Prima pagină » Actualitate » Incredibil! Povestea unuia dintre cei mai periculosi camatari! VIP-urile Iasului au cazut in plasa lui (FOTO)

Incredibil! Povestea unuia dintre cei mai periculosi camatari! VIP-urile Iasului au cazut in plasa lui (FOTO)

01 apr. 2013, 22:11,
Sorin Pavelescu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:355921;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Pe rolul Judecatoriei Iasi sunt aproximativ 100 de dosare de incuviintare a executarii silite @ Toate actiunile in justitie au fost incepute de camatar @ Printre victime se numara fosti primari, judecatoare si chiar oameni de afaceri @ Unii dintre acestia sunt executati de cate doua ori @ „La golanie se raspunde cu golanie”, a spus camatarul unui imprumutat, inainte de a-l executa silit

Cei care au avut de-a face cu el il cunosc sub numele de Mihai Cudelcu. Nimeni altul decat sotul fostei directoare economice a Primariei Iasi. Cel care are inregistrate pe rolul instantei iesene aproape 100 de dosare civile de executare silita a victimelor camatariei sale. In foarte multe cazuri, imprumutatii au declarat ca au achitat restanta. Cu toate acestea, Mihai Cudelcu a cerut judecatorilor executarea contractelor. Actele de imprumut erau facute intr-un singur exemplar, care ramanea la camatar. Chiar si dupa plata imprumutului, acesta gasea tot felul de motive pentru a pastra contractul. Ulterior, mergea in instanta sustinand ca are de recuperat banii imprumutati victimelor.

Imprumut executat de doua ori

Ingeniozitatea lui Mihai Cudelcu nu are margini. Omul si-a perfectionat o metoda diabolica de a stoarce bani de la victimele sale. Printre acestea se numara si Mihai Plumbu, fostul primar al comunei Movileni. Cei doi se cunosteau de multa vreme, prietenia fiind una bazata pe incredere. Increderea l-a determinat pe Mihai Plumbu sa apeleze la prietenul sau, in 2009, pentru un imprumut de 40.000 de lei. „Mi-a spus ca imi da banii fara nici o problema. Am semnat un contract pentru a nu exista suspiciuni. Doua luni mai tarziu, am vrut sa-i inapoiez banii. Mi-a spus ca nu-i nicio problema, ca pot sa ma folosesc de ei mai mult timp, ca merge pe incredere. Ulterior, mi-a spus ca are nevoie de un nou contract in care sa fie trecute suma imprumutata si dobanda. Ca sa justifice banii in caz de vreun control, mi-a spus sa facem un nou contract. Am semnat un nou contract, dar l-am cerut pe cel vechi. Mi-a spus ca nu il are la el si ca sa vin altadata ca mi-l da”, a spus Mihai Plumbu. Acesta sustine ca de fiecare data cand a vrut sa inapoieze banii, Cudelcu i-a spus ca nu are nevoie de ei si ca poate sa-l mai astepte. Asteptarea s-a incheiat brusc atunci cand camatarul a solicitat instantei incuviintarea executarii celor doua contracte. „M-am trezit ca am de platit 92.000 de lei, plus cheltuieli de judecata plus dobanzi. Este adevarat ca am imprumutat 40.000 de lei, dar nu 92.000 de lei. Ar fi trebuit sa depun banii intr-un cont pe care sa specific faptul ca reprezinta datoria catre Cudelcu. M-am bazat pe prietenia noastra si am ajuns sa fiu executat de doua ori pentru un imprumut”, a mentionat Plumbu.

„L-am ajutat in gospodarie si acum m-a scos dator”

In 2008, Ioan Azamfirei era „omul de casa” al lui Cudelcu, dupa cum a declarat acesta. „Il ajutam la treburile gospodaresti. I-am carat vinul in beci, i-am facut curat prin curte, l-am ajutat la alte treburi de-ale sale. Aveam nevoie de niste bani si l-am intrebat daca poate sa ma imprumute cu 15.000 de lei. Mi i-a dat pe loc si am semnat o hartie. Dupa doua luni, i-am inapoiat banii. Dupa un an, a venit si mi-a spus ca trebuie sa semnam un contract ca sa justifice banii daca va avea vreun control. Am semnat contractul, nu aveam de ce sa imi fie teama, ca doar ii dadusem banii inapoi”, a declarat Ioan Azamfirei. Dupa doi ani, omul a fost dat in judecata de Cudelcu, care a solicitat judecatorilor obligarea sa la plata sumei de 15.000 de lei, plus dobanzi si penalitati. „Eu eram plecat cu serviciul in Bucuresti. Veneam la Iasi o data pe luna. Habar nu am avut de proces. La un moment dat, mi-a spus un vecin ca sunt mai multe acte pe numele meu si mi le-a dat. De abia atunci am aflat ca am pierdut un proces cu Cudelcu pentru imprumutul pe care l-a inapoiat din 2008”, a sustinut Azamfirei. Acum, prietenia cu Cudelcu il costa aproape 20.000 de lei.

Camatarul nu dorea martori la plata datoriei

Lui Vasile Untu i-a iesit untul din relatia cu Cudelcu. Aceeasi metoda a folosit-o camatarul pentru a-l prinde in smenurile sale. Tot in 2008, Untu avea nevoie de 10.000 de lei si a mers la prietenul sau Mihai Cudelcu. Acesta nu a stat pe ganduri si i-a dat banii, pe baza de semnatura pe o hartie. Doua luni mai tarziu, la termenul scadent, Untu s-a prezentat cu banii la camatar. „Aveam banii in mana cand m-a sunat fiul meu, care mi-a spus ca a gasit o combina de vanzare. Cudelcu auzea tot ce vorbeam, ca telefonul era pe speaker. Mi-a spus ca pot folosi banii pentru cumpararea combinei, dar ca trebuie sa semneze un contract pentru a justifica el banii. Am semnat, ca doar eram prieteni. La data scadenta, l-am trimis pe fiul meu sa plateasca si sa ia contractul. Cudelcu a solicitat sa vina fiul meu singur. I-a dat banii inapoi, dar, cand a venit vorba de contract, Cudelcu i-a spus ca nu il are la el si ca «sa vina tatal tau ca i-l dau lui, suntem oameni, ce naiba». Nu mi-am facut probleme”, a declarat Vasile Untu. La scurt timp, omul a fost citat in instanta pentru neplata contractului. „Judecatorii nu au luat in considerare martorul, pe fiul meu. Am pierdut si mi-a pus poprire pe salariul de profesor”, a sustinut Untu. Valoarea „prieteniei” cu Cudelcu se ridica la 600 euro, plus 7.500 de lei, plus 1.200 de lei cheltuieli de judecata si executare silita.

Nici judecatoarele nu au scapat de camatar

Nume mari sunt pe lista datornicilor camatarului Cudelcu. Doua judecatoare au fost actionate in instanta si obligate sa plateasca diferite imprumuturi facute la camatar. Camelia Acrasmaritei, de la Judecatoria Iasi, a incheiat trei contracte de imprumut cu Mihai Cudelcu. Culmea este ca judecatoarea a fost cea care a dat solutii favorabile camatarului in cateva procese de executare silita aflate pe rolul instantei. Cu toate acestea, Cudelcu a solicitat executarea magistratei. O alta fosta judecatoare, Leocadia Rosculet, are proces pe rol cu camatarul iesean. Conform plangerii depuse de Cudelcu, fosta magistrata are de achitat 25.000 de lei camatarului. Printre cei dijmuiti de Cudelcu se numara si oameni de afaceri cum ar fi Dan Romantov, Mihai Darie sau Cornelia Paval. Pe rolul instantei iesene se regasesc aproape 100 de dosare in care reclamant este Mihai Cudelcu care doreste incuviintarea din partea magistratilor a executarii silite a debitorilor. In urma cu cativa ani, Tamara Cudelcu declara presei ca sotul ei se ocupa cu tranzactii imobiliare. In aceeasi declaratie, femeia, fosta director economic la Primaria Iasi, dar si functionar al Prefecturii, sustinea ca averea familiei se ridica la putin peste 640 de milioane de lei vechi, „stransi in 30 de ani de munca”. Daca se ia in calcul o medie de 15.000 de lei imprumutati fiecarei victime, averea familiei Cudelcu s-ar ridica la aproape 150 de milioane de lei, adica in jur de 34 milioane de euro. Mihai Cudelcu nu a catadicsit sa raspunda la telefon, cum de altfel nici la soneria de la poarta vilei din strada Balusescu nr. 10 nu a raspuns nimeni. In tot acest timp, victimele camatarului nu stiu incotro sa o apuce pentru a-si gasi dreptatea. De fata cu un martor, Mihai Cudelcu i-a spus lui Mihai Plumbu ca „la golanie se raspunde cu golanie”. „Habar nu am la ce a facut referire. Eu am fost de buna credinta, el, insa, m-a inselat”, a punctat Plumbu.
Legea 216/2011 interzice activitatea de camatarie. Art. 3 prevede ca „darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani”. Cele aproape 100 de dosare pe rolul Judecatoriei par a intari definitia data de legea camatariei. Nimeni, insa, nu vede aceste fapte. Doar victimele camatarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *