Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat recent o măsură decisivă care vizează sistemul de sporuri din sectorul public. Sporul pentru condiții vătămătoare va fi limitat la 300 de lei, indiferent de instituție, funcție sau grad. Această decizie face parte dintr-un plan mai amplu de reformă salarială, asumat de actualul Executiv în cadrul programului de guvernare.
„Nu vor exista excepții. Plafonul este unic și clar pentru toți angajații bugetari”, a declarat ministrul, într-o intervenție televizată.
Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți bugetarii
Actul normativ care reglementează această modificare a fost discutat în primă lectură în ședința de Guvern și urmează să fie analizat de Comitetul Economic și Social. Toate ministerele implicate au oferit avize de principiu, iar eventualele observații au fost deja integrate în forma finală a proiectului.
„Tehnic vorbind, cea mai simplă explicaţie a actului normativ era că plafonarea de la 1.500 coboară la 300 de lei şi în al doilea rând nu mai sunt acele praguri intermediare între 0 şi 1.500 de lei cum erau înainte, sau între 0 şi 300 de lei, cum ar fi fost aici.
Acum este un singur nivel, acela de 300 de lei. Am început evaluarea de la administraţia publică, însă apoi am mers către toate anexele legii salarizării. Este parte din programul de guvernare. Am anunţat că în legătură cu unele sporuri vor exista intervenţii.
Astăzi a fost în primă lectură în şedinţa de guvern, avizele tuturor ministerelor există. Observaţii, pentru că au existat şi observaţii, au fost înglobate şi actul este acum într-o formă care poate primi un aviz, nu aş putea să anticipez dacă favorabil sau nefavorabil, într-o următoare şedinţă a Comitetului Economic şi Social”, a declarat Florin Manole, vineri seară, într-o intervenţie la România Tv.
Întrebat dacă anumite instituții vor beneficia de tratamente speciale, ministrul a fost categoric: „Toate anexele legii salarizării vor suferi modificări identice. Nu există excepții”. Măsura vizează eliminarea discrepanțelor salariale care au permis, în trecut, ca unii manageri să primească sporuri mai mari decât personalul din subordine. Noul sistem prevede o sumă fixă și egală pentru toți beneficiarii, indiferent de poziție sau instituție.
Reforma sporurilor, promisiune din programul de guvernare
Reforma sporurilor este un punct central al angajamentelor asumate de guvernul actual încă de la formarea majorității parlamentare.
„Sporurile nu sunt o idee greșită, ele trebuie să existe acolo unde se justifică, dar este nevoie de echilibru și transparență. Aceasta este direcția pe care o urmăm”, a mai declarat Florin Manole. Proiectul va intra în dezbatere în perioada următoare, iar implementarea efectivă va avea impact asupra tuturor instituțiilor din sectorul bugetar.
Noua plafonare a sporului pentru condiții vătămătoare este doar începutul unei serii de intervenții care vor redefini politica salarială din sectorul public, în încercarea de a crea un sistem mai echitabil, predictibil și sustenabil bugetar.
Astfel, ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat recent că sporul pentru condiții vătămătoare va fi limitat la 300 de lei, indiferent de instituție.
doamne ajuta ! acum sa va vad cu acest mucusor dan !asta a ti dorit asta primiti si nu este gata !