Prima pagină » Actualitate » Ucis de un diagnostic gresit
Ucis de un diagnostic gresit

Ucis de un diagnostic gresit

23 mart. 2012, 22:53,
Magda Olteanu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:277537;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un diagnostic stabilit de medicul anatomopatolog l-a bagat in mormant pe un iesean @ Familia a depus plangere impotriva dr. Rodica Chiselita, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, si va solicita in instanta daune morale si materiale pentru calvarul indurat @ Diagnosticul anatomopatologic stabilit de medicul iesean a fost infirmat de doua laboratoare din Bucuresti, dintre care unul este Institutul Victor Babes, si de clinica Anadolu, din Istanbul, Turcia @ Cand familia a mers cu bolnavul in Turcia, unde au fost stabilite diagnosticul si tratamentul corecte, era prea tarziu @ Chiar daca s-au observat imbunatatiri ale starii de sanatate, organismul bolnavului era deja distrus

Un medic anatomopatolog din Iasi este acuzat de culpa medicala pentru ca diagnosticul stabilit in urma examenului anatomopatologic a fost gresit, lucru confirmat ulterior de doua laboratoare din Bucuresti si clinica Anadolu din Istanbul, Turcia. Bolnavul a decedat pentru ca tratamentul administrat pe baza diagnosticului nu a avut efect, iar sotia doreste ca doctorul sa fie pedepsit si sa i se plateasca daune morale si materiale pentru tot calvarul indurat.

Medicul anatomopatolog acuzat de malpraxis, Rodica Chiselita, lucreaza la laboratorul din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iasi. Sotia pacientului decedat a depus o plangere la comisia de malpraxis si a atasat toate documentele medicale care demonstreaza ca diagnosticul stabilit de medicul anatomopatolog iesean este gresit fata de cel stabilit la clinica Anadolu si cele doua laboratoare din Bucuresti, unul dintre acestea fiind la Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Domeniul Patologiei si Stiintelor Biomedicale Victor Babes. Doctorul Rodica Chiselita a pus diagnosticul de carcinom pulmonar cu celula mare, iar celelalte trei laboratoare, inclusiv cel din Istanbul, au stabilit diagnosticul de carcinom microcelular. Intre cele doua diagnostice exista o diferenta foarte mare in schema de tratament.

Diagnostic eronat

In luna septembrie 2009, pacientul din Iasi a fost diagnosticat cu nodul pulmonar stang pe baza unui examen Computer Tomograf. Pe 9 octombrie a fost operat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde i s-a facut lobectomnie pulmonara inferioara stanga. In timpul interventiei s-au prelevat probe pentru examenul anatomopatologic. Dupa trei saptamani, diagnosticul stabilit de medicul Rodica Chiselita a fost de carcinom scuamos nekeratinizat, cu celula mare, slab diferentiat. Pe baza acestuia si a stadiului II al bolii, medicul oncolog a stabilit tratamentul, chimioterapie adjuvanta in ambulatoriu. Timp de sase luni a urmat tratament de chimioterapie, iar sotia sustine ca, in urma lui, starea fizica si psihica a sotului s-a degradat. Mai mult, dupa trei luni de la inceperea chimioterapiei, in urma altui examen Computer Tomograf s-a descoperit ca au aparut patru noduli mediastinali. „Daca diagnosticul anatomopatologic ar fi fost pus corect la momentul respectiv de catre medicul Rodica Chiselita, planul de tratament postchirurgical ar fi putut fi stabilit corect de catre medicul oncolog si ar fi constat intr-o alta schema de chimioterapie, asociata obligatoriu cu radioterapie. Diagnosticul stabilit de medicul anatomopatolog Rodica Chiselita, dupa prelevarea de probe din nodul, din tesutul adiacent si dintr-un ganglion hilar a fost de carcinom pulmonar cu celula mare. Prin examinarea blocurilor de parafina cu probele recoltate intraoperator in doua laboratoare din Bucuresti si la clinica Anadolu, din Istanbul, diagnosticul a fost de carcinom pulmonar cu celule mici. Sotul meu a facut chimioterapie cu Cisplatin si Vinorelbin. Specific faptul ca Vinorelbin nu este indicat in cancerul pulmonar cu celule mici, dupa cum mi-au spus si medicii oncologi din Turcia si din tara. Practic, timp de sase luni, sotul meu a urmat un tratament incorect, in loc sa se bucure alaturi de cei dragi de momente de activitati pozitive, atat timp cat i-ar fi permis starea fizica, cat de cat buna, pe care o avea inainte de inceperea curei de citostatice”, a declarat sotia pacientului care a decedat in luna iulie a anului trecut.

Se schimba schema terapeutica

Sotia a continuat investigatiile pe cont propriu si l-a dus pe sot la Budapesta, unde a efectuat un PETCT. Acesta a confirmat natura maligna a celor patru noduli. La inceputul lunii septembrie 2010, medicul oncolog a recomandat reluarea tratamentului cu chimioterapie, introducand un nou citostatic. „Sotul meu era la a doua cura de chimioterapie, pe un organism care era deja marcat de efectele secundare pe termen lung ale primei cure, si ma refer la anemie, astenie, neuropatie perifica in special. Citostaticele administrate aveau indicatie in tratamentul cancerul pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici, tratament aparent corect indicat sotului meu, in conformitate cu diagnosticul de baza, dar care a fost gresit stabilit de catre dr. Chiselita Rodica, si anume carcinom pulmonar cu celula mare. In timpul sedintelor cu Taxorete, clinic, sotul meu prezenta oboseala accentuata, aparusera alopecia, stomatita ce ii impiedica o alimentatie normala, greturi, mialgie, toate puse pe seama reactiilor adverse ale tratamentului. A fost supus unei agresiuni permanente prin punctii venoase si intramusculare repetate, din cauza unui tratament gresit stabilit, din pricina erorii de diagnostic a dr. Chiselita Rodica. Dupa sase sedinte cu acest medicament, examenul Computer Tomograf de control nu a aratat o evolutie favorabila, acei noduli se marisera, se inmultisera, se formase o masa tumorala. Atunci, oncologul ne-a spus ca alte variante de tratament nu ar mai fi si i s-a recomandat radioterapie”, a spus sotia.

Medicii turci constata ca diagnosticul a fost gresit

Timp de doua saptamani, in ianuarie 2011, pacientul a urmat o radioterapie paleativa la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Pe 1 martie, alt examen Computer Tomograf a evidentiat numeroase metastaze la nivel hepatic, cerebral, suprarenal, vertebral. „In martie 2011 am mers in Turcia, la clinica Anadolu, pentru reevaluare si stabilirea unei noi strategii terapeutice. Am dus si blocurile de parafina cu probele prelevate la interventia chirurgicala din octombrie 2009, de la Spitalul de Pneumoftiziologie. In clinica turca, la examenul anatomopatologic si imunhistochimic s-a stabilit diagnosticul de carcinom pulmonar cu celule mici, diagnostic in contradictie totala cu ceea ce a stabilit dr. Chiselita. Medicii oncologi din Turcia au precizat ca diagnosticul si tot tratamentul administrat pana atunci sotului meu au fost gresite. Asa am avut si explicatia faptului ca de la stadiul II boala a ajuns la stadiul IV, fara sa fi existat macar o perioada de remisiune a bolii, perioada in care sotul meu sa poata duce o viata normala. S-a reinceput o serie de chimioterapie, dublata de radioterapie, asa cum ar fi trebuit procedat de la inceput. Dupa 18 luni de la diagnosticarea cancerului pulmonar aveam un diagnostic corect si complet si un tratament adecvat tipului de cancer, dar tardiv. Timp de 18 luni, sotul meu a luat o serie de chimioterapice, adevarate otravuri penrtu organism, inutil. Evolutia bolii nu a fost deloc incetinita. Radioterapia trebuia facuta imediat dupa operatie”, a declarat sotia.

Chimioterapia a fost continuata la Bucuresti pana in luna iunie 2011 si au existat raspunsuri pozitive la terapie. Un alt examen Computer Tomograf a evidentiat o regresie partiala a metastazelor la distanta, dar starea generala a organismului a fost din ce in ce mai precara. In luna iulie a anului trecut, bolnavul a decedat.

Daune morale si materiale

„Ultimele 21 de luni din viata sotului meu au fost dominate de lupta prost condusa impotriva unei boli descoperite intr-un stadiu relativ incipient si care a ajuns in scurt timp in stadiu terminal. Asta deoarece tratamentul urmat a fost unul incorect, pentru ca s-a ghidat dupa diagnosticul anatomopatologic gresit pus de dr. Rodica Chiselita. Chiar daca boala respectiva este una foarte grava si evolutia e cunoscuta, un tratament efectuat la timp si corect ar fi asigurat o perioada cat mai mica de viata aproape normala. Doresc sa se faca dreptate conform legislatiei si sa mi se plateasca daune morale si materiale pentru tot calvarul pricinuit in mod nedrept, pornind de la un diagnostic anatomopatologic total eronat, eroare medicala care a produs consecinte grave pentru integritatea fizica si morala a sopului meu”, a precizat sotia.
Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat in repetate randuri sa ia legatura cu medicul Rodica Chiselita, dar acesta nu a putut fi contactat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`