Mugurii de brad cresc in varful cetinilor si sunt usor de recunoscut dupa culoarea aceea de verde crud. Sunt fragezi si, daca ii zdrobesti intre dinti, au un gust acrisor si raspandesc o aroma extraordinara. In scop terapeutic, mugurii de brad se recolteaza atunci cand au 3 pana la maximum 7 cm, iar perioada difera de la an la an, dar si de areal. Daca obisnuiti sa culegeti muguri in fiecare an, aveti grija sa nu recoltati din aceleasi locuri pentru ca brazii nu se vor mai dezvolta bine.
Bradul are, printre altele, proprietatea de a fixa calciul in oase, de aceea este recomandat ca produsul rezultat din macerarea mugurilor sa fie folosit in tratamentul rahitismului. Tot datorita proprietatii de fixare a calciului, preparatele din muguri de brad sunt un ajutor nepretuit in combaterea osteoporozei. Mugurii de brad mestecati in gura ca atare potolesc setea, dezinfecteaza gura, feresc de bolile de plamani, improspateaza respiratia, regleaza pofta de mancare.
Din muguri de brad se face un sirop care este antiseptic, tonic pulmonar, fiind recomandat persoanelor cu tulburari respiratorii. Acest sirop are un bogat continut de vitamina C, putand fi folosit pentru depasirea mai usoara a perioadelor stresante si obositoare. De asemenea, acesta este si un diuretic cu efect bland. Daca siropul este pregatit cu miere actioneaza ca dezinfectant, calmant, si ajuta in regenerarea tesuturilor afectate de infectii. Pentru anemii se face o cura de trei saptamani, timp in care se iau cateva lingurite de sirop cu 5 minute inainte de masa. Pentru a inlatura starile de voma se mesteca (nu se inghit!) cativa muguri culesi recent. Persoanelor care lucreaza in conditii de stres li se recomanda sa consume 5 lingurite de sirop inainte de masa. De asemenea, glicemia revine la valori normale dupa ce se consuma cateva lingurite de sirop.
Mugurii de brad au efecte asupra intregului organism si pot fi folositi si altfel: 1 kg de muguri se fierb in 5-6 litri de apa, dupa care se strecoara si se toarna in cada, in apa pentru imbaiere. Din mugurii proaspeti sau uscati de brad se prepara o infuzie (o lingurita la o cana cu apa). Ceaiul astfel realizat are efecte favorabile in formele usore sau medii ale unor boli respiratorii (astm bronsic in faza de debut, viroze, tuse uscata), mai ales in cazul copiilor.
Cum se prepara siropul de brad
Internetul ofera o varietate de retete pentru siropul de brad. Cantitatea de muguri de brad trebuie cantarita pentru ca reteta este pentru un kilogram de muguri.
- Dupa ce i-ati cantarit ii spalati foarte bine in apa rece pentru a indeparta praful si impuritatile. Aceasta operatie se poate repeta daca este necesar.
- La 1 kg de muguri de brad se adauga 2,5 litri de apa rece si se pune totul la fiert intr-un vas emailat iar cand incepe sa clocoteasca se acopera vasul cu un capac si se mai fierbe inca 20-25.
- Se lasa putin la racit si apoi se strecoara printr-o sita deasa si se preseaza bine pentru a stoarce tot lichidul din mugurii fierti. Stoarcerea se poate face si printr-un tifon dublu.
- Lichidul obtinut se lasa cateva ore la decantat (2 – 4 ore) apoi se strecoara cu grija pentru a nu curge si depunerile de pe fundul vasului.
- Dupa decantare lichidul obtinut se amesteca cu zahar in proportie de 1 la 1, adica la 1 litru de lichid se pune 1 kilogram de zahar. Daca aveti o cantitate mai mare de lichid zaharul nu se adauga tot odata ci se pune treptat ca sa se incorporeze si sa se topeasca bine in toata masa lichidului.
- Se pune totul din nou la fiert si se fierbe pana cand scade si incepe sa aibe consistenta specifica unui sirop nici prea lichid dar nici prea dens. Daca se fierbe prea mult siropul poate deveni prea gros si prea inchis la culoare.
- Dupa fierbere siropul din muguri de brad se toarna, cu grija, in sticle de culoare inchisa (de preferat sticle de jumatate de litru sau mai mici). Recipientul nu se umple pana sus pentru ca trebuie adaugat un deget, doua, de alcool pentru ca alcoolul ajuta la pastrarea acestui sirop. Se poate folosi vodca sau rom.
- Se sigileaza bine sticlele si se lasa pana a doua zi, cand se depoziteaza in loc racoros. Siropul din muguri de brad astfel obtinut se poate pastra chiar si doi ani.
Ce afectiuni putem trata cu sirop de muguri de brad
Sirop din muguri de brad preparat la rece
Puneti mugurii de brad, intr-un borcan de sticla, in strataturi alternative cu zahar sau miere. Ultimul strat trebuie sa fie din zahar/miere si sa aiba grosimea de un deget. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza in loc intunecat si rece, amestecand din cand in cand in el, timp de o luna. Dupa o perioada va incepe sa se formeze siropul deschis la culoare.Cand se formeaza destul sirop si se topeste tot zaharul, siropul se scurge, se trece printr-un tifon si se toarna in sticle care se inchid etans, apoi se depoziteaza in loc racoros. Prin prepararea/macerarea la rece, siropul din muguri de brad isi pastreaza mult mai bine vitamina C precum si continutul de uleiuri volatile.
Alte remedii naturiste cu muguri de brad
- Tinctura din muguri de brad. Se obtine din 15 linguri de muguri tocati marunt se pun intr-un borcan, dupa care se adauga 2 linguri de rasina de brad si 200 ml alcool alimentar de 90 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de zece zile, dupa care se filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Administrare: se consuma cate o lingurita diluata in 50 ml apa, de 3-4 ori pe zi, intr-o cura de 12 zile, cu efecte antiinfectioase si antiinflamatoare in gastroenterite, vome si alte afectiuni digestive. Efecte bune are si gargara zilnicla, dupa dupa diluare cu apa, precum si masajele pe tample si pe frunte in caz de migrene, ameteli si vertij.
- Mugurii cruzi. Pusi in pungi de hartie, mugurii se pastreaza la frigider vreme de 7-10 zile, timp in care pot fi consumati ca atare, pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei. Se mananca 5-6 muguri, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa.
- Infuzie din muguri de brad. Se obtine din 2 linguri muguri – sa fie de 4-5 cm lungime pentru ca atunci secreta mai mult ulei volatil, la 250 ml apa clocotita; se lasa la infuzat 10-15 minute, se strecoara, se indulceste daca vreti cu miere de albine si se consuma 2-3 ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, intr-o cura de 3-4 săptamani, avand actiune in bolile pulmonare (gripa, raceala), boli nervoase, renale si digestive.
- Inhalatie cu infuzie din muguri de brad. Cu infuzie din muguri se fac inhalatii timp de 5-10 minute pentru activarea circulatiei sangelui spre cap si pentru redarea tonusului. De asemenea, desfunda si curata caile respiratorii. După inhalatie se tine capul acoperit inca 30 de minute si se evita frigul/curentul timp de 3 ore.
FABULOS! Ce afectiuni tratezi daca bei zilnic doua cani cu infuzie de muguri de brad
Afectiuni tratate cu muguri de brad
- Tusea, bronsita cronica – se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii. Suplimentar, se face gargara cu doua lingurite de tinctura de muguri de brad diluate intr-un sfert de pahar de apa.
- Anemia, demineralizarea – se face o cura de doua saptamani, timp in care se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa cate 2-3 lingurite de sirop de muguri de brad obtinut in miere. Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimuleaza si regleaza metabolismul, avand efecte regenerante miraculoase. Tratamentul este recomandat in mod special copiilor, care sunt foarte receptivi la preparatele obtinute din tesuturile vegetale tinere.
- Anorexia, lipsa poftei de mancare – inainte de fiecare masa se bea o jumatate de pahar de sirop de brad cu miere, diluat cu apa. Luat cu 10-15 minute inainte de masa, acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.
- Migrena, senzatia de voma – se consuma 4-5 muguri de brad proaspeti, mestecandu-i indelung. In lipsa acestor muguri in stare proaspata, se poate bea putin sirop in miere diluat cu apa de izvor. Se face concomitent un masaj usor pe tample si pe frunte, cu tinctura de muguri de brad.
- Oboseala intelectuala – se iau cateva lingurite de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redreseaza rapid valorile glicemiei si regleaza activitatea nervoasa, avand un efect tonic si reconfortant foarte intens.
- Gastroenterita – se inmoaie o bucatica de paine intr-o lingurita de tinctura de muguri de brad si se inghite pe stomacul gol. Se iau 4 asemenea doze zilnic, tratamentul durand minimum 12 zile. Tinctura de muguri de brad preparata dupa metoda de mai sus are efecte antiinflamatoare, antiinfectioase si cicatrizante.
- Copiii care se imbolnavesc usor – vor face baie doua-trei saptamani la rand cu infuzie de muguri de brad obtinuta astfel: doua maini de muguri proaspeti se fierb 2-3 minute in cinci litri de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. Se filtreaza si se amesteca apoi cu apa de baie in care va fi scaldat copilul. Aceste bai au efecte excelente de tonifiere a organismului, fiind un leac stravechi de medicina populara romaneasca.
- Durerile articulare – mugurii de brad se oparesc cu apa fierbinte, apoi se infasoara cat sunt inca fierbinti (la limita suportabilitatii) in tifon si se aplica pe locul dureros, dupa care se aplica deasupra o bucata de nailon si un material textil foarte calduros. Cataplasma se tine vreme de 30-40 de minute, dupa care se indeparteaza, iar locul tratat va fi tinut la caldura vreme de inca 10-15 minute.