Pe lângă simptomele care se văd în ceea ce privesc comportamentul, există și 10 semne ale depresiei care se manifestă în ceea ce privește organismul. Acestea pot dezvălui faptul că există o problemă ce trebuie tratată.
Depresia poate afecta atât felul de gândi al unei persoane, dar și comportamentul. Cu atât mai mult, există și câteva simptome care vizează în mod direct corpul. Iată care sunt cel 10 semne ale depresie care vizează organismul, dar și cum se manifestă în funcție de sex și vârstă.
10 semne ale depresiei
Persoanele care se confruntă cu această afecțiunea pot prezenta dureri abdominale și probleme cu digestia. Aceștia pot experimenta, pe lângă dureri, greață, vărsături, diaree, constipație, sindrom de colon iritabil sau crampe. De asemenea, având în vedere că afectează digestia, pot apărea scăderi sau creșteri în greutate.
Durerile mai pot fi cronice, la nivelul capului, toracelui, sânilor sau articulare, inexplicabile.
Persoana care suferă de depresie tinde să fie sedentară, astfel, prin lipsa activităților fizice, există riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Un alt semn este apariția afecțiunilor inflamatorii. Starea de depresie și stres prelungit poate afecta imunitatea, crescând riscul de apariția a sindromului intestinului iritabil, artrită sau diabet de tip 2.
Depresia se poate manifesta și prin tulburări ale somnului, mai exact insomnii prelungite.
Un alt semn este oboseala accentuată și nejustificată. Deși somnul poate fi suficient, persoana care suferă de depresie se poate simți constat fără vlagă sau poftă de viață.
Un simptom frecvent întâlnit este durerea de cap. Migrenele se prezintă, de regulă, seara, accentuate de tensiuni musculare la nivelul gâtului și umerilor.
Depresia se mai manifestă și lipsa capacității de concentrare. Pacienților le este greu să facă activități intelectuale sau sarcini simple de serviciu. Mai pot apărea chiar și tulburări de memorie.
Un al semn sunt modificările hormonale. Acest lucru vizează femeile prin modificări ale ciclului menstrual. Menstruația poate deveni neregulată, cu un flux ridicat, ori, pe cealaltă parte, absentă. De asemenea, se manifestă și lipsa libidoului sau libidou scăzut.
Nu în ultimul rând, persoanele cu depresie se confruntă adesea cu dureri în piept generate de atacuri de panică sau anxietate.
Cum se manifestă afecțiunea în funcție de gen și vârstă
Această afecțiune se manifestă diferit, de la individ la individ. Însă, doi factori importanți sunt vârsta și sexul. Astfel, la bărbați, semnele care se întâlnesc cel mai frecvent sunt: furie, angajarea în comportamente periculoase, evitarea situațiilor sociale, comportament abuziv față de sine sau față de cei din jur.
La femei, simptomele depresiei pot fi: anxietate ridicată, iritabilitate, oboseală excesivă, gânduri negative persistente, schimbări bruște de dispoziție.
În cazul adolescenților, perioadă în care se produc oricum multe schimbări la nivel mintal și fizic, depresia se manifestă prin: neliniște, agitație, performanță academică scăzută, lipsă de motivație, tristețe prelungită, dureri de cap/stomac, lipsa poftei de mâncare, stare de plâns.
Depresia poate afecta și bătrânii, întâlnindu-se simptome precum: declin mental, dureri, amețeli, tulburări gastrointestinale, stare de confuzie, dificultate în sarcini simple, ideații.
Dacă te regăsești în unele dintre aceste 10 semne ale depresie sau simți că ceva nu este în regulă, nu ezita să ceri ajutor specializat. Tratamentul dat de medic, în funcție de nevoile tale, te poate ajuta să ieși din această stare și să te vindeci.