Foarte multa lume sufera din cauza coloanei vertebrale. In Coreea si China se stie ca restaurarea coloanei vertebrale elimina pana la 70% din toate afectiunile si bolile de care sufera o persoana. Pentru aceasta, terapeutii recomanda ca zilnic sa se faca exercitii si masaj pentru a restabili postura si a consolida muschii spatelui, pentru flexibilitatea si mobilitatea coloanei vertebrale.
Exercitii pentru corectarea posturii
Persoanele care se confrunta cu dureri de spate trebuie sa intareasca muschii coloanei vertebrale si pe cei abdominali, fiindca si abdomenul este sustinut de coloana. Daca vreti sa aveti o coloana si un organism sanatos, trebuie sa faceti regulat exercitii fizice pentru abdomen si spate, cate 30 de minute, in fiecare dimineata. Iata cateva exercitii pentru coloana vertebrala:
1. Rotirea capului – se roteste capul in sensul acelor de ceas, incet si amplu, de 10 ori. Apoi se repeta aceeasi miscare in sens antiorar.
2. Pendularea capului – se apleaca capul spre stanga si apoi spre dreapta, repetandu-se miscarea de mai multe ori. Treptat se poate mari viteza de executie.
3. Flexia coloanei – Fiind in picioare si avand mainile pe langa corp, balansam umerii alternativ in sus si in jos, de mai multe ori. Bazinul ramane nemiscat.
4. Extensii fata-spate – Se ridica mainile deasupra capului si se fac doua miscari spre spate, iar apoi va aplecati in fata realizand alte doua miscari.
5. Extensii stanga-dreapta – Se executa ca exercitiul anterior, dar miscarile se fac spre stanga, respectiv spre dreapta.
Exercitii-minune pentru indreptarea coloanei
6. Rotirea trunchiului – Mentineti bazinul nemiscat si aplecati-va catre in fata. Acum rotiti trunchiul in sensul acelor de ceas, de cateva ori, iar apoi in sens invers.
7. Rotirea bazinului – Se executa ca exercitiul anterior, dar acum bazinul este cel care se misca, iar capul ramane nemiscat.
8. Torsiunea coloanei – Avand picioarele usor departate, se ridica mainile in fata si apoi rotim trunchiul si mana stanga cat mai mult spre stanga, realizand un semicerc orizontal si urmarind degetele cu privirea. Se revine cu mainile in fata si se face la fel pe partea dreapta. Se repeta procedeul de mai multe ori, alternand rasucirea stanga-dreapta si urmarind ca bazinul sa ramana nemiscat.
9. Elicea – Se realizeaza similar ca exercitiul anterior, dar acum trunchiul este aplecat in fata, paralel cu solul, iar mainile sunt intinse lateral spre stanga si respectiv spre dreapta. Privirea urmareste mana care se ridica.
10. Intinderea coloanei vertebrale – Departam picioarele la o distanta de aproximativ de doua ori latimea umerilor, cu talpile orientate oblic. Asezam podul palmelor pe coapse, chiar in unghiul dintre coapse si bazin si ne lasam in jos cat mai mult, expirand pe gura. In timp ce ne ridicam, inspiram pe nas si retinem aerul.
Pozitia finala seamana cu un scaun cu spatar. Acum trebuie sa ne lasam cu toata greutatea pe maini, fara ca acestea sa fie indoite din coate (mainile raman in continuare pe coapse). Este bine sa impingem bazinul si sa ridicam capul pentru a intinde cat mai mult coloana vertebrala. Se ramane asa un timp, apoi se expira si se revine in pozitie verticala. Se reia exercitiul de mai multe ori si daca va este prea dificil se poate realiza si cu spatele lipit de perete.
Acest exercitiu poate aduce discurile intervertebrale la locul lor si corecta deplasarea vertebrelor.