru. În Al doilea Război Mondial, locaşul de cult a suferit de pe urma bombardamentelor, devenind o ruină.

Mănăstirea Dobrovăț

Manastirea Dobrovat din judetul Iasi ultima biserica construita de Stefan cel Mare

Pictura interioară a bisericii datează din 1531, fiind pastrată aproape integral

Situată în comuna cu același nume, Mănăstirea Dobrovăț este strâns legată de istoria Moldovei. Aici, domnitorul Ștefan cel Mare a ctitorit ultima sa mănăstire, în 1504. 500 de ani mai târziu, mănăstirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași, iar în incinta ei a fost amplasat un bust al domnitorului Ștefan cel Mare, realizat de sculptorul ieșean Dan Covataru.

Rezervaţia Geologică şi Paleontologică Repedea

În locul în care se află Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea, în urmă cu 7 milioane de ani era Marea Sarmatică

Situată la 10 km de Iași, Rezervaţia Geologică şi Paleontologică Repedea este un colţ de natură în care turiştii vin să se plimbe sau să facă drumeţii. Aici întâlnim vegetaţie diversificată, formată în special din fagi, stejari şi goruni, iar atracţia principală este Locul fosilifer Repedea, un deal cu stânci calcaroase, ce au o vechime de peste 7 milioane de ani. Rezervaţia este unul dintre principalele puncte de atracţie din împrejurimile Iaşului.

Obiective turistice din Judeţul Iaşi

De asemenea judeţul Iaşi cuprinde o serie de obiective turistice pe care le recomandăm oricui îşi propune o minivacanţă în judeţ.

Castelul Sturdza din Miclăușeni

Vedere din gradina cu castelul Sturdza din Miclauseni

Castelul Miclăușeni, a fost restaurat și transformat în spațiu pentru manifestări culturale și turistice

Situat în satul Miclăușeni, Castelul Sturdza este o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică, ce se distinge prin blazoanele și stemele ornamentale care îi împodobesc fațada și turnurile ce străjuiesc parcul. Castelul a fost construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, iar turiştii pot descoperi aici piese de mobilier vechi, sculptate în lemn de trandafir, o vastă bibliotecă şi colecţii de arme, costume medievale, busturi în marmură de Carara şi tablouri vechi în ulei.

Podgoriile și cramele Cotnari

Plantatia de vita de vie de la podgoria Cotnari

Vinul de Cotnari este cel mai bun vin românesc, datorită numeroaselor premii câștigate la diverse concursuri naționale și internaționale

Podgoriile Cotnari sunt unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Iaşi. Aici se produce „Grasa de Cotnari”, iar turiştii pot vizita crama în care se spune că Ştefan cel Mare îşi ţinea vinurile. De asemenea, aici poţi face un tur complet al complexului: traseul strugurilor, depozitarea mustului, staţia de îmbuteliere şi hrubele, nişte butoaie imense din lemn de stejar în care vinul este lăsat să se odihnească.

Muzeul de Sit arheologic de la Cucuteni

Cladirea muzeului de arheologie de la Cucuteni

Cucuteni este considerat leagănul civilizației europene

La 10 km de oraşul Târgu Frumos, pe Dealul Gosan, la extremitatea nordică a satului Cucuteni, se află situl arheologic care conţine dovezi remarcabile despre una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Pe lângă morminte şi vestigiile vechi de mii de ani, arheologii au descoperit aici şi piese de ceramică de Cucuteni, cunoscută pentru simbolurile spirituale străvechi, cum ar fi Yin și Yang, apărute pentru prima dată în vechea cultura Danubiano-Pontică și apoi, la câteva mii de ani distanță, în Asia.

Scurt istoric despre Iaşi

Iaşiul este unul dintre oraşele cele mai încărcate de istorie din România. Acesta a fost capitala Moldovei timp de aproximativ 300 ani în perioada 1564-1859, una dintre capitale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României timp de 2 ani, în perioada Primului Război Mondial.

În preistorie, în apropierea Iaşiului înflorea cultura uneia dintre cele mai vechi civilizaţii – cea de la Cucuteni (5200-3500 î.Hr.), iar în antichitate, oraşul şi împrejurimile sale a fost locuit de numeroase popoare migratoare, precum geto-dacii, sciţii şi sarmaţii. De altfel, iazigilor, o ramură a sarmaţilor, le este atribuit numele localităţii Iaşi, cunoscut în documente şi ca Târgul Ieșilor, Iaşii sau Jassy.

Odată cu descălecarea lui Dragoş Vodă, în 1359, pe teritoriul zonei de nord a Moldovei, zona judeţului Iaşi începe să fie populată, iar 9 ani mai târziu, Târgul Ieşilor este menţionat pentru prima dată într-un document scris, ca important centru comercial, urmând ca în 1564, Alexandru Lapușneanu să mute capitala Moldovei aici pentru aproape 300 ani, până în 1859. 

În timpul primului război mondial (1916-1918), Iaşiul este recunoscut ca şi capitala României, după ce  familia regală şi autorităţile romane s-au refugiat aici, în urma capturării Bucureştiului de către Puterea Centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`