Prima pagină » Actualitate » ​Primele gaze naturale care ar putea fi extrase din Marea Neagră

​Primele gaze naturale care ar putea fi extrase din Marea Neagră

18 apr. 2022, 18:59,
în Actualitate

Potrivit oficialilor români, primele gaze naturale care ar putea fi extrase din Marea Neagră, de la jumătatea acestui an, provin de la zăcămintele Ana și Doina, exploatate de americanii de la Black Sea Oil & Gas. Capacitatea de producţie estimată este de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, 18 februarie, că primele gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră la jumătatea acestui an, în urma investiției făcute de Black Sea Oil and Gas care a semnat documentele de recepție.

„Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas și au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să putem să asigurăm 1 miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție și, desigur, la sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep.”, a declarat Nicolae Ciucă pentru RRA.

Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, 18 februarie, că primele gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră la jumătatea acestui an

Virgi Popescu, despre primele gaze naturale care vor fi exploatate din Marea Neagră

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus săptămâna trecută că primele gaze naturale din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an.

„Aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor.

Sigur că acestea nu sunt primele gaze naturale extrase vreodată de România din Marea Neagră, cunoscut fiind cazul platformei petroliere Gloria, care a extras gaze naturale din Marea Neagră din 1976 până în 2019 când a fost dezafectată, ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare”, a explicat ministrul Energiei.

Virgil Popescu

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus săptămâna trecută că primele gaze naturale din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an

Ce gaze naturale ar putea fi extrase din Marea Neagră în acest an: Zăcămintele Ana și Doina și proiectul Midia

Primele gazele naturale la care s-au referit cei doi oficiali sunt cele provenite din zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007, respectiv 1995, gestionate în prezent de americanii de la Black Sea Oil and Gas în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil and Gas, își exprima încrederea în luna februarie din acest an că „prin cooperarea constructivă a tuturor părților implicate în construcția proiectului MGD, producția de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022.

La acel moment, șeful BSOG spunea că proiectul MGD este finalizat în proporție de 85%.

„Este esențial să fie modificată legea offshore pentru a elimina taxarea suplimentară care distruge investițiile. prețul ridicat din prezent al gazelor va fi inevitabil urmat de scăderi ale acestuia în cei 10 ani de producție estimați pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina”, a mai spus Mark Beacom, citat de Mediafax.

Producția ar fi trebuit să înceapă anul trecut, dar pe fondul unor întârzieri la lucrările necesare pe uscat, finalizarea întregii investiții a fost amânată pentru anul 2022.

harta Ana si Doina

Zăcămintele Ana și Doina și proiectul Midia

În ce constă proiectul MGD

Proiectul MGD este primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989 și constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Primele gaze naturale tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.

Primele gaze naturale tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA

Proiectul Neptun Deep pentru primele gaze naturale

Celălalt proiect care a fost menționat de premierul Ciucă și ministrul Popescu este proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în acest proiect, până când ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România.

La sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunţat că acţionarii săi au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep.

Luna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru Agerpres, că Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja primele gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în acest proiect, până când ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care pleacă în vacanță. Învinși de stresul zilnic
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025