Șefii de stat și de guvern ai țărilor din „Formatul București 9” – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia – și ai țărilor nordice – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia – s-au reunit astăzi la Vilnius într-un moment cheie înaintea următorului summit NATO ce va avea loc pe 24-26 iunie.
Presedintele Nicușor Dan susține luni, 2 iunie, declarații de presă, în marja summit-ului B9 de la Vilnius:
„București9 este o inițiativă care a aparținut României și Poloniei acum 15 ani. Venea după agresiunea Rusiei asupra Crimeei și avea rolul de a aduce împreună statele de pe flancul estic. Acum avem un război și multe state simt ce înseamnă amenințările hibride.
Discuțiile acum au fost despre pregătirea summitului NATO de la Haga de peste 3 săptămâni. La Haga, o temă importantă este creșterea cheltuielilor militare.
Prezența militară americană este extrem de importantă. Trebuie să întărim conexiunea între Europa și SUA. S-a vorbit mult de războiul hibrid care ne vizează pe toți și s-a vorbit mult despre Ucraina și toate țările au spus că vor să continue sprijinul pentru Ucraina.”
Întrebare: Ce înseamnă cei 5% din PIB?
„Va fi o creștere etapizată. Parte din creșterea de 1,5% sunt lucruri care oricum le facem. Avem un exercițiu la Cincu și pentru desfășurarea lui avem nevoie de unele construcții de străzi, poduri. De aici sunt acel 1,5% în plus”, a răspuns presedintele Nicușor Dan.
Întrebare: Cu ce lideri veți stat de vorbă înainte de summitul Consiliului European?
„Am confirmat prezența în calitate de invitat, nu membru, la grupul PPE”, a spus presedintele Nicușor Dan.
Întrebare: V-ați gândit când faceți o desemnare de premier? Guvernul va fi unul mai suplu cu mai puține ministere?
„Cred că un termen realist e două săptămâni din acest moment pentru desemnarea guvernului. Continuă să lucreze grupul de lucru pe deficit. Sper să ajungă ca joi la amiază să ajungă cu o concluzie agreată de cele patru partide și de grupul minorităților. În paralel se discută pe programul de guvernare și un acord politic care să stea în spatele susținerii guvernului.
Desemnarea am să o fac când știu că este o susținere în Parlament”, a raspuns Nicușor Dan.
Întrebare: Domnul Bolojan spune că este foarte greu de evitat măriri de taxe și impozite. Dvs. ce părere aveți?
„Nu vreau să avansez. Sunt discuții tehnice. Pe parte economică, am fost și eu o oră și jumătate la discuții. Sunt foarte intense și continuă”, a răspuns presedintele Nicușor Dan.
Întrebare: O femeie a fost omorâtă în plină stradă. În administrația dvs cazurile de violențe domestice vor fi prioritare?
„Ca primar al Bucureștiului am făcut lucru în direcția asta. Răspunsul este afirmativ. Trebuie să facem publicitate în rândul larg al populației că acest fenomen nu este tolerat de statul român. Trebuie să extindem rețeaua de centre la care victimele să apeleze”, a raspuns Nicușor Dan.
Întrebare: În toate discuțiile avute până acum, v-ați lămurit dacă pierdem bani din PNRR?
„Acest risc nu există în acest moment. Discuția are loc aproape zilnic cu Comisia. Noi spunem că îi rugăm să mute niște cheltuieli, ei spun că avem două obligații reformă și investiții”, a conchis președintele Nicușor Dan.