Prima pagină » Business în România » 1 miliard de euro investiție în proiectul mixt SkyLight Residence din București

1 miliard de euro investiție în proiectul mixt SkyLight Residence din București

01 aug. 2024, 13:03,
George Cristian în Business în România

Familia canadienilor Topolinski, prin intermediul InteRo Property Development, a anunțat începutul lucrărilor pentru SkyLight Residence, un proiect imobiliar mixt în valoare de 1 miliard de euro în București.

Cluj-Napoca continuă să fie cel mai scump oraș din țară pentru achiziționarea unui apartament. În ultimele 30 de zile, prețul mediu cerut pentru proprietățile rezidențiale noi a crescut cu 3%, ajungând la 2.960 euro/mp util la sfârșitul lunii mai. Ritmul anual de creștere pentru apartamentele disponibile în acest oraș a rămas constant în jurul valorii de 10%, atât pentru prețul mediu general, cât și pentru cele două categorii principale, noi și vechi. Prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi este de 2.735 euro/mp.

SkyLight Residence din București, investiție de 1 miliard de euro

În prima etapă, pe terenul fostei fabrici Aversa din zona Obor, InteRo Property va construi șapte blocuri care vor include 551 de apartamente. Primele locuințe sunt așteptate să fie disponibile pentru rezidenți în 2027. Terenul permite ridicarea unor clădiri de până la 27 de etaje.

Michael Topolinski, fondatorul InteRo Property Development, a declarat că familia sa a achiziționat dreptul de proprietate asupra terenului de 10 hectare din Obor, după ce a achitat ultima tranșă de 12,5 milioane de euro pe 31 iulie 2024. Terenul este evaluat în prezent la 120 de milioane de euro. Michael Topolinski a subliniat entuziasmul pentru lansarea acestui proiect care reflectă angajamentul familiei sale față de dezvoltarea durabilă în București.

La finalizare, SkyLight Residence va cuprinde o suprafață construită de peste 486.000 mp, incluzând 370.000 mp dedicați locuințelor, cu mai mult de 2.200 de unități rezidențiale, și 115.000 mp pentru spații de birouri, printre care se va afla un campus IT ce va crea aproximativ 10.000 de locuri de muncă. Proiectul va include și peste 4.000 de locuri de parcare și o zonă comercială de 8.540 mp.

Școală primară și trei grădinițe

InteRo s-a angajat să construiască și o școală primară cu 250 de locuri, trei grădinițe cu un total de 150 de locuri și două creșe cu 150 de locuri, în beneficiul comunității locale. De asemenea, se estimează că SkyLight Residence va aduce un aport de cel puțin 25 de milioane de lei anual în impozite locale. În plus, dezvoltatorul a promis să doneze administrației locale străzi noi în valoare de 10 milioane de euro, ce vor fi construite în cadrul proiectului și vor avea o lungime totală de aproximativ un kilometru.

În ultima perioadă, prețurile apartamentelor noi din orașele mari au înregistrat creșteri semnificative, atingând un avans de până la 4% în orașe precum Timișoara și Constanța.

În București, valoarea medie a ajuns la un nou record de 1.723 euro/mp, reflectând o creștere anuală de peste 11%. Segmentul apartamentelor vechi a atins, de asemenea, un nou nivel record, cu un preț mediu de 1.705 euro/mp. În Capitală, prețul mediu cerut pentru apartamentele noi este de 1.875 euro/mp, ceea ce reprezintă o creștere de 16% față de mai 2023. Iașul vine puternic din urmă și are una dintre cele mai mari creșteri în imobiliare din toată țara. Una peste alta, în București se vor investi 1 miliard de euro în proiectul mixt SkyLight Residence, ceea ce reprezintă o investiție extrem de mare, ce crează mii de locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *