Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 1 din 3 pacienți au simptome de Covid-19 mai mult de șase săptămâni
1 din 3 pacienți au simptome de Covid-19 mai mult de șase săptămâni

1 din 3 pacienți au simptome de Covid-19 mai mult de șase săptămâni

08 dec. 2020, 19:43,
în Sanatate

Medicii din Geneva au arătat că unele dintre simptomele supărătoare ale COVID-19 ar putea dura mai mult de 6 săptămâni, chiar și la pacienții fără factori de risc. Constatarea arata ca 1 din 3 pacienți au simptome de Covid-19 mai mult de șase săptămâni.

De la apariția sa la începutul anului 2020, COVID-19 a fost imprevizibil atât pentru medici cât și pentru persoanele afectate, având în vedere varietatea și durata simptomelor. Se pare că are potențialul de a provoca o boală neobișnuit de lungă, iar termenul „COVID lung” descrie aceasta afectiune la persoanele care continuă să raporteze simptome la câteva săptămâni după infecție.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, o echipă de medici și epidemiologi de la Universitatea din Geneva (UNIGE), Spitalele Universitare din Geneva (HUG) și Direcția Generală a Sănătății din Geneva au urmărit aproape 700 de persoane care au dat test pozitiv pentru SARS-COV2, dar nu au necesitat spitalizare. La șase săptămâni după diagnostic, 33% dintre acestea au raportat încă că suferă de oboseală, pierderea mirosului sau a gustului, dificultăți de respirație sau tuse. Aceste rezultate avertizează asupra unei mai bune comunicari, în special cu pacienții și cu medicii care ii urmăresc, dar si privind mesaje către publicul larg, in care sa se reaminteasca ca infecția cu SARS-CoV-2 nu este banală.

Chiar dacă în doar câteva luni cunoștințele medicale și științifice despre SARS-COV2 s-au îmbunătățit considerabil, mai multe aspecte ale acestei boli rămân necunoscute. Mulți oameni se întreabă despre evoluția și consecințele pe termen lung ale acestui virus nou.

1 din 3 pacienți au simptome de Covid-19 mai mult de șase săptămâni: unii pacienți sunt foarte obosiți

Au fost urmărite un total de 669 de persoane (vârsta medie de 43 de ani, 60% femei, 25% profesioniști din domeniul sănătății și 69% fără factori de risc care ar putea fi asociați cu complicații ale COVID-19). La 6 săptămâni de la diagnostic, aproape o treime dintre participanți aveau încă unul sau mai multe simptome legate de COVID-19, în principal oboseală (14%), dificultăți de respirație (9%) și pierderea gustului sau a mirosului (12%). În plus, 6% au raportat o tuse persistentă și 3% au raportat dureri de cap.

Dr. Mayssam Nehme explică și modul în care s-au simțit acești pacienți:

„Pe lângă suferința fizică, mulți erau foarte îngrijorați: cât de mult ar mai dura? Au fost unele efecte secundare irecuperabile? Chiar și fără un răspuns medical clar, în stadiul actual al cunoștințelor, este important să însoțim pacienții și să îi ascultăm”, adaugă ea.

Înțelegere mai bună a simptomelor persistente

Persistența simptomelor trebuie recunoscută pentru a legitima preocupările pacienților care se confruntă cu o boală nouă și necunoscută și pentru a optimiza gestionarea acestora.

Experții sunt de părere că această concluzie a studiului realizat ar impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă, mai scrie sursa citată.

Universitatea din Geneva susține că următorul pas al studiului va presupune urmărirea pacienţilor şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O nouă escrocherie face victime. ANAF îi avertizează pe români
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Prima arestare în cazul Boupendza! Tulburător! Cine este principalul suspect
Playtech.ro
Pască gata în 5 minute. Ai nevoie de un blender şi de o tavă rotundă
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 aprilie 2025
16 aprilie 2025