Sociologul Gelu Duminică consideră că desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru de către președintele Nicușor Dan reprezintă un pas așteptat și previzibil, subliniind însă că este prematur să ne entuziasmăm sau să ne îngrijorăm.
„Deci, ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. De aici vom vedea ce se întâmplă mai departe. Tandemul care a fost menţionat în timpul alegerilor, uite, devine şi oficial ca nominalizare a prim-ministrului. Nu cred că trebuie să punem nici şampania la rece, dar nici să ne speriem, dar faptul că Bolojan este, totuşi, prim-ministru care a fost nominalizat şi care a acceptat e dătător de speranţă. Unu: având în vedere faptul că Bolojan este recunoscut ca un specialist foarte bun în administraţie şi în eficientizarea instituţiilor. Doi: din punct de vedere politic, înseamnă că s-a ajuns la un consens între formaţiunile politice majore”, a declarat sociologul vineri, pentru AGERPRES.
Adevărata provocare va fi reprezentată de programul de guvernare
În opinia sa, adevărata provocare va fi reprezentată de programul de guvernare, în special componenta economică.
„Aşa că rămâne de văzut ce va fi, dar marea provocare este programul economic, programul de guvernare, pe care de-abia aşteptăm să-l vedem oficial, că aşa, pe surse, se dădea şi că nu o să mai accepte Bolojan. Aşa că eu, personal, aştept programul. O să vedem dacă TVA creşte sau nu creşte, dacă este susţinut şi de realitate ce s-a dat în presă. Mult a fost, puţin mai este”, a adăugat Gelu Duminică.
Sociologul a atras totodată atenția că, cel puțin în viitorul apropiat, nu sunt motive de optimism în privința situației generale.
„La vremuri bune, cel puţin în următorul an, nu ne aşteptăm, că nici nu avem motive să ne aşteptăm. E de văzut ce Guvern vom avea, câte feţe vechi vom avea, dacă într-adevăr Bolojan are drept de veto sau nu, dacă PSD rămâne. UDMR? Sunt încă multe ecuaţii în toată povestea asta. Rămâne de văzut”, a mai spus Gelu Duminică.
Amintim că vineri, președintele Nicușor Dan l-a desemnat oficial pe Ilie Bolojan, liderul interimar al PNL, pentru funcția de prim-ministru.
Sa creasca TVA-ul ca nu e chiar un capat de tara, oricum preturile cresteau periodic si fara a fi marit TVA-ul.
Sa elimine risipa de orice fel de la stat, sinecurile politice de peste tot, eliminarea consiliilor de administratie si a platilor catre membrii aia atat de aberante.
Sa comaseseze toate institutiile care au aproape acelasi obiect de activitate, sa reduca personalul la stat cu minim 10 % si sa faca reforma administrativ teritoriala atat de necesara (spre exemplu o primarie sa aiba arondati minim 10.000 – 15.000 locuitori pentru a fi cat de cat profitabila).
Sa taie tot de peste tot unde sunt anomalii de orice fel si sa incepem din nou viata, pe niste principii sanatoase.
Sa faca toate astea si mai mult de atat daca se poate in urmatorii 1-2 ani.