Într-o intervenție recentă prim-ministrul Marcel Ciolacu dă asigurări că România nu va trimite soldați în Ucraina. În spațiul public există o întreagă dezbatere despre posibilitatea ca țara noastră să trimită soldați români pentru menținerea păcii în Ucraina.
Deputatul Anamaria Gavrilă a declarat, într-o postare publicată pe rețelele de socializare faptul că PSD-PNL-UDMR și USR vor să trimită soldați români în Ucraina. În aceste momente, Ciolacu infirmă această ipoteză.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu dă asigurări că România nu va trimite soldați în Ucraina
Marcel Ciolacu a subliniat ferm că nu este de acord cu ideea trimiterii de trupe românești în Ucraina, o poziție pe care a exprimat-o și în fața Președintelui Interimar în cadrul unei întâlniri din 26 februarie 2025. Ciolacu și colegii săi consideră că România trebuie să se concentreze pe consolidarea securității pe propriul teritoriu, având în vedere granița lungă cu Ucraina și importanța securității Mării Negre. De asemenea, el a subliniat responsabilitatea față de românii din Republica Moldova.
Referitor la creșterea cheltuielilor pentru înzestrarea armatei, Ciolacu a spus că susține acest demers, dar cu două condiții esențiale: o parte semnificativă a echipamentelor noi trebuie să fie produse în România de către Industria de Apărare Națională, iar o altă parte din fonduri să fie folosită pentru investiții în infrastructura necesară mobilizării rapide a armatei, cum ar fi poduri, drumuri și căi ferate. De asemenea, Ciolacu a insistat ca aceste cheltuieli suplimentare pentru armament să nu fie incluse în calculul deficitului bugetar. În concluzie, el a reafirmat că România nu va trimite trupe în Ucraina.
”Hai să începem cu un info puternic. Nu sunt de acord cu trimiterea de trupe din România în Ucraina. Acest lucru l-am spus și astăzi (n.red. 26 februarie 2025) la întâlnirea cu Președintele Interimar, atât eu cât și colegii mei.
România trebuie să se consolideze pe teritoriul României. Avem cea mai lungă graniță cu Ucraina, avem securitatea Mării Negre, și nu în ultimul rând, avem grijă și de frații noștri români din Republica Moldova. Sunt de acord cu mărirea cheltuielilor pentru înzestrare, dar cu două condiții:
Foarte multe dintre capabilitățile noi pe care le va cumpăra Ministerul Apărării să fie produse în România de către Industria de Apărare Românească și de asemenea ne mai trebuiesc și investiții din aceleași cheltuieli pentru mobilitare militară. Asta înseamnă investiții tot în infrastructură, poduri, rutier, căi ferate. Normal și cu condiția ca aceste cheltuieli suplimentare pentru înzestrarea Armatei Române să fie excedate în ceea ce privește calculul deficitului. Deci, cu certitudine, România nu va trimite trupe pe teritoriul Ucrainei.” a declarat Marcel Ciolacu
Ilie Bolojan a sugerat că România trebuie să trimită trupe în Ucraina
Ilie Bolojan a sugerat în mai multe declarații că ar fi de acord cu trimiterea de trupe românești în Ucraina pentru menținerea păcii, considerând acest demers necesar și conform cu interesele strategice ale României. Totuși, unii îl critică, subliniind că Bolojan, fiind doar președinte interimar, nu are autoritatea de a lua astfel de decizii, întrucât nu a fost ales de popor pentru a reprezenta România la un nivel atât de înalt. O mare parte din cetățenii români se opun ferm ideii de a trimite trupe în Ucraina, având în vedere că nimeni nu vrea ca tinerii săi să fie implicați în război.
În ceea ce privește ideea unei prezențe militare europene în Ucraina, aceasta este susținută de premierul britanic Keir Starmer, care a anunțat intenția de a propune președintelui american Donald Trump un plan ce presupune trimiterea a până la 30.000 de soldați europeni, inclusiv trupe franceze, în țara devastată de război.
Cu toate acestea, poziția a fost respinsă de Rusia, iar mai multe state europene, printre care Polonia, Italia și Bulgaria, s-au declarat împotriva acestei inițiative. Ungaria este și ea pe aceeași linie, interzicând chiar tranzitul armelor destinate Ucrainei pe teritoriul său din momentul izbucnirii conflictului.
De parca ar depinde de el 🙂
Pe de alta parte, chiar vreau sa vad incorporati pensatii, epilatii si vopsitii. Rusii vor trage o spaima groaznica 🙂
Absolut dintodeauna si in toate tarile atunci cind un politician aflat la conducere iese public si ‘da asigurari’ , promite , incearca sa convinga poporul ca nu se va intimpla nu stiu ce chestie …, intodeauna , dar intodeauna este ….., invers !, si ei stiu asta de dinainte de a deschide gura !