Pe 8 mai 2021, s-au împlinit 100 de ani de la crearea Partidului Comunist din România, formațiune ce a purtat de-a lungul timpului următoarele denumiri: Partidul Comunist din România (1921-1945), Partidul Muncitoresc Român (1945-1965) și Partidul Comunist Român (1965-1989). La trecerea unui secol de la crearea unui partid comunist în România, Facultatea de Științe Politice a Universității „Petre Andrei” din Iași, revista de științe politice Polis și Institutul pentru Studierea Ideologiilor organizează o serie de evenimente pe tema comunismului, ce vor avea loc pe 21 mai 2021.
Iată care vor fi evenimentele:
- Vernisarea Expoziției „REZISTENȚII. AMINTIRE și RECUNOȘTINȚĂ”, realizată de Muzeul Național Cotroceni, ce se va afla în foaierul Universității „Petre Andrei” din Iași, str. Bălușescu Nr. 2, în perioada 21 mai-25 iunie 2021.
Prezintă: Liviu Jicman, Directorul Muzeului Național Cotroceni
Interval orar: 11.00-11.30
Dezbaterea „Perspective ale cercetării comunismului din România”
Toți participanții la această masă rotundă au fost și sunt implicați în cercetarea comunismului din România și nu numai. În cadrul dezbaterilor, fiecare va avea la dispoziție 10 minute pentru a-și expune rezultatele cercetării și pentru a formula o opinie cu privire la consecințele comunismului pentru societatea românească.
Participanți: Mioara Anton, Dorin Dobrincu, Florin Cîntec, Ioana Drăgulin, Silvia Bocancea, Sabin Drăgulin, Radu Carp, Doru Tompea, Cristian Bocancea, Georgeta Condur și Constantin Ilaș.
Loc de desfășurare: Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași, str. Bălușescu Nr. 2
Moderator: Sorin Bocancea
Interval orar: 11.30-13.30
- Lansarea volumului Așa s-a construit în comunism, realizat de Sorin Bocancea și Marin Gh. Nicolae, în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”. Volumul este apărut la Editura Institutul European.
Loc de desfășurare: Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași, str. Bălușescu Nr. 2
Prezintă: Florin Cîntec
Interval orar: 13.30-14.00.