Prima pagină » Titlurile zilei » Sigur ai trecut măcar o dată pe aici. Acesta este locul unde se consuma un întreg tir de bere și 10.000 de mici doar într-o singură zi: „Lumea venea de peste tot”

Sigur ai trecut măcar o dată pe aici. Acesta este locul unde se consuma un întreg tir de bere și 10.000 de mici doar într-o singură zi: „Lumea venea de peste tot”

28 mart. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

În anul 1975, la ieșirea din orașul Pașcani, spre comuna Moțca, s-a construit o cabană care a devenit în timp cea mai cunoscută locație din județul Iași și nu numai. Cabana Codrii Pașcanilor este înconjurată de pădure, iar de-a lungul anilor a găzduit și a servit zeci de milioane de oameni cu bere și mici.

Într-o singură zi, 10.000 de mici și mari cantități de bere erau consumate la Cabana Codrii Pașcanilor

În vremurile bune, la Cabana Codrii Pașcanilor veneau într-un weekend mii de oameni. Se consumau într-o singură zi 10.000 de mici și un întreg tir plin cu sticle de bere. Locația era atât de cunoscută datorită zonei în care se afla, astfel că restaurantul cabanei era vizitat de toți locuitorii din județul Iași, dar și din alte zone, rămânând un loc faimos.

„Cabana este construită în anul 1975. Prima dată a fost o cabană mai micuță aproape de stradă și, la câțiva ani, s-a construit cabana care este și astăzi, care este formată din două corpuri. Prima dată, în 1975, s-a construit partea din față cu piatră și, în anul 1988, s-a mai construit o sală lipită de ea, în spatele cabanei. Aceasta era destinată evenimentelor, iar deasupra sunt camere pentru cazare. Noi oferim 5 camere cu baie proprie, 6 camere cu baie comună, sunt 24 de locuri de cazare. Avem un meniu tradițional românesc, iar meniul zilei costă 35 de lei”, a spus Niculaie Murgoci, șef de unitate al cabanei și prezent în locație din anul 1988.

Micii de la Cabana Codrii Pașcanilor erau renumiți în toată zona. A fost amenajată o grădină exterioară, unde se făceau grătare, iar fanfarele cântau din zori până-n seară. Era o atmosferă atât de plăcută, încât, chiar dacă nu era amenajat un spațiu pentru camping, oamenii își instalau corturi în pădure.

„În anii `90 a fost apogeul, a fost vârful. Într-o duminică cu vreme bună se vindeau undeva la 10.000 de mici și 20.000 de sticle de bere. Un tir avea 900 de lăzi de bere și toate se consumau în aproape două zile, sâmbătă și duminică. Duminică, deja nu mai era bere. Oamenii veneau la cabană din Pașcani și din satele din împrejurimi, din Moțca, Cristești, Valea Seacă, Miroslovești, de peste tot. Veneau chiar și din Iași, cei care cunoșteau zona. Asta, pentru că, fiind o zonă foarte frumoasă, era un loc de popas perfect. Lumea care pleca de la Iași spre Suceava, toată lumea oprea la un mic, o cafea, o bere. Pe vremuri mai veneau și cu corturi, chiar dacă nu aveam un loc de camping amenajat. Lumea venea și mai punea corturi prin pădure”, a mai spus Niculaie Murgoci.

În cadrul cabanei exista și o sală de protocol, unde oameni din sfera politică, dar și din cea artistică, își dădeau întâlnire. Aveau loc tot felul de spectacole câmpenești și fanfarele locale erau mereu prezente acolo. Era imposibil ca cei care locuiau în zonă sau erau în treacăt să nu fi auzit de renumiții mici de la Codrii Pașcanilor.

„Se făceau serbări câmpenești, se aduna lume, venea fanfara. Se făceau mici afară ca la zilele orașului, cam așa era atunci. Era renumit în toată zona. Toată lumea venea la Codrii Pașcanilor. Se organizau tot felul de spectacole, era altceva. Era înainte grădina de vară, unde se făcea grătar, erau micii noștri renumiți de la Codrii Pașcanilor. Erau formațiile locale care cântau, mai erau și alți invitați. Noi aveam și o sală de protocol, unde veneau tot felul de personalități, și din lumea politică, și din cea artistică”, a mai spus șeful de unitate al cabanei.

Cabana Codrii Pașcanilor aparține Cooperativei Consumcoop, care este situată în orașul Pașcani.

După Revoluție, Cabana de la Codrii Pașcanilor și-a pierdut farmecul

Odată cu venirea Revoluției din 1989, mai multe lucruri s-au schimbat în România. Au început să existe mai multe restaurante, iar clienții Cabanei Codrii Pașcanilor s-au împărțit. Astfel, începând cu anul 2000, cabana și restaurantul acesteia nu au mai avut același succes.

„Eu sunt la cabană din anul 1988. Bineînțeles că, după Revoluție, au început lucrurile să se schimbe. Pentru că au apărut noi locații, lumea a mai început să se împartă. Cam din anul 2000 am început să intrăm, așa, într-o pantă descendentă. Noi avem de toate acolo, la cabană, acum, dar mai greu este cu clienții. Noi, anul acesta, încercăm și vrem să amenajăm iar afară un grătar. Încercăm, dar este greu, pentru că sunt clienți puțini și trebuie fonduri”, a spus Niculaie Murgoci.

Administratorii cabanei își doresc să aducă la viață, iarăși, celebra cabană, un simbol pentru județul Iași. Din 1975 și până acum, cabana a rămas, în linii mari, identică. Cu toate acestea, au fost aduse diverse îmbunătățiri.

„Cabana poartă acest nume pentru că este în pădure și așa se cheamă zona, Codrii Pașcanilor. De fapt, cabana este pe teritoriul comunei Moțca, dar pentru că zona așa se cheamă, așa a luat și denumirea cabanei. Noi am făcut multe îmbunătățiri, am făcut investiții, dar trebuie și mai mult. Noi am făcut fațada nouă, am consolidat centrala termică, am refăcut spațiile de cazare, am relocat toaleta în altă parte, s-au cheltuit chiar foarte mulți bani. La prima vedere, cei care trec pe acolo nu înțeleg, dar noi știm prea bine. Este foarte greu în ziua de astăzi să faci o investiție foarte mare”, a povestit Niculaie Murgoci.

Cabana Codrii Pașcanilor este vizitată de oameni, pentru că este o zonă de pădure, cu aer curat, unde căldura sufocantă din zilele de vară nu se simte la fel ca în oraș. Înainte, erau organizate și diferite concursuri în pădurea din jurul cabanei, de tipul vânătoare de comori. Deși concursurile nu erau organizate de administratorii cabanei, toți participanții veneau și serveau masa la restaurantul cabanei.

„Se organizau concursuri în pădure legate de orientare, aveai o hartă și trebuia să bifezi toate locurile de pe hartă. Erau chiar la nivel național. Nu le făceam noi, dar noi îi găzduiam, la noi era, ca să zic așa, sediul de campanie. După Revoluție, totul s-a schimbat. Din păcate, nu am luat-o pe panta ascendentă, dar sperăm că o să fie mai bine, trebuie să continuăm tradiția”, a mai povestit acesta.

În apropierea cabanei se află și Cimitirul Eroilor Sovietici, care este, de altfel, un alt punct de atracție în Codrii Pașcanilor.

„În pădurea din jurul cabanei a fost linia frontului, acolo s-au dat lupte grele, pentru că, și acum, sunt urme de tranșee, s-au mai găsit proiectile. Deci chiar eu am găsit proiectil de aruncător de grenadă acum câțiva ani și a venit ISU și l-a luat. De asta este și Cimitirul Eroilor, pentru că acolo au murit foarte mulți ostași, eroii sovietici”, a mai spus Niculaie Murgoci.

Cabana Codrii Pașcanilor este unul dintre cele mai cunoscute restaurante din județul Iași, care s-a deschis în anul 1975. Locul reprezintă și o amintire a celor care obișnuiau să își petreacă duminicile acolo la o sticlă de bere și câțiva mici, devenind astfel un loc celebru.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Evz.ro
Două zodii cărora le merge din plin. Vin vremuri fabuloase
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
Ilie Bolojan nu s-a lăsat până nu a tăiat sporurile bugetarilor. Ce sume vor primi cei care lucrează la stat
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • E locul unde oprim sa ne facem nevoile în pădure, pentru ca baia costa 5 lei

    • Vino tu si spala gratis WC-ul dupa unul ca tine. Si adu si sapun si hartie de acasa. Mentalitate de euglena.

  • Ei, uite ca eu nu am trecut pe acolo niciodata si sunt nascut in 75.

  • Plecam din Iasi cate 5-6 masini spre Bucovina, faceam popas la Codrii Pascanilor, ne regrupam, cafea, suc, apa etc si porneam mai departe. Asta acum vreo 5-10 ani! Acum nu mai oprim, mergem pana la Hanul Draguseni.
    Cabana e cum e dar in jur numai mizerie , gunoaie de te ia greata. Daca s-a schimbat ceva scrieti aici poate ne reorientam!

    • Vorbeste cu JOKER .. poate stie el daca s-a schimbat ceva. Aparent nu da 5 lei la wc si se caca pe marginea drumului.

    • Vorbeste cu JOKER .. poate stie el daca s-a schimbat ceva. Aparent nu da 5 lei la wc si se caca pe marginea drumului.

      • Pentru cine venereaza „eroii” sovietici, nici nu merita altceva.

        • Și cu banii pe care-i făceați vînzînd tiruri cu bere și zeci de mii de mici, ce ați făcut?? Sînteți niște jeguri și niște lipitori. Cabana aia trebuia să fie un exemplu!! Voi ați transformat-o în ruină!!

  • Dacian Roman

    Bă decerebratule, oamenii ăia, sovietici cum zici, împreună cu mulți ostași români, au murit pe-aici ca să-ți apere țara de nemții ce-o ocupaseră. Fără sacrificiul lor, strămoșii tăi erau… săpun de rufe, iar tu n-ai mai fi avut ocazia să bați câmpii pe-aici!

  • Atmosfera placuta, cu fanfara?! Probabil se adreseaza tiristilor si basculantierilor 🙂

  • Și cu banii pe care-i făceați vînzînd tiruri cu bere și zeci de mii de mici, ce ați făcut?? Sînteți niște jeguri și niște lipitori. Cabana aia trebuia să fie un exemplu!! Voi ați transformat-o în ruină!!

  • Am oprit si noi o data,portiile f mici,scumpa mancarea si servita dupa o ora de asteptare in conditiile in care nu erau ocupate decat cateva mese.
    Dezamagitor.

  • Acei sovietici nu erau oameni. Poți să-i numești cum vrei , dar nu oameni. Eventual , niște sălbatici fara nici un Dumnezeu.

    • Dacian Roman

      Da mă, Auschwitz-Birkenau, Dachau, Buchenwald, Mauthausen, Belzec, Chelmno, Majdanek, Treblinka, Sobibor… erau sovietice! Ești în tendințe, în trend, dar mai ales, în… tendance!

  • Ion Mihalache

    sa ma pish pe eroii sovietici asa cum m-am kakcat de multe ori langa gratarul defunct al cabanei codrii pascanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`