National

Președintele PMP, Eugen Tomac la BZI LIVE: „Suntem singura ţară din UE care nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele pe lucruri negociate şi bătute în cuie”

Publicat: 16 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele PMP Eugen Tomac la BZI LIVE Suntem singura ţară din UE care nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele pe lucruri negociate şi bătute în cuie
Eugen Tomac la BZI LIVE

Președintele PMP, Eugen Tomac a discutat la BZI LIVE despre cum pierderea banilor din PNRR, este un „cutremur” pentru situaţia economică şi financiară a României. De altfel, tranşa a doua din PNRR a fost blocată.

Precizăm că Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Eugen Tomac la BZI LIVE

Eugen Tomac a discutat în ediția BZI LIVE de joi, 16 februarie, despre cum tranşa a doua din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro a fost blocată la Bruxelles, din cuza neînţelegerilor dintre CE şi guvernul României privind reforma pensiilor și nerealizarea jaloanelor având ca termen trimestrul IV 2022.

Așadar, ceea ce era de prevăzut, se întâmplă. Guvernul şi Parlamentul României nu vor să aplice reformele prevăzute de PNRR, pentru că în acest fel şi-ar ostiliza clientela politică.

„Eu cred că la ora actuală, guvernul pur şi simplu sfidează o decizie care poate afecta şi se poate transforma şi nenoroci un întreg mecanism ca un tsunami. Pentru că suntem singura ţară din UE care nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele pe lucruri negociate şi bătute în cuie.

A trecut criza, Uniunea Europeană a spus: Pentru a-şi reveni economic statele, vom oferi ajutoare fără precedent, e ca un fel de plan Marshall pentru fiecare stat. Noi primim aproape 30 de miliarde de euro. Dar pentru a ajunge aceşti bani să fie investiţi transparent, s-au purtat nişte negocieri. Se construiesc autostrăzi, spitale.. În total, până acum am încheiat 600 de contracte. Totul este să implementeze statul român şi reformele pe care şi le-a asumat. Iar aceste reforme vizează pensiile.

Pentru că suntem singura ţară din UE unde fondurile de pensii de pensii speciale este mai mare decât a celor pe contributivitate. Ceea ce este nefiresc, evident.

Nu spune nimeni că oamenii care au avut restricţii de-a lungul activităţii lor trebuie să rămână cu o pensie minimă. Dar pensii a echivalentului de 10.000 de euro în România este prea mult. Şi evident că aceste lucruri trebuiesc corectate şi ajustate într-o manieră înţeleaptă.

Ori faptul că am avut drept termen soluţionarea acestui capitol ce ţine de reformă pensiilor şi evident că domnul Budai în afară de chefuri nu ştie mai mult, şi nu este capabil să vină cu un proiect realist pliat pe aşteptările pe care le are Comisia, negocierile pe care noi le-am purtat, guvernul nostru cu Uniunea Europeană.

Am spus că ne asumăm că suntem în stare să facem aceste reforme într-un an de zile. Din păcate a fost amânată această decizie şi este ca un cartof fierbinte pe care îl plimbă dintr-o mână în alta, pentru că nu vor să implementeze aceste reforme.

Iar Comisia spune foarte simplu: nu implementaţi reformele interne, se opreşte finanţarea!

Problema este alta. Că PNRR-ula re aceasta prevedere: ţi se acordă în 4 ani de zile bugetul de 30 de miliarde de euro cu o singură condiţie, să fii capabil să te încadrezi în această perioadă. Când nu reuşeşti să respecţi termenele, trebuie să returnezi banii înapoi”, a spus Eugen Tomac.

Adauga un comentariu