Prima pagină » Local » 10 milioane de lei investiții în modernizarea staţiei de pompare desecare SPE Gorban
10 milioane de lei investiții în modernizarea staţiei de pompare desecare SPE Gorban

10 milioane de lei investiții în modernizarea staţiei de pompare desecare SPE Gorban

23 aug. 2024, 15:22,
în Local

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) în calitate de beneficiar a lansat o licitație publică în valoare de 10 milioane de lei pentru modernizarea stației de pompare desecare SPE Gorban. Licitația a fost publicată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)

10 milioane de lei investiții în modernizarea staţiei de pompare desecare SPE Gorban

Investiția 10 milioane de lei investiții în modernizarea staţiei de pompare desecare SPE Gorban este esențială pentru îmbunătățirea evacuării apelor în exces din Amenajarea de desecare Sculeni – Țuțora – Gorban. În prezent, stațiile de pompare SPE din cadrul sistemelor de desecare nu pot evacua apele în timp util și complet, ceea ce provoacă pierderi semnificative anuale în agricultură.

” Amânarea acestei investiții ar duce la deteriorarea completă a lucrărilor existente, inclusiv la scoaterea din funcțiune a stațiilor de pompare, reducând capacitatea de producție a solurilor și afectând negativ producțiile agricole.

Dacă nu se realizează investiția, există riscul ca o suprafață de 13.619 hectare să fie inundată, ceea ce ar genera pierderi considerabile pentru obiectivele social-economice și gospodăriile din zonă, având, totodată, un impact ecologic negativ imprevizibil asupra mediului.” se arată în caietul de sarcini.

Construcția prezintă o structură pe cadre de beton armat cu planșee din beton armat, pereți din zidărie de cărămidă, și acoperiș terasă termo-hidroizolantă. Lucrările includ tencuieli, vopsitorii lavabile, finisaje exterioare, tâmplării din PVC și metal, precum și reparații ale suprafețelor de beton.

Terasamentele implică înlăturarea vegetației, excavarea depunerilor și nivelarea mecanică a suprafețelor. Lucrările de betonare cuprind trasarea și cofrarea, montarea geomembranei, armarea cu plasă sudată și turnarea betonului.

Instalațiile hidromecanice necesită demontarea și montarea electropompelor, cu atenție la asamblarea tubulaturilor și montarea pompelor submersibile. Pompele Dn 1000 sunt montate în cuve independente, iar cele Dn 700 într-o cuvă comună. Sunt prevăzute diverse sisteme pentru amorsarea și funcționarea automată a pompelor, inclusiv sisteme de vid și de protecție anticorozivă. Conductele sunt protejate cu izolatie specială pentru a asigura etanșeitatea și durabilitatea.

Ce propune proiectul în valoare de aproximativ 10 milioane de lei

Proiectul propus include înlocuirea agregatelor de pompare vechi cu noi electropompe submersibile performante, automatizate și dispecerizate centralizat, pentru a îmbunătăți eficiența și fiabilitatea operațiunilor la stațiile de pompare din cadrul amenajării de desecare Sculeni – Țuțora – Gorban.

Înlocuirea va include trei electropompe AV 906 / 315 kW și trei electropompe DV 5-47 / 90 kW cu electropompe submersibile moderne. Noile echipamente, de tip KPL, vor avea randamente superioare și vor permite o funcționare mai eficientă. De asemenea, va fi instalat un nou tablou de comandă și automatizare pentru a facilita controlul și monitorizarea.

Pe lângă înlocuirea agregatelor de pompare, proiectul presupune și înlocuirea instalațiilor auxiliare, a conductelor și a armaturilor de aspirație și refulare. Conductele existente vor fi demontate și înlocuite cu conducte noi de diferite dimensiuni, inclusiv Dn 1400, Dn 1600, și Dn 1200, asigurându-se că toate componentele sunt modernizate pentru a spori capacitatea și durabilitatea sistemului. Vor fi utilizate materiale de înaltă calitate, cum ar fi PEHD PE 100 PN6 SDR 26, pentru a garanta o performanță optimă.

Construcțiile aferente includ realizarea unui batardou de pământ pentru secarea bazinului de aspirație, reabilitarea bazinului de aspirație și a bazinului de refulare, precum și refacerea clădirilor de stație, posturi trafo și tehnic. Aceste lucrări vor contribui la creșterea durabilității infrastructurii și la prevenirea deteriorării ulterioare.

În plus, vor fi efectuate lucrări de reamenajare a instalațiilor electrice pentru adaptarea la noile echipamente, inclusiv introducerea automatizării și informatizării activităților de conducere operațională. Acest aspect va permite monitorizarea și controlul în timp real al funcționării sistemului, asigurându-se o operare eficientă și intervenții prompte în caz de nevoie.

Per ansamblu, proiectul va contribui la modernizarea și optimizarea sistemelor de pompare, asigurându-se astfel o gestionare mai bună a apei și prevenirea pagubelor în agricultură din zonă. Valoarea exactă a modernizării  staţiei de pompare desecare SPE Gorban este de 9.999.955 de lei fără TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024