O dorință scrisă pe un bilețel de o fetiță din clasa a III-a din Iași a reușit să emoționeze mii de oameni. Fetița a ales să se gândească la copii mai puțin norocoși, exprimând un mesaj profund. Dorința scrisă de fetiță a fost inspirată de o amintire.
Mesajul unei fetițe a reușit să atingă inimile a mii de oameni în mediul online
Maria Teslaru, elevă în clasa a III-a, în cadrul Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu” din Iași, a scris pe un bilețel o dorință care a ieșit din tiparele clasice ale copilăriei: „Îmi doresc ca toți copilașii sărmani să-și găsească fericirea”. Poza cu bilețelul fetiței a fost distribuită masiv pe rețelele sociale, unde a strâns mii de reacții, comentarii și distribuiri. Bilețelul a fost agățat pe copăcelul dorințelor, o inițiativă educațională, lansată de învățătoarea fetiței. Activitatea a fost inspirată după o ceartă între elevi.
„Acela este copăcelul dorințelor. Totul a pornit de la o poveste, după o ceartă în clasă, în care, ca de obicei, având în vedere că sunt copii și au nevoie de afirmare de la ceilalți, era o ceartă, unde fiecare se lăuda cu ce are acasă. Le-am zis o poveste despre un om care îndeplinea dorințe, ce a mers într-un oraș, unde era un copil ce nu dorea absolut nimic. Astfel, omul acesta care îndeplinea dorințe se tot întreba ce să facă ca să-și dorească neapărat ceva. La sfârșitul poveștii, acest copil și-a dorit ceva, însă nu pentru el, ci pentru altcineva, pentru fratele lui. De aici am pornit cu ideea de a-și pune fiecare o dorință, dar să încercăm să nu fie o dorință pentru noi. Să își dorească ceva ce nu pot realiza chiar atât de ușor, o dorință mai mare, dar nu pentru ei, ci pentru altcineva. Sunt foarte multe dorințe frumoase pe care le-au scris copiii din clasă. Poate nu am cei mai buni copii din școală la învățătură, dar, clar, am niște copii cu inimă foarte mare. Clasa asta a avut un învățător diferit, de la pregătitoare, până acum, pentru că la ei metodele astea tradiționale de predare nu merg. Trebuie să îi iei cu frumosul, cu perspective de viață, cu frumosul în lume, pentru că doar așa funcționează. Au fost și ei dezamăgiți de tot ce se întâmplă în lumea asta și sunt foarte sensibili. Așa că genul acesta de activități este genul cu care eu am reușit să creez o legătură cu ei și pe partea asta. Sunt învățătoarea lor de un an, dar cred că pe partea asta de altruism și empatie am reușit să le transmit ceva”, a declarat Sabina Vizitiu, învățătoarea Mariei.
Dorința scrisă de fetiță a fost inspirată de o amintire
Mesajele copiilor au fost pline de sinceritate și generozitate, însă dorința Mariei a ieșit în evidență prin simplitatea ei profundă. Dorința pe care a scris-o a fost inspirată de o amintire, o mamă și un copil sărmani, pe care i-a întâlnit cu ani în urmă și pe care nu i-a uitat niciodată.
„Eu știu că sunt unii oameni care nu sunt bogați. Eu, de exemplu, nu sunt foarte bogată, sunt puțin săracă. Tatăl meu și cu mama mea lucrează, dar când mai au bani, mai dăm la săraci. Mai am doi frați mai mari, care învață în aceeași școală. Pentru mine, fericirea înseamnă să petrec timp cu familia, să fac chestii distractive împreună. Când am scris acea dorință, m-am gândit la un copilaș. Eram, odată, în zona Alexandru, și era acolo o mamă cu un copil, care erau mai sărmani. I-am văzut acum doi ani, dar mă gândesc mereu la cei doi. Aș vrea ca oamenii să nu mai fie așa răi. Sunt o grămadă de oameni care nu știu cum e să fii sărac. Când zic oameni răi, mă refer la cei care, deși sunt bogați, nu-i ajută pe cei care au nevoie, pe cei săraci”, a spus Maria Teslaru.
Într-o lume în care vocea copiilor este deseori trecută cu vederea, dorința fetiței demonstrează că empatia nu are vârstă.