Prima pagină » Stiri si curiozitati » 1 Mai 2020. Originea și istoricul acestei sărbători

1 Mai 2020. Originea și istoricul acestei sărbători

01 mai 2020, 06:00,
în Stiri si curiozitati

1 Mai 2020 va fi sărbătorit într-un mod diferit în acest an datorită virusului Corona. În trecut însă această zi era un prilej de sărbătoare printre români. Aceştia alegeau să iasă la iarbă verde şi să încingă grătarele deplasându-se de la adevărata semnificaţie a acestei zile.

Semnificaţia acestei zile sta în reducerea orelor de lucru zilnice, lucru cerut în anul 1872 de către aproximativ o sută de muncitori din New York. Aceştia, majoritatea venind din industria construcţiilor, au protestat cerând reducerea programului de lucru la opt ore.

Ca şi menţiune, data de 1 mai apare pentru prima dată în legătură cu inrevederea din anul 1886 a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada. Pe atunci George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor, a propus introducerea unei decizii în care era stipulat ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la și după 1 mai 1886”. Acesta a sugerat tuturor organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.

Sute de mii de manifestanţi au protestat pe 1 mai 1886 pe teritoriul SUA, cea mai mare demonstraţie având loc la Chicago. Acolo au fost nouăzeci de mii de participanţi, patruzeci de mii dintre aceştia aflându-se în grevă. Ca şi rezultat, aproximativ treizeci şi cinci de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

1 Mai 2020. Originea și istoricul acestei sărbători

O lume întreagă cunoaşte însă această dată datorită evenimentelor nefericite din Piața Haymarket din Chicago ce au avut loc la doar trei zile de la manifestaţia din 1 mai 1886.

Atunci mai mulţi muncitori dar şi forţe de ordine au fost rănite sau şi-au pierdut viaţa. În urma tragicelor evenimente ce au avut loc în acea zi, 8 lideri anarhiști care aparțineau unei mișcări muncitorești promotoare a tacticilor militante violente, au fost judecați.

Mai mulţi muncitori din Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru plata apărării. După proces, şapte dintre acuzați au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la cincisprezece ani de închisoare. O nouă investigaţie ce a avut loc şapte ani mai târziu i-a găsit nevinovaţi pe cei opt.

Data de 1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii, excepţii făcând tari precum Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea ţărilor vest europene ziua de 1 mai este una liberă.

1 Mai la români

România a sărbătorit pentru prima dată această zi în anul 1890 de către mişcarea socialistă. În timpul comunismului erau organizate manifestatii pe marile bulevarde. Oamenii, îmbrăcaţi în ţinute festive, scandau diferite lozinci și purtau pancarte uriașe.

Importanta propagandistică a fost minimalizata după anul 1990, însă în anul 2003 pentru prima oară în istoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică. Iniţiativa a fost dur criticată şi i-au fost aduse acuzaţii de simpatie pro-comunistă

1 mai 2020 va fi total diferit faţă de restul anilor, în condițiile în care starea de urgență și Ordonanțele militare încă sunt în vigoare. În aceste momente trebuie să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat, sănătatea și protejarea celor dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`