Prima pagină » Actualitate » Ultima aroganta a VIP-urilor din Iasi. Ramai inmarmurit atunci cand vezi de ce sunt in stare – FOTO

Ultima aroganta a VIP-urilor din Iasi. Ramai inmarmurit atunci cand vezi de ce sunt in stare – FOTO

15 dec. 2013, 22:01,
Vlad Alexa, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:407561;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Personalitatile s-au saturat de mult sa mai consume din placerile simple ale vietii si au descoperit o activitate de care oamenii obisnuiti se feresc @ Pasiunea mortuara pe care acestia o impartasesc este transformata chiar intr-o intrecere intre cine are cel mai frumos si mai impunator cavou sau cel mai bine pozitionat loc de veci

Locurile de veci sunt pentru toata lumea, insa nu toti se incumeta sa-si pregateasca inca din floarea varstei terenul in care vor fi inmormantati pe vecie. Daca omul de rand nu se incumeta sau mai degraba se fereste din superstitie sa isi pregateasca locul de veci pana la anii batranetii, se pare ca personalitatile vad in alt mod pregatirea pentru lumea de apoi.

Cimitirele din Iasi sunt pline de cavouri impunatoare si morminte acoperite de marmura si sculpturi impresionante in care nu a fost ingropat nimeni. Desi sunt printre cele mai frumoase locuri de veci, acestea nu sunt folosite, ci doar pregatite pentru momentul inevitabil din viata fiecaruia. De la cadre militare, ingineri, medici sau profesori, pana la artisti, oameni de afaceri sau membri ai familiilor de seama, personalitatile Iasului si-au pregatit, dupa pofta inimii, locurile de veci in care se vor odihni trupurile neinsufletite.

Parcela 54, un fel de „Hollywood” al locurilor de veci

De departe cea mai ravnita zona de personalitati pentru locul de veci este cu siguranta Parcela 54 din Cimitirul Eternitatea. Imediat cum intri in cimitir, pe aleea principala, este zona de „lux” de la Eternitatea. Aici, liderii politici ai Iasului, scriitori, oameni de stiinta sau vedete de seama, au primit locuri de veci.

Unul dintre cele mai impunatoare cavouri de la Cimitirul Eternitatea este cel al lui Constantin Simirad, care si-a pregatit locul. Fostul primar, ambasador in Cuba si presedinte al Consiliului Judetean, si-a pregatit pe aleea principala a cimitirului un loc de veci de toata frumusetea, pavat cu marmura alba, care este pozitionat langa nume istorice pentru Iasi.

„Sunt multi oameni importanti care au pregatit mormintele dinainte sa moara. Aici, la Parcela 54 e cea mai mare bataie. Sunt oameni de seama ingropati aici si se inghesuie lumea sa prinda loc. S-au luat cam toate locurile bune de zece ani. Din ce ii cunosc eu mai bine si inca nu e folosit mormantul, are domnul Simirad loc la Parcela 54”, spune Elena, o vizitatoare constanta a Cimitirului Eternitatea.
Tot la Parcela 54, zona „rezidentiala” de la Eternitatea, si-au pregatit locurile de veci ieseni precum Lucian Flaiser sau Florin Vitan.

Pregatirea cavourilor i-a atras si pe cei mai tineri

Amenajarea si pregatirea locurilor de veci cu cele mai luxoase materiale si cu sculpturi care mai de care mai reprezentative pentru viata si moarte a devenit o preocupare si a celor mai tineri. Cimitirele din Iasi sunt pline de astfel de placi funerare sau morminte pe care este inscriptionata doar data nasterii.

Desi sunt divortati, Andreea Silvana Szalontay si fostul sot, Andrei Bogdan Corcinschi, au locul de veci pregatit unul langa celalalt. Cu bucati groase de marmura neagra cu inscriptii aurite, acestea sunt asezate in cavoul parintilor Silvanei Szalontay, directorul medical al Spitalului Socola. Sotul acesteia este directorul unei companii de constructii. Profesorul si politicianul Adrian Nedelcu si sotia sa, celebrul profesor Ioan Agapi si sotia Silvia, sau familia de medici Waszkiewicz sunt printre persoanele de circa 50 de ani care si-au asigurat locul de veci.

Aceasta febra care a cuprins personalitatile Iasului in cautarea unui loc de veci vine dintr-o anume criza a locurilor. Se pare ca locurile din cimitire sunt pe terminate, pentru ca in Iasi mai exista spatii care se vor ocupa in urmatorii 3 sau 4 ani. „In toate cimitirele mai sunt aproape 2.000 de locuri. In medie, pe an se ocupa circa sase sau sapte sute de locuri. Legea spune ca aceste spatii pot fi concesionate pe o perioada de 7 sau de 49 de ani. Primaria are in plan sa amenajeze un nou cimitir, iar acum se discuta despre teren”, a spus Luminita Salceanu, director in cadrul Servicii Publice SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *