Prima pagină » Actualitate » Lia Olguța Vasilescu, despre pensiilor speciale: „Îi invit să citească legea cu atenție“
Lia Olguța Vasilescu, despre pensiilor speciale: „Îi invit să citească legea cu atenție“

Lia Olguța Vasilescu, despre pensiilor speciale: „Îi invit să citească legea cu atenție“

18 iun. 2020, 11:16,
în Actualitate

Lia Olguța Vasilescu, despre pensiilor speciale. Fostul ministru al Muncii reacționează după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei.

Concret, va fi impozitată diferența între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Fostul ministru al Muncii susține că dacă se va aplica formula de calcul din noua lege a pensiilor publice, nu va mai fi nevoie de pensii speciale pentru că nivelul acestora va asigura un trai decent tuturor românilor.

„Am văzut, în spațiul public, tot felul de opinii. Printre altele, că sunt pensionari cu o pensie de peste 7.000 de lei cărora nu ar trebui să li se aplice procentul de 85 la sută, fiindcă au contribuit mult și pensia lor contributivă depășește acest prag. Îi invit să citească legea cu atenție.

Pensia specială sau de serviciu are două componente: partea contributivă și bonusul acordat de statul român. Dacă partea lor contributivă trece de 7.000 lei, impozitul rămâne de 10 la sută, exact ca în sistemul public. De exemplu, dacă o pensie este de 20.000, iar partea pentru care s-a contribuit este de 10.000, până la 10.000 se aplică 10 la sută impozit, iar pentru ceilalți 10.000 se aplică suprataxarea“, a scris Lia Olguța Vasilescu pe pagina ei de Facebook.

Lia Olguța Vasilescu, despre pensiilor speciale: este respectat paralelismul

Fostul ministru al Muncii consideră că legea respectă paralelismul cu legea pensiilor publice.

„Am văzut și multe păreri că pensiile speciale trebuiau eliminate. Vă reamintesc că un astfel de proiect de lege a fost deja declarat neconstituțional.

Insist să spun că dacă se va aplica formula de calcul din noua lege a pensiilor publice, nu va mai fi nevoie de pensii speciale, fiindcă creșterile din sistemul public vor asigura o pensie mai mult decât decentă pentru toți românii, nu doar pentru anumite categorii”, a precizat Lia Olguța Vasilescu pe pagina de pe rețeaua de socializare.

Pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă. Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

„Legea este consituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile până în 2.000 de lei rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm.

Dacă legea pensiilor publice se va aplica, în 2021 nu va mai fi nevoie de pensie specială, pentru că cei care contribuie mult, vor avea și pensie mare“, a spus în Parlament Lia Olguța Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`