Datorita continutului sau nutritional, iarba grasa este considerata un superaliment. Afla din articolul de fata care sunt beneficiile acestei plante medicinale pentru sanatate.
Cunosti deja multiplele beneficii oferite de iarba grasa? Aceasta planta era folosita in Grecia Antica si in medicina chinezeasca datorita proprietatilor sale diuretice, laxative, dar si detoxifiante.
Afla mai multe informatii utile despre iarba grasa din articolul de astazi!
Iarba grasa: o simpla buruiana?
Pana acum cativa ani, iarba grasa (Portulaca oleracea) era considerata o simpla buruiana care creste peste tot. Aceasta poate aparea chiar si in crapaturile din trotuar. Fermierii nu sunt incantati de prezenta sa, deoarece le afecteaza culturile.
In ciuda aspectelor mentionate, aceasta planta cu flori galbene sau roz se remarca prin rezistenta sa deosebita si valorile nutritionale excelente. In prezent, iarba grasa este recunoscuta drept un superaliment care poate fi consumat ca orice alta leguma si care ofera multe beneficii pentru sanatate.
Componentele ierbii grase
Iarba grasa este bogata in vitaminele A, B si C si minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc si seleniu, printre altele. In plus, aceasta este printre plantele cu cel mai ridicat continut de acizi grasi esentiali omega 3, care se gasesc in semintele sale.
In acelasi timp, iarba grasa contine cantitati generoase de mucilagiu (fibre), flavonoide, fitoestrogeni si acizi organici, cum ar fi acidul citric si acidul malic. Totodata, unul dintre componentele sale principale este melatonina, hormonul care regleaza ciclul veghe-somn.
Beneficii oferite de iarba grasa pentru sanatate
In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi principalele beneficii oferite de iarba grasa pentru sanatate:
1. Iarba grasa este antiinflamatoare. Datorita continutului de mucilagiu, acizi grasi omega 3 si minerale, aceasta planta are proprietati antiinflamatoare puternice, ajutand la ameliorarea durerii si a disconfortului de la nivelul aparatului urinar si digestiv.
2. Este antioxidanta. Iarba grasa se remarca printr-un continut foarte bogat de antioxidanti. Vitaminele C si E, flavonoidele, alcaloizii, beta-carotenul si glutationul lupta impotriva radicalilor liberi si previn imbatranirea.
3. Este foarte hranitoare. Gratie continutului ridicat de nutrienti si acizi grasi omega 3, iarba grasa hraneste organismul in profunzime din interior. Astfel, aceasta planta imbunatateste sanatatea pielii, a parului, a unghiilor, a articulatiilor, etc.
4. Este antiseptica. Iarba grasa are proprietati antimicrobiene foarte eficiente.
5. Iarba grasa este benefica pentru sistemul cardiovascular. Uimitoarele beneficii oferite de iarba grasa vizeaza si aparatul cardiovascular. Acest remediu imbunatateste circulatia, regleaza tensiunea arteriala, previne aritmia, etc.
6. Imbunatateste digestia. Datorita continutului de mucilagiu, iarba grasa are un efect emolient asupra organismului. Aceasta planta calmeaza sistemul digestiv si tractul urinar, prevenind cele mai frecvente boli de la nivelul acestora. In plus, datorita nivelului ridicat de fibre, iarba grasa combate constipatia si previne parazitii intestinali.
7. Este diuretica. Iarba grasa este un remediu excelent pentru retentia de apa. Astfel, aceasta reduce umflaturile din corp si lupta impotriva obezitatii.
8. Remediu impotriva ulcerului. Uimitoarele beneficii oferite de iarba grasa sunt datorate si continutului de mucilagiu. Acesta protejeaza mucoasa organelor interne si previne gastrita si ulcerul, afectiuni frecvente ale sistemului digestiv.
9. Iarba grasa scade febra. Aceasta planta minunata scade febra in mod natural.
10. Este hipoglicemianta. Iarba grasa reduce in mod natural glicemia, prevenind diabetul, obezitatea si rezistenta la insulina.
Cum poti consuma iarba grasa?
In ciuda tuturor minunatelor beneficii oferite de iarba grasa, aceasta nu este inca clasificata ca remediu natural pentru afectiunile mentionate. Prin urmare, desi se fac din ce in ce mai multe cercetari, planta este greu de gasit in forme diverse.
Iti recomandam sa cultivi sau sa culegi iarba grasa din zone necontaminate pentru a o putea consuma ca pe o leguma.
Poti adauga iarba grasa in mancaruri calite, salate, supe, sosuri sau tocanite in acelasi fel in care folosesti nasturelul sau spanacul.
Datorita mucilagiului, iarba grasa ofera o textura cremoasa preparatelor culinare. Astfel, daca optezi pentru acest ingredient, poti evita folosirea altor produse mai putin sanatoase, cum ar fi smantana sau branza.