Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a anunțat că România va primi primele doze de vaccin între Crăciun și Anul Nou. Astfel, se va putea începe vaccinarea personalului medical din spitalele din linia întâi.
„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus la Digi24 Valeriu Gheorghiță.
Gheorghiță transmite că BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în situația în care e nevoie de două doze pentru imunizare.
„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: „Vom comunica transparent, onest”
Duminică, 13 decembrie, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, la Digi24, că pentru a pune capăt pandemiei, este necesar ca 60-70% din populația adultă a țării, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de români, să se vaccineze.
Pentru ca populația să primească informații corecte și complete despre vaccinul anti-COVID-19, el a anunțat că va fi demarată o campanie de comunicare la nivel național.
„În momentul în care vom asigura vaccinarea a 60-70% din populația adultă, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de persoane”, epidemia va fi pusă sub control, a declarat dr. Gheorghiță, fiind întrebat câți români trebuie să se vaccineze, pentru a stopa epidemia de coronavirus.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai adăugat că, atunci când va fi atins acest prag, nivelul de infectare cu SARS-CoV-2 va scădea considerabil, fiind înregistrate doar cazuri sporadice. Acest lucru va ușura misiunea cadrelor medicale, de a salva viețile românilor infectați, fiind înlăturată presiunea pusă pe sistem.
Pentru a ajunge la acest nivel de vaccinare este necesar ca, la șase luni de la prima doză de vaccin administrat, „oamenii să se prezinte la centrele de vaccinare”, a mai precizat medicul.
Astfel, în următoarea perioadă, va fi demarată campania de informare la nivel național, pentru ca populația să nu fie nedumerită în privința vaccinului anti-COVID-19.
„Vom comunica transparent, onest”, a transmis dr. Gheorghiță, subliniind că informațiile apar deja pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
Mai mult, pentru a nu crea confuzie în rândul oamenilor, vor fi plasate bannere, pliante disponibile în farmacii, în cabinetele medicale, plus o campanie de informare în mass-media, care va începe în jurul datei de 20 decembrie.
De ce nu se pot vaccina femeile însărcinate
Valeriu Gheorghiță explică de ce nu se pot vaccine femeile însărcinate.
„Femeile gravide reprezintă o contraindicație temporară pentru administrarea vaccinului până la noi date. Din motive de etică medicală aceste persoane nu pot fi incluse în aceste studii clinice, voluntare. Femeia gravidă reprezintă în momentul de față o contraindicație pentru administrarea vaccinului, până la alte date care ne descriu cât se poate de clar datele de siguranță atât pentru femeia gravidă, cât și pentru produsul de concepție”, a declarat Valeriu Gheorghiță.