Prima pagină » Titlurile zilei » 104 ani de la cea mai mare tragedie feroviară din România. Peste 1.000 de morţi în accidentul de lângă Iași

104 ani de la cea mai mare tragedie feroviară din România. Peste 1.000 de morţi în accidentul de lângă Iași

13 ian. 2021, 11:04,
George Cristian în Titlurile zilei

Pe data de 13 ianuarie 2021 se împlinesc 104 ani de la cea mai mare tragedie feroviară din istoria României. Vorbim despre faptul că în urma accidentului feroviat au murit peste 1000 de persoane.

Accidentul feroviat a avut loc în comuna Ciurea, lângă Iași. Iar absența unei anchete oficiale nu a permis obţinerea unui punct oficial a ceea ce s-a întâmplat la acea dată.

104 ani de la tragedia feroviară de la Ciurea

Vorbim ca pe data de 13 ianuarie 1917 în localitatea Ciurea s-a produs un incident care s-a soldat cu decesul a 1000 de persoane. La acea dată, România se afla prinsă în luptele din cadrul Primului Război Mondial. Trenul era plin de călători care fugeau din fața nemţilor.  Bucureștiul fusese ocupat de trupele germane. În tren se aflau ostaşi, ofiţeri din cadrul Armatei Române dar şi a Armatei Sovietice, dar și numeroși civili care pornise spre Iași. Conform datelor de la acea vreme se pare că în tren se aflau peste 1000 de persoane. Trenul a fost remorcat iar acesta era condus de o locomotivă ORLEANS ORLEANS nr. 460 tip 1B1-n2, dar și de o locomotivă nr. 602 BANCA, ambele fiind locomotive cu abur.

După lunga călătorie dinspre București, trenul a ajung la panta de la Bârnova. Echipajul CFR verifică atât frânele automate cât şi pe cele manuale. După ce trenul a pornit din stația mai sus amintită şi a coborât pe pantă, spre Iași, mecanicul din prima locomotivă, cea care conducea trenul, a observat că se află în incapacitatea de a mai controla viteza trenului. Aceasta crescuse peste limita normală iar la intrarea în staţia din Ciurea, trenul intră pe linia nr1, linie care era ocupată de un tren care transporta o cisternă cu păcură. O parte din tren deraiază la primul macaz al staţiei dintre liniile 1 și 2.

Din păcate, unul dintre vagoanele din trenul de călători a lovit un vagon cu păcură care a explodat. În urma exploziei a rezultat un imens incendiu.  Din garnitura trenului E1 rămân pe linie numai două vagoane, restul sunt cuprinse de foc şi ard în întregime. După unele informaţii, în timpul acestei tragedii au decedat circa 970 de călători.

Cazul nu a fost cercetat iar resturile umane au fost îngropate

Conform datelor de la acea vreme se pare că din cauza faptului că România era prinsă în luptele din cadrul Primului Război Mondial, autorităţile au hotărât să nu facă o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii acestei tragedii.

Din această perspectivă, resturile umane au fost îngropate în 3 gropi comune, gropi care aveau un diametru de 15/9 metri. Din păcate foarte puţine persoane dintre cele decedate au fost identificate. Nu există nicio ipoteză sau concluzie la această tragedie. Totuşi, în gara din Ciurea, în 2021, se poate vedea cimitirul care stă mărturie tragediei. În cimitir se află bustul locotenentului de artilerie, Cantacuzino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`