Dispepsia este o boala functionala in care organele gastrointestinale, in primul rand stomacul si prima parte a intestinului subtire, functioneaza anormal. Teoriile cauzei dispepsiei includ pereceptia anormala de la nervii senzitivi intestinali, procesarea anormala a informatiei de la nervii senzitivi, si stimularea anormala a intestinelor de catre neuronii motori.
Dispepsia este diagnosticata pe baza simptomelor tipice si absenta altor boli gastrointestinale, in particular bolile legate de hiperaciditate si boli non-gastrointestinale care ar putea sa dea nastere simptomelor.
Analizele in dispepsie sunt directionate in special spre excluderea prezentei altor boli gastrointestinale si non-gastrointestinale. Anumiti pacienti pot necesita teste specifice ale anumitor functii gastrointestinale.
Simptomele dispepsiei
Semnele si simptomele sunt provocate cel mai frecvent de alimentatie. Iata cateva dintre acestea:
– O durere de stomac ca o sfredelire sau ca o arsura;
– Balonare (o senzatie de plenitudine in stomac);
– Pirozis (continutul stomacului vine inapoi in gat);
– Stomac deranjat (greata);
– Voma;
– Eructatie (ragait);
– Regurgitatie;
– Greata (cu sau fara voma);
– Satietate precoce (senzatia de plenitudine dupa o cantitate mica de mancare);
– Distensie abdominala (umflarea burtii);
– Gaze (flatulenta).
Un stil de viata nesanatos poate contribui la durerea de stomac nonulceroasa. Stresul, oboseala, dieta saraca, odihna insuficienta si lipsa exercitiului fizic ii pot agrava semnele si simptomele.
Cauza exacta a durerii de stomac nonulceroase este necunoscuta. In anumite cazuri poate sa apara dupa o infectie virala. Adesea dispepsia este produsa de ulcerul gastric sau boala de reflux esofagian. Daca aveti o boala de reflux acidul gastric urca inapoi in esofag. Aceasta produce durere in piept. Bolile care dau dispepsie sunt:
1. Refluxul gastroesofagian sau o hernie hiatala.
2. Ulcer peptic (gastric) sau duodenal.
3. Cancer gastric (de stomac).
4. Intoleranta la lactoza.
5. Sindromul de intestin iritabil.
6. Diabetul;
7. Boala tiroidiana;
8. Hiperparatiroidismul (hiperactivitatea glandelor paratiroide);
9. Boala renala severa;
10. Durerea de vezica biliara (colica biliara) sau inflamatia (colecistita);
11. Anxietatea sau depresia.
Uneori dispepsia poate fi semnul unei probleme serioase – de exemplu, un ulcer gastric profund. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti peste 50 de ani si:
– ati slabit recent fara sa fi vrut;
– aveti dificultati la inghitire;
– aveti varsaturi severe;
– aveti scaune negre, ca smoala;
– simtiti o formatiune in zona stomacului.
Daca aveti ulcer gastric, acesta poate fi vindecat. Va trebui sa luati medicamente antisecretorii. Daca aveti o infectie la stomac va trebui sa luati si un antibiotic.Daca medicul crede ca un medicament pe care il luati va produce arsuri (dispepsie) va trebui sa luati alt medicament.
Un medicament care scade cantitatea de acid din stomac va poate ameliora durerea si va voate ajuta daca aveti boala de reflux.
Tratamentul dispepsiei
Mai multe tipuri de medicamente sunt disponibile pentru tratarea semnelor si simptomelor dispepsiei:
1. Supresori ai acidului gastric. Aceste medicamente au rolul de a proteja tesuturile care acopera stomacul si intestinul subtire. Acestea includ sucralfatul si misoprostolul.
2. Antisecretoriile. Cimetidina, ranitidina si famotidina scad cantitatea de acid pe care o produce stomacul.
3. Inhibitorii pompei de protoni. Inhibitorii pompei de protoni scad acidul prin blocarea actiunii „pompelor” din interiorul celulelor secretorii ale stomacului. Printre aceste medicamente se numara omeprazolul.
4. Agentii prokinetici cum ar fi metoclopramidul. Aceste medicamente ajuta la golirea mai rapida a stomacului si cresterea tonusului sfincterului dintre stomac si esofag, reducand probabilitatea discomfortului abdominal superior.
5. Antispasticele. Aceste medicamente relaxeaza muschii netezi ai intestinelor, contribuind la diminuarea indigestiei.