O alimentație bună este esențială pentru menținerea cartilajului. De asemenea, ajută la reducerea fenomenelor inflamatorii. Iata cele 10 sfaturi nutriționale pe care trebuie să le adoptati pentru a vă proteja articulațiile și a reduce durerea dacă suferiți de osteoartrita, tendinite etc!
O alimentație bună este esențială pentru menținerea cartilajului. De asemenea, ajută la reducerea fenomenelor inflamatorii. Iata cele 10 sfaturi nutriționale pe care trebuie să le adoptati pentru a vă proteja articulațiile și a reduce durerea dacă suferiți de osteoartrita, tendinite etc!
Nu vă lăsați niciodată acasă sticla de apă!
Cea mai importantă substanță din articulație este cartilajul. Compus din 75% apă, necesită o hidratare suficientă și regulată, care poate fi obținută doar prin băut de apa, treptat, pe tot parcursul zilei.
Alegeți legume crude
Legumele crude sunt foarte buni furnizori de apă, dar și de vitamina C. Cu toate acestea, cartilajul este structurat pe fibre de colagen, o proteină care necesită această vitamină pentru fabricarea sa.
Consumă pătrunjel
În fundul grădinii sau într-un ghiveci, în bucătărie! La fiecare masă, adaugă-l proaspăt in feluri de mâncare: supe, pește, legume crude etc. Deoarece este unul dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C, creșteți asadar aporturile zilnice.
Mănâncă fructe proaspete
Întotdeauna pentru a vă asigura că aveți aporturi bune de vitamina C. Preferați-le pe cele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C: kiwi, citrice (portocale, grapefruit), fructe roșii etc.
Testați-vă toleranța la produsele lactate
Laptele de vacă poate acutiza simptomele inflamatorii la unii pacienți. Lactoza și proteinele din lapte ar perturba sistemul imunitar. Dacă aveți dubii, reduceți sau eliminați laptele, iaurtul, brânza de vaci timp de trei până la patru săptămâni. Dacă există o îmbunătățire clară, perseverați, dar fără a uita să vă suplimentați cu calciu.
Favorizați gătitul la aburi
Grătarele, mâncărurile prăjite, cuptoarele cu microunde și alte metode de gătit la temperaturi ridicate generează formarea moleculelor Maillard, care sunt toxice pentru celule, în special pentru cele ale articulațiilor. Preferați temperaturile scăzute, chiar dacă aceasta înseamnă prelungirea timpului de gătit.
Alegeți grăsimile potrivite
Mai degrabă decât alimentelore bogate în grăsimi saturate (unt, smântână, mezeluri etc.), se acordă atentie celor bogate în omega-3, precum peștele gras (somon, hering, macrou etc.) și nucilor, soia, uleiurilor de rapiță, germenilor de grâu (2-3 linguri pe zi). Acești acizi grași nesaturați cu proprietăți antiinflamatorii sunt esențiali pentru echilibrul metabolismului nostru și buna funcționare a apărării imune.
Alegeti carnea slaba
Carnea este bogată în aminoacizi necesari pentru fabricarea anticorpilor.
Sari peste dulciuri
Zaharurile rapide sunt acidifiante și favorizează glicarea, o reacție naturală care scade rezistența țesuturilor organismului la stresul mecanic.