Pentru mulți dintre noi, flexibilitatea și rolul său asupra articulațiilor sunt concepte destul de abstracte. Top Sante ne învață să înțelegem mai bine aceste structuri complexe și fragile și, astfel, să avem mai bine grijă de ele. Iată 10 lucruri de știut despre articulații!
Mergând, alergând, sărind, îmbrăcând o haină, aplecându-vă înainte pentru a vă lega pantofii: corpul nostru este o mașină incredibil de mobilă și flexibilă. Această caracteristică o datorăm în special structurilor situate peste tot pe scheletul nostru, adesea neglijate, chiar abuzate: articulațiile. Puncte de joncțiune între cel puțin două oase ale corpului nostru, aceste structuri sunt cruciale pentru succesiunea mișcărilor complexe esențiale vieții de zi cu zi.
Adevărate bijuterii ale ingineriei naturale, acestea includ diverse elemente care le fac un mecanism bine uns: cartilaj, membrana sinovială care le delimitează, lichid sinovial etc.
Iată 10 lucruri de știut despre articulații!
Articulațiile sunt structuri fragile
Oricât de sofisticate ar fi, articulațiile noastre sunt fragile, deoarece pot fi deteriorate de mai mulți factori. Unii se referă la stilul de viață: acesta este cazul practicilor sportive prea intensive, care ne pot deteriora articulațiile și structurile din jur, provocând diverse daune: micro traumatisme ale cartilajului, entorse, luxații.
Aceste zone pivot pot fi, de asemenea, afectate de diverse tulburări mai mult sau mai puțin grave, favorizate de traume, genetică sau chiar îmbătrânire și care pot apărea la orice vârstă: osteoartrita, artrita etc. Patologii grupate sub termenul de reumatism, care desemnează toate leziunile articulare.
Articulațiile sunt la fel de vitale ca inima
Cu toate acestea, cand o articulație sufera, toată viața noastră de zi cu zi poate fi degradată. Pentru că atunci apare durerea invalidantă care poate afecta grav calitatea vieții, somnul nostru, mobilitatea noastră, practicarea activităților de agrement și, prin extensie, viața privată și profesională. În cele din urmă, „scăderea mobilității poate duce chiar la boli potențial fatale, cum ar fi bolile cardiovasculare (atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale) sau cancer, favorizate de un stil de viață sedentar”, subliniază profesorul Berenbaum, reumatolog, potrivit Top Sante.
Femeile sunt mai afectate de boli articulare
„Ele reprezintă 60% din cazurile de osteoartrită și 80% din cazurile de artrită reumatoidă”, arată profesorul Berenbaum. Până în prezent, motivele acestei supra-reprezentări a femeilor nu sunt pe deplin înțelese. În ceea ce privește artrita reumatoidă, o ipoteză este că ar fi favorizată de prăbușirea nivelului de hormoni sexuali feminini, estrogeni, care apare la menopauză. Această teorie este coroborată de prezența, pe celulele cartilajului articular, a anumitor proteine, numite „receptori”, sensibili la estrogen.
Îmbinările funcționează datorită unui lubrifiant natural
Lichidul sinovial, sau sinovia, hrănește cartilajele articulațiilor și le permite să alunece unul peste altul. Produs de membrana care tapetează interiorul capsulei articulare (învelișul elastic care delimitează articulațiile mobile), acest fluid gros, transparent sau galben pal este alcătuit din glucoză (un zahăr), proteine, acid hialuronic și, în special, o mulțime de apă. De aceea, menținerea hidratării poate ajuta la prevenirea durerilor articulare.
Nu toate articulațiile se mișcă
De fapt, există trei tipuri de articulații, cu structuri diferite: articulații foarte mobile (sau diartroze), cum ar fi cele ale genunchilor, șoldurilor și umerilor, unde cartilajul permite oaselor să se miște unul față de celălalt (acestea sunt cele mai numeroase – aproape 300); articulații ușor mobile (amfiartroză), cartilaginoase, cum ar fi cele ale coastelor și vertebrelor coloanei vertebrale; și articulații aproape imobile (sinartroză), realizate din țesut fibros, cum ar fi cele dintre oasele craniului.
Cea mai mobilă articulație dintre toate este cea a umărului
Acest lucru permite mișcări în direcții diferite, de peste 360°, de unde și posibilitatea de a face arcade cu brațele. „Acest lucru este legat de faptul că această articulație nu este foarte congruentă, adică suprafețele sale articulare nu se suprapun foarte mult una peste cealaltă. În plus, este acoperită de o mulțime de tendoane, explică profesorul Berenbaum. În schimb, articulațiile cotului și genunchiului permit mișcarea doar în două direcții, extensie și flexie.
Flexibilitatea noastră este determinată de gene
Astfel, unii vor avea în mod natural articulații, mușchi, tendoane și ligamente mai extensibile. În plus, femeile sunt mai flexibile decât bărbații, probabil datorită hormonilor lor care pătrund tendoanele și mușchii și promovează relaxarea.
„Pe de altă parte, marea flexibilitate a gimnastelor, dansatorilor și contorsioniștilor la nivel înalt este, mai presus de toate, rezultatul anilor de muncă, de multe ori începând din cea mai fragedă copilărie”, precizează profesorul François Rannou.
Pocnirea articulațiilor degetelor nu este periculoasă
În timpul studiilor americane care au analizat radiografiile mâinilor a 215 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, s-a constatat că cei care își pocneau degetele în mod regulat nu aveau mai multă artrită decât alții. Pocnitura percepută ar corespunde exploziei de bule de gaz (oxigen sau dioxid de carbon) care ar trece de la vasele de sânge la fluidul din articulație, atunci când cavitatea articulației este dilatată în timpul întinderii degetelor.
A fi prea flexibile nu este neapărat un lucru bun
Și din motive întemeiate: „tendoanele și ligamentele prea flexibile stabilizează articulațiile mai puțin, ceea ce favorizează entorse și luxații (în special ale umărului) în mod repetat”, indică profesorul Rannou, reumatolog. În plus, o mare flexibilitate poate reflecta și o patologie de origine genetică adesea nerecunoscută: hiperlaxitatea.
De la 35 de ani, pierzi 1% din masa musculară pe an
Acest lucru contribuie la reducerea flexibilității noastre de la an la an. „După îmbătrânire, această pierdere musculară progresivă, sau sarcopenie, reduce flexibilitatea mușchilor și, ca urmare, cea a articulațiilor”, explică Dr. Daubinet, specialist în medicină fizică. În plus, flexibilitatea scade și în cazurile de osteoartrita, care este favorizată – printre altele – de îmbătrânire. Acestea fiind spuse, vă puteți îmbunătăți flexibilitatea facând exercitii. Și asta, la orice vârstă.
Corpul nostru conține 360 de articulații
Există 86 în craniu, 6 în laringe, 66 în cutia toracică, 76 pentru coloana vertebrală și pelvis, 64 (adică 2 seturi de 32) în picioare și 62 (adică de 2 ori 31) în brațe. Aceste structuri fac parte dintr-un mare sistem fiziologic care conferă formă, stabilitate și mișcare corpului nostru: este sistemul musculo-scheletic, care include și oasele, mușchii, tendoanele și ligamentele. Prin comparație, la vârsta adultă, corpurile noastre conțin 206 oase și 639 mușchi.