Românii încasează încă o lovitură dură, în plină criză economică, după ce Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat suspendarea tuturor programelor de finanțare, inclusiv mult-așteptata sesiune „Rabla pentru persoane fizice”, programată să înceapă joi, 19 iunie 2025.
O nouă lovitură pentru români: Programul Rabla suspendat din cauza lipsei unui Guvern funcțional
Decizia vine în contextul blocajului politic de la București și al lipsei unui nou Guvern funcțional, responsabil cu adoptarea priorităților bugetare.
„Suspendăm toate programele în desfășurare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice. Este o decizie necesară, în așteptarea unui Guvern capabil să ofere stabilitate și priorități clare”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM. El a justificat suspendarea prin nevoia de „răbdare și înțelepciune” pentru ca viitorul executiv să poată aloca resursele „în funcție de nevoile reale ale populației”.
Dar pentru zecile de mii de români care așteptau deschiderea sesiunii pentru a-și cumpăra o mașină nouă – în contextul în care prețurile cresc, taxele se înmulțesc și salariile stagnează – răbdarea a devenit un lux. Mulți dintre ei se bazează pe acest sprijin financiar pentru a scăpa de rablele poluante și a accesa mașini mai sigure, mai puțin costisitoare și mai ecologice.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a lăudat recent eficiența Programului Rabla, afirmând că speră în continuarea acestuia și în 2025, chiar dacă guvernul caută soluții de tăiere a cheltuielilor.
”Speranţa mea este că Programul Rabla nu se va opri. Spun asta gândindu-mă la tradiţia de 20 de ani a acestui program, care şi-a dovedit utilitatea. Fără îndoială, e un program eficient. Spun asta gândindu-mă la un jalon din PNRR, pe care trebuie să îl îndeplinim, şi care se referă la un sfert de milion de rable scoase de pe străzile României până în anul 2026. Spun asta gândindu-mă la cei doi mari producători de autoturisme din România, care şi-au dimensionat business-ul şi cu luarea în considerare a programului Rabla. Pentru că, totuşi, injectăm 1,43 de miliarde de lei anul acesta, sau cel puţin asta ne-am propus, în piaţă, iar aceşti bani ajung într-un procent însemnat şi la cele două mari companii, la producătorii români de autoturisme, la Dacia şi la Ford, fără a-i minimaliza pe importatori. Există în România o întreagă industrie a pieselor auto, care alimentează şi fabricile din Europa. Şi am citit statistici legate de numărul de componente dintr-o maşină importată din altă ţară, numărul de componente fabricate în România şi am constatat că acest procent este unul însemnat. Din acest motiv şi gândindu-mă la zecile de mii de români care aşteaptă cu nerăbdare lansarea programului, aşa cum l-au aşteptat în fiecare an, eu cred că programul Rabla trebuie să continue. Şi dacă, în viitor, guvernul va decide că nu mai doreşte să finanţeze un astfel de program, bineînţeles că o poate face anunţând în prealabil că îşi propune să diminueze această măsură de sprijin”, a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Cu alte cuvinte, întârzierea Guvernului înseamnă nu doar un eșec administrativ, ci și o lovitură directă pentru economia reală: întârzierea investițiilor, afectarea industriei auto, blocarea modernizării parcului auto și, implicit, a eforturilor de reducere a poluării.
Această suspendare vine într-un moment extrem de delicat, în care românii se confruntă deja cu taxe mai mari, prețuri în creștere și o inflație care continuă să erodeze puterea de cumpărare. Iar acum, pe lângă toate acestea, li se cere „înțelegere” și „răbdare” pentru un Guvern care încă nu există, dar care ar trebui să decidă în ce direcție merg miliardele din bugetul țării.
Românii plătesc, din nou, nota de plată a instabilității politice, fără garanții că programele vor fi reluate în timp util. În lipsa unui executiv funcțional, viitorul Rabla – și al multor alte programe vitale – rămâne în aer.