@ Majoritatea iesenilor au cumparat astfel de produse, fara sa banuiasca nicio secunda ce se ascunde in spatele comercializarii lor pe rafturile magazinului Lidl @ Este vorba in special de preparate din carne @ Viata si sanatatea clientilor au fost puse in pericol in mod intentionat de cei de la Lidl @ Chiar si dupa interventia inspectorilor de la Directia Sanitar Veterinara Iasi, nu au vrut sa remedieze problemele @ Motivul este unul bizar: sustin ca legea prin care erau obligati sa prezinte documentele privind calitatea produselor este abrogata
Situatie alarmanta la Iasi! Magazinele Lidl comercializeaza produse din carne fara sa existe declaratii de conformitate si care sa ateste calitatea produselor. Si mai grav este ca reprezentantii Lidl Discount SRL sustin ca n-ar fi nicio problema si ca aceste declaratii nici nu sunt necesare. In momentul in care au vazut ca gluma se ingroasa si este posibil sa se ajunga la sanctiuni drastice, date de specialistii in domeniul alimentatiei publice, angajatii de la Lidl i-au trimis la inaintare pe juristii firmei. Acestia au facut grave erori de interpretare a legislatiei in domeniu si astfel, au ramas pe rafturile magazinelor mai multe produse care nu detin documentatia de conformitate. Razboiul s-a mutat pe masa judecatorilor, insa nici acolo cei de la Lidl n-au gasit intelegere.
Judecatorii au fost de acord ca sanatatea si viata clientilor care au cumparat acele produse din supermarket sunt puse in primejdie. Tot acest razboi s-a purtat in contextul in care la nivel national, au existat numeroase controale, soldate cu rezultate infioratoare. Ultimul control de amploare, intens mediatizat de presa centrala, a avut loc la finalul saptamanii trecute. Comisarii de la Protectia Consumatorului au constatat ca in mai toate supermarket-urile din Romania se vindeau preparate din carne, care erau scoase din comert in Germania, apoi reambalate si modificat termenul de valabilitate.
Citeste si: Doua femei au ajuns la spital, dupa ce au fost la cumparaturi in Lidl
Producatorul nu avea nicio vina
In cazul Lidl Iasi, razboiul a inceput in urma unui control inopinat care a avut pe data de 16 august 2012. De atunci si pana in prezent, cei de la Lidl au tinut-o pe-a lor si au sustinut ca pot vinde produse din carne fara sa detina certificate de conformitate. Ei s-au prevalat de tot felul de sisteme informatice care monitorizeaza stocurile de produse si au pasat problema de la magazinele de cartier la marile depozite. Razboiul dintre Lidl Discount SRL si inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Iasi a fost finalizat de judecatorii de la Tribunalul Iasi in urma cu cateva zile.
Citeste si: Bombe cu ceas la tot pasul, in supermarketurile Lidl din Iasi – FOTO
Ca urmare a controlului efectuat de inspectorii de la DSV Iasi, cei de la Lidl au contestat procesul verbal de sanctionare la Judecatoria Iasi si dupa ce au pierdut, au declarat recurs la Tribunal. Erau nemultumiti ca au primit o amenda de 6.000 lei si ca li s-a impus sa rezolve problemele descoperite. N-au vrut sa faca nici una, nici alta. Controlul a avut loc la magazinul din Canta, din zona Niciman. Produsele care nu respectau standardele de calitate sunt: gulas de vita, carne preparata, mici vita-porc, carne tocata de porc. Toate aceste produse vandute la caserola erau produse de Doly Com SRL. In prima faza, cei de la Lidl au pasat problema la acest producator, sustinand ca ei nu au nicio vina. Inspectorii de la DSV au mers mai departe si au verificat daca acest producator are contracte si cu alte hipermarket-uri. In acest context, s-a constatat ca Doly Com SRL avea contracte si cu Carrefour si Kaufland, insa produsele gasite pe rafturile acestor magazine aveau toate declaratiile de conformitate si calitate necesare comercializarii.
Citeste si: Un iesean reclama magazinul Lidl
Apararea puerila a celor de la Lidl
Reprezentantii Lidl n-au putut oferi explicatii pertinente cu privire la situatia produselor comercializate de ei. „Toate produsele care au facut obiectul controlului inspectorilor DSV Iasi sunt receptionate de catre subscrisa in cele trei depozite din Romania, fiecaruia dintre depozite fiindu-i arondata o anumita zona cu magazinele aferente. La aceste depozite se face receptia cantitativa si calitativa a produselor, iar dupa aceste operatiuni sunt depozitate in vederea transportului spre comercializare. La sosirea in magazin, produsele sunt receptionate, depozitate si expuse la raft in vederea comercializarii”, au declarat reprezentantii Lidl. Din aceasta declaratie se intelege clar ca pe rafturile magazinelor pot ajunge produse expirate sau de proasta calitate. Nu se face o receptie calitativa inainte de a fi puse pe raft.
Citeste si: Teapa de la Lidl! Sucul de portocale este facut din mere – FOTO
„Facem precizarea ca Lidl are implementat un sistem informatic performant in care se pot observa toate miscarile de stocuri pentru fiecare produs”, au completat cei de la Lidl. Pe de alta parte, inspectorii de la DSV sustin ca nu a existat nici macar un document de atestare a calitatii produselor. „La controlul documentelor insotitoare ale produselor alimentare pentru care s-au recoltat probe, nu a fost pus la dispozitie niciun document de adeverire a calitatii. Se concluzioneaza ca in unitate nu se face o receptie calitativa a produselor alimentare”, au declarat juristii de la DSV Iasi.
Citeste si: Magazinul LIDL din Pacurari, amendat ca pacaleste oamenii cu preturile
„In urma discutiilor telefonice purtate cu personalul din conducerea societatii Lidl Discount SRL Romania, nu s-a adus la cunostinta ca nu se intentioneaza a se remedia acest aspect intrucat prevederile legale care mentionau obligativitatea declaratiilor de conformitate au fost abrogate”, au completat cei de la DSV. In urma cu cateva zile, Tribunalul Iasi a respins in mod definitiv actiunea prin care LidlL solicita anularea procesului verbal de amendare.