Prima pagină » Eveniment-Social » Gala „Excelență și Inovație în Educație”, organizată de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
Gala „Excelență și Inovație în Educație”, organizată de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

Gala „Excelență și Inovație în Educație”, organizată de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași

20 mai 2021, 12:53,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Momente prețioase și încărcate de emoții pentru toți membrii comunității LIIS au fost prilejuite de Galei Excelență și Inovație în Educație organizată de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași cu ocazia jubileului aniversării a 50 de ani de Excelență, Inovație. Conectare. care reprezintă în același timp 50 de ani de învățământ informatics ieșean. 

Decernarea Diplomelor de Excelență pentru directorii, cadrele didactice care au marcat devenirea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, acordate în semn de recunoaștere și apreciere pentru performanțele profesionale, înalta competență științifică și pedagogică atinse de-a lungul timpului, în modelarea armonioasă a tinerilor generații în spiritul valorilor LIIS și creșterea prestigiului școlii ieșene, a fost un moment marcant al zilei de astăzi.

Gala „Excelență și Inovație în Educație” a fost despre oameni frumoși care s-au dăruit cunoașterii, trăirilor didactice și celorlalți deopotrivă. Omul cu adevărat frumos în forul lui interior este acela în care adâncimile sufleteşti sunt liniştite, care emană calm, care vorbește despre linişte într-o lume măcinată de neliniști, în prezenţa căruia ne simțim unici, valoroși și de folos celorlalți.

Bucuria întâlnirii zilnice cu dascălii de excepție de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, mentori adevărați, oameni pentru care elevii și colegii sunt foarte importanți, deschiderea, spiritul de echipă, dăruirea față de ceilalți este nemărginită.

Concursul Naţional de Programare „Urmaşii lui Moisil” a avut 17 ediții

Promotor al dezvoltării competenţelor de programare în rândul elevilor, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a iniţiat în 2001, Concursul Naţional de Programare „Urmaşii lui Moisil”, pe care l-a organizat și susținut pe parcursul a 17 ediții. 

Excelența a fost confirmată în fiecare an, la toate disciplinele, de rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile județene, naționale și internaționale. A dărui celorlalți din jur, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunității, este un mod de a fi la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași. Elevii olimpici la Informatică desfășoară în fiecare an, Concursul de programare Moisil++, ca un antrenament important în drumul celor mici către performanță, sub coordonarea inițiatorului – prof. Cornelia Ivașc. 

Ne-am asumat rolul de facilitatori ai E-learning-ului încă din anul 2000 și am creat, în echipă cu elevii, peste 50 de softuri educaționale pentru toate ariile curriculare, aplicații premiate la competițiile naționale și internaționale de profil.

Am dat startul digitalizării educației la Iași puțin după anul 2000 și am continuat inițierea competițiilor care promovează realizarea de resurse didactice utilizînd tehnologia: Concursul Național „Istorie şi societate în dimensiune virtuală” (inițiat în 2003), Concursul Național „Literatură română în dimensiune virtuală” (inițiat în 2007), Concursul Interjudețean „Infochim” (inițiat în 2005) și Concursul Județean „Religia în dimensiune virtuală” (inițiat în 2005).

Implicarea în dezvoltarea educației SMART

Crearea de resurse educaționale deschise la aproape toate disciplinele de studiu, de către profesorii școlii, în parteneriat cu specialiști și profesori din instituții/școli din alte sisteme de educație, este o preocupare constantă a cadrelor didactice.

Implicarea în dezvoltarea educației SMART, capacitatea de a ne adapta la economia circulară și la nevoile pieței muncii din industria 4.0, imboldul de a iniţia afaceri, dezvoltarea resurselor personale, nu se dobândesc doar prin intermediul disciplinelor de studiu, ci trebuie să fie rezultatul unui mix educaţional eficient între situaţii directe de învăţare şi situaţii asistate de calculator, între orele la clasă şi oportunităţile create prin activităţile de învăţare nonformale. 

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi a implementat în calitate de coordonator sau partener peste 40 de proiecte finanțate de Comisia Europeană. În acest an școlar avem șapte proiecte europene în derulare. 

Activitățile derulate cu firmele IT din Iași s-au concretizat în schimburi de bune practici, în dezvoltarea de competențe, în furnizarea de training-uri și testarea produselor intelectuale, în reamenajarea de spații de învățare și laboratoare. 

Prin performanțele obținute în competițiile naționale și internaționale de informatică și robotică, implementând constant noi tehnologii în educație, prin crearea de softuri și resurse educaționale deschise, dezvoltând ateliere de robotică ce inspiră elevii pasionați de STEM, Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, LIIS cum îi spun apropiații, este unul dintre brandurile educaționale ale Iașului.

Atelierele de robotică CyLiis, coordonate de prof. Mirela Țibu sunt o experiență complexă de învățare, o lume în care ideile elevilor se transformă în roboți, se concep soluții ingenioase pentru probleme tehnice, se proiectează modele 3D, se printează prototipuri pe imprimantele 3D, se construiesc sisteme automate, se programează, se desfășoară antrenamente pentru competiții și demonstrații. În prezent, în acest spațiu deschis, de învățare vizibilă, își desfășoară activitatea cluburile de Robotică, Proiectare și printare 3D, Design Grafic și Sisteme cu microcontrolere, unde elevii pasionați și creativi transformă zi de zi LIIS într-un un reper al performanței și inovației în educația STEM din România.

Digitalizarea educației

Liceul s-a implicat constant în digitalizarea educației, implementând propriul catalog electronic E – Study realizat de prof. Mihaela Acălfoaie și oferit gratuit elevilor și părinților în anul 2020, marcând astfel nevoia integrării rezultatelor evaluării și a tuturor informațiilor/resurselor care susțin învățarea în sisteme electronice. 

Înființarea în 2021 a grupului de lucru – Departamentul eLIIS în vederea creării și dezvoltării resurselor educaționale deschise, precum și a organizării evenimentelor de diseminare a acestora au consolidat rolul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași unui adevărat cluster de resurse digitale și experiențe E-Learning în comunitatea educațională.

Construirea unor contexte inovative de învățare este consecvent realizată în LIIS prin soluții moderne precum activitățile atelierelor de robotică CyLiis, lecții bazate pe realitatea virtuală, lecții transdisciplinare ce utilizează microcontrolere, proiectarea și imprimarea 3D, utilizarea tehnologiei dronelor în învățare, simularea afacerilor dezvoltând companii virtuale, crearea de soft-uri educaționale, promovarea activităților de învățare bazate pe instrumente Social – Media, training-uri de dezvoltare personală, training-uri de dezvoltare a competențelor informatice furnizate de absolvenții noștri din companiile IT ieșene, organizarea de conferințe, competiții, workshop-uri care promovează educația în era digitală.

“Redefinim în fiecare an excelența, producem inovații în mediile de învățare și dezvoltare împreună cu elevii nostri și atragem mereu în povestea LIIS oameni excepționali și inspiraționali,  specialiști din companiile IT, finanțări europene, oportunități de dezvoltare, pentru a oferi elevilor noștri, un mediu modern și performant, în care să se conecteze la viitorul lor” – a menționat directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – prof. dr. Adina Romanescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024