Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, tine o conferinţă de presă în care vorbeşte despre numărul morţilor şi despre raportarea acestora în sistemul de raportare naţional. Ioana Mihăilă susţine că diferenţele vin în contextul în care la mijloc sunt mai multe greşeli umane.
Ioana Mihăilă a fost întrebată de un reporter despre faptul că la Iași au fost raportate 100 de decese care nu aveau diagnostic. De altfel, Ioana Mihăilă a vorbit și despre faptul că nu vom afla cu exactitate numărul exact al deceselor de COVID-19 în România.
La Iași sunt 100 de decese de anul trecut care nu aveau un diagnostic Iași
Un reporter a întrebat-o pe Ioana Mihăilă referitor la numărul de decese înregistrate la nivel național și despre faptul că DSP-urile anunță raportări inexacte ale acestora. În replică, ministrul a menționat că există diferențe, diferențe pe care comisia le-a formulat în concluziile aferente
Reporter: La Iaşi, 100 de decese de anul trecut nu aveau clar diagnosticul. Ce s-a întâmplat?
Ioana Mihăilă: Aşa cum spune comisia în raportul ei, aceste diferenţe există, şi aşa cu spune şi comisia în concluziile furnizate, aceste decese au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spital.
Ce spun reprezentanții DSP Iași
Contactat de reporterii BZI.RO în legătură cu informațiile apărute, purtătorul de cuvânt al DSP a afirmat faptul că instituția așteaptă ca până la finalul zilei raportările complete trimise de spitalele suport COVID-19 din Iași:
” Reprezentanții DSP Iași așteaptă ca până la finalul acestei zile (nr. 13 mai 2021) să primească de la spitalele suport COVID-19 din Iași raportările cu privire la situația exactă. a declarat în exclusivitate pentru BZI.RO, purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu.
Nu vom afla cu exactitate câte persoane au murit de COVID-19 în România
Un răspuns extrem de controversat a fost formulat de Ioana Mihăilă care a explicat că, o valoarea corectă a numărului de decese cauzate de COVID-19 nu va fi aflat niciodată. Acest lucru s-ar datora faptului că sunt multe decese la domiciliu şi în centrele rezidenţiale care au fost cauzate de infectarea cu COVID-19 dar care nu au fost raportate. De altfel şi la spitale au murit oameni de exemple de infarct miocardic dar care nu au fost raportate ca moarte COVID-19
”Referitor la timp cred că este important să avem datele cât mai aproape de o valoare corectă. Referitor la numărul de total de decese la domiciliu sau în centrele rezidențiale care au provenit ca urmare a contractării Covid-19, dar care nu au fost raportate. Tot realitatea din teren ne arată faptul că în spitale au murit pacienți cu afecțiuni acute, cum ar fi infarctul miocardic, dar care nu au fost raportate ca decese Covid.”, a spus Ioana Mihăilă.
Raportul deceselor de COVID-19 nu va fi făcut public
O altă declaraţie destul de controversată face referire la faptul că raportul privind decesele de COVID-19 din România nu va fi făcut public. Aceasta a spus că a prezentat informaţiile din raportul menţionat mai sus şi că nu poate fi făcut public pentru că acesta conţine aceleaşi date:
„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, ci datele agregate în acest raport. Eu am citat numai din raport”, a spus Ioana Mihăilă.
În concluzie, Ioana Mihăilă a afirmat faptul că nu trebuie politizată raportarea și diferențele deceselor de COVID-19 din România.
Exista diferente intre datele raportate de diverse baze de date care au colectat decesele. Orice incercare de a politiza va scadea increderea populatiei. As prefera sa nu facem nicio legatura politica intre numarul de decese. a conchis Ioana Mihăilă.