Prima pagină » Actualitate » Sotiile unor medici din Iasi si-au lasat barbatii pentru asta. Decizia lor a fost de neclintit
Sotiile unor medici din Iasi si-au lasat barbatii pentru asta. Decizia lor a fost de neclintit

Sotiile unor medici din Iasi si-au lasat barbatii pentru asta. Decizia lor a fost de neclintit

10 apr. 2015, 20:31,
Magda Olteanu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:491542;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Aproape in fiecare spital exista macar o situatie de acest gen @ Sotiile medicilor au luat aceasta decizie dintr-un anumit motiv @ Niciuna nu a revenit si chiar a cerut rezilierea contractului individual de munca

Au lasat totul si au plecat peste hotare. O leafa mai buna a fost principalul motiv care le-a determinat sa plece departe de familie. Chiar daca in Iasi aveau un anumit statut si o meserie foarte apreciata, iesencele respective au preferat banii. O cariera de succes puteau sa-si cladeasca si in Iasi, dar salariile mici le-au descurajat. Sotiile unor medici din Iasi au ales sa lucreze in spitale din UE, renuntand la locul de munca din unitatile sanitare romanesti. La inceput au plecat pentru cateva luni, dupa care si-au prelungit concediul fara plata si, in final, au renuntat la contractul de munca. Medicul pneumolog Verona Mihai profeseaza de mai mult timp in Anglia. Sotul, chirurgul Mihai Constantin de la Clinica Oro-Buco-Maxilo-Faciala din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, nu a urmat-o.

Chiar daca si fiica se afla alaturi de mama sa, studenta in Anglia, dr. Mihai Constantin tot nu a fost motivat sa renunte la locul de munca din spitalul iesean. Din acelasi spital inca doua doctorite au cerut rezilierea contractului de munca si profeseaza in Franta si Norvegia. Sotul doctoritei care lucreaza in Franta este medic neurochirurg si inca mai lucreaza la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu. Niciuna dintre cele trei doctorite care au inceput o noua viata in alte state din UE nu sunt la prima tinerete, dar au avut curajul sa o ia de la capat si sa simta ca munca pe care o fac le este platita la adevarata valoare. „Trei medici din spital au cerut rezilierea contractului de munca de comun acord si lucreaza in Franta, Anglia si Norvegia. Toti sunt medici pneumologi. Doi dintre ei au acolo si copiii. Doua dintre posturile ramase libere au fost ocupate, urmand sa scoatem la concurs si al treilea post. Deocamdata, nu exista criza de medici in aceasta specialitate”, a declarat ec. Dumitru Filipeanu, manager la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi. De la Spitalul de Recuperare doar o doctorita a cerut incetarea contractului individual de munca si lucreaza ca medic in Fanta. „Probabil in spital la noi este bine daca medicii nu renunta pentru a pleca sa lucreze in strainatate pentru un salariu platit foarte bine. Doar dr. Dalila Arbuni de la medicina muncii a plecat definitiv in Frata”, a precizat ec. Carmen Cumpat, manager al Spitalului de Recuperare din Iasi.

Atrasi de munca bine platita

O singura doctorita de la Spitalul Sf. Spiridon este plecata sa munceasca in alta tara. Primul medic care a spart gheata a fost directorul de la Ambulatoriul de specialitate al spitalului mentionat. Medicul oftalmolog Irinel Zavati lucreaza din 2009 intr-un cabinet de specialitate din Bordeaux, dupa ce mai bine de 20 de ani a profesat la Spitalul Sf. Spiridon. Motivul care a determinat-o sa faca acest pas a fost salariul mic oferit de statul roman.

„In afara de medicul Zavati nu a mai renuntat nicio doctorita la locul de munca pentru a lucra in strainatate”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon. Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) este printre preferatele medicilor, deoarece numai doua doctorite au parasit definitiv unitatea medicala alegand un loc de munca in Franta. „Doi medici de la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva au renuntat la contractul de munca cu spitalul si au plecat impreuna cu familie sa lucreze in unitati medicale din Franta. Asta s-a intamplat acum vreo doi ani. Ei sunt singurii medici care au plecat”, a spus dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu. De la Spitalul Sf. Maria doi medici de la chirurgie si laborator au plecat sa munceasca in strainatate. Singura unitate medicala din Iasi unde niciun medic nu a solicitat incetarea contractului de munca pentru a merge sa lucreze in alta tara este Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *