Prima pagină » Sanatate » 10 semne ca iti vine menstruatia. Iata in ce situatii trebuie sa te prezinti la medic

10 semne ca iti vine menstruatia. Iata in ce situatii trebuie sa te prezinti la medic

20 iun. 2024, 13:16,
în Sanatate

Simptomele pre-menstruale apar de obicei cu 1-2 săptămâni înainte și se termină, de obicei, la aproximativ 3-4 zile după începerea sângerării. Iată 10 semne că îți vine menstruația pentru a te pregăti din timp.

10 semne că îți vine menstruația

Simptomele apar, de regulă, din cauza fluctuaților nivelelor hormonale, dar sunt implicate, în acest proces, și alte substanțe chimice prezente în creier, însă nu se știe încă sigur în ce măsură și care este exact rolul acestora.

Un prim semn că îți vine menstruația este apariția erupțiilor cutanate. Creșterea nivelului de hormoni duce la apariția coșurilor, comedoamelor, punctelor negre, acneei, dar și stimulează producția de sebum.

Al doilea semn sunt sânii grei (umflați) și dureroși. Aceasta se numește durere ciclică a sânilor și estrogenul, progesteronul și prolactina au un rol important în acest proces.

Un al treilea semn este oboseala și imposibilitatea de a dormi. Fluctuațiile hormonale perturbă tiparele de somn și te fac să te simți obosită. Temperatura corpului crește odată cu nivelurile de estrogen si progesteron, ceea ce duc la un somn anevoios.

Crampele sunt un simptom cu care se confruntă majoritatea femeilor. Crampele din abdomenul inferior apar de obicei în prima zi de menstruație și durează pe tot parcursul ei.

Când vine menstruația, apar și simptome digestive extreme. Unele femei se confruntă cu constipația, iar altele cu diareea.

Un alt simptom este senzația de balonare. Retenția de apa este o alta plângere majora pe care femeile o au in aceasta perioada.

Durerea de cap poate fi și el un simptom, apărut din cauza modificărilor nivelului de estrogen.

Schimbările de dispoziție pot reprezenta un alt simptom, fiind cauzate de fluctuațiile hormonale ce afectează și emoțiile.

Aceste fluctuații hormonale pot produce și stări de anxietate și depresie.

Un ultim simptom ar putea fi durerea de spate, produsă de modificările nivelului de prostaglandine.

Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual

Menstruația apare în pubertate și este un înseamnă momentul din care corpul tău este capabil de reproducere. Ciclul menstrual se oprește în momentul în care rămâneți însărcinată, când corpul se pregătește pentru a susține dezvoltarea și creșterea bebelușului.

Ciclul menstrual este împărțit în trei faze: faza foliculara (în prima zi a menstruației, foliculii se dezvolta in ovar si se realizează selecția unuia dominant pentru ovulație), faza ovulatorie (aceasta este faza în care ovulul matur este eliberat din folicul și este pregătit să fie fertilizat de către un spermatozoid; dacă ovulul nu este fecundat în decurs de câteva ore, acesta se elimină) și faza luteală (în această fază, după eliminarea ovulului, foliculul rămas produce progesteron, care ajută la pregătirea mucoasei uterine pentru o posibilă sarcina; daca fertilizarea nu are loc, scade nivelul de progesteron și începe menstruația, iar ciclul se reia).

Uneori, ciclul menstrual poate fi neregulat și pot apărea tulburări precum: sângerare menstruală abundentă, amenoree (lipsa sângerării menstruale, sângerare între două menstruații), dismenoree (în timpul menstruației poți simți durere intensă), sindrom premenstrual (simptome care încep înainte de menstruație), tulburare disforică premenstruala (este o forma severa a sindromului premenstrual).

În cazul în care sesizați dereglări ale ciclului menstrual, este indicat să vă schimbați stilul de viață prin gestionarea stresului, menținerea unui regim alimentar sănătos și exerciții regulate.

În situația în care vă confruntați cu simptome majore de tulburare, trebuie să consultați neapărat un medic ginecolog, deoarece pot fi semne ale unei afecțiuni ce necesită tratarea.

Nu toate femeile se confruntă cu aceleași simptome, însă dacă ai măcar câteva din aceste 10 semne, înseamnă că îți vine menstruația cât de curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024