10 semne că ai probleme cu tiroida. Cum să recunoști la timp problema?

07 nov. 2022, 11:00
BZI.ro, în Sanatate

Există 10 semne că ai probleme cu tiroida pe care trebuie să le observi cât mai repede. Calitatea glandei tiroide este direct legată de sănătatea cardiovasculară, de funcția reproductivă, de rata metabolică și de bunăstarea psiho-emoțională.

Adesea, glanda tiroidă insuficientă sau hiperactivă este cauza funcționării defectuoase a acestor sisteme, care nu este întotdeauna vizibilă. Prin urmare, este important să se recunoască la timp primele semne și să se înceapă tratamentul. Luați în considerare ce simptome indică o disfuncție tiroidiană.

medic care verifica gatul unei femei din cauza problemelor cu glanda tiroida

Hipotiroidismul sau secreția redusă de hormoni determină o reducere sau chiar absența apetitului sexual

10 semne că ai probleme cu tiroida. Oboseala și durerile musculare

Dacă vă simțiți lipsit de somn și incapabil să vă concentrați, ar putea fi primul semn al unei disfuncții tiroidiene. Glanda tiroidă produce hormoni care sunt responsabili de echilibrul energetic și ajută la producerea serotoninei, „hormonul fericirii”. Secreția insuficientă a acestor hormoni face ca organismul să fie mai puțin activ, ceea ce afectează, de asemenea, vigilența mentală.

Cu o secreție crescută de hormoni în glanda tiroidă, toate procesele din organism sunt accelerate, astfel încât creierul primește semnale de stimulare, ceea ce duce la creșterea excitabilității și a anxietății. Un exces de hormoni produși de glanda tiroidă provoacă deficite cognitive. Aveți dificultăți de concentrare, de memorare și de gândire.

femeie care se tine de gat din cauza problemelor cu tiroida

Dacă v-ați îngrășat într-o perioadă scurtă de timp și activitățile sportive combinate cu o dietă adecvată nu vă ajută, acest lucru poate indica o tulburare metabolică

Hipotiroidismul sau secreția redusă de hormoni determină o reducere sau chiar absența apetitului sexual. Împreună cu o reducere a libidoului, există o schimbare bruscă a greutății și slăbiciune. Disconfortul la nivelul gâtului, coloanei vertebrale, coatelor, umerilor și șoldurilor, precum și o senzație bruscă de furnicături în mușchi sunt simptome ale unei posibile deficiențe de tiroxină. O deficiență de tiroxină distruge celulele nervoase care trimit semnalele de durere.

Pielea uscată, gura, unghiile fragile, căderea părului sunt semne care semnalează deficiența de tiroxină. Un metabolism lent afectează activitatea glandelor sebacee și a nutrienților din organism, ceea ce duce la pielea descuamată, unghiile fragile și foliculii de păr latenți.

Cum să identifici mai rapid că suferi de o deficiență de tiroxină?

Dacă v-ați îngrășat într-o perioadă scurtă de timp și activitățile sportive combinate cu o dietă adecvată nu vă ajută, acest lucru poate indica o tulburare metabolică. Hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru acest proces. Cu lipsa lor de creștere în greutate observată, cu o creștere a secreției există o pierdere bruscă de greutate.

Există o legătură directă între natura și durata ciclului menstrual și producția de hormoni tiroidieni. Un ciclu menstrual lung, secreții dureroase și abundente sunt indicii ale unei deficiențe de hormoni tiroidieni. O secreție slabă sau neregulată este asociată cu hipersecreția hormonală.

grafica femeie care se tine de gat din cauza problemelor cu tiroida

Secreția insuficientă a acestor hormoni face ca organismul să fie mai puțin activ

Hipertiroidismul este însoțit de palpitații și de o creștere a tensiunii arteriale. Dacă apare o deficiență hormonală, contracția musculară netedă a inimii scade și tensiunea arterială scade sub nivelul normal. Atât o secreție crescută, cât și una scăzută de hormoni tiroidieni are o influență negativă asupra procesului de ovulație și asupra capacității de a rămâne însărcinată. Dacă nu există precondiții directe pentru infertilitate, merită să verificați glanda tiroidă.

Dacă aveți o dietă sănătoasă și aveți un nivel ridicat de colesterol în sânge, poate fi unul din cele 10 semne ca ai probleme cu tiroida. De asemenea, dacă vă este adesea frig atunci când temperatura este normală în interior sau în exterior, acest lucru poate indica hipotiroidism. Dacă transpiri abundent și corpul tău produce căldură în mod activ, este posibil să fii hipertiroidian. O creștere în zona mărului lui Adam, un nod în gât și modificări ale vocii pot fi semne ale unei probleme tiroidiene.

femeie care se tine de gat din cauza problemelor cu tiroida

O secreție slabă sau neregulată este asociată cu hipersecreția hormonală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *