National

Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE: „Legea minorităților din Ucraina este o mare dezamăgire pentru comunitatea românească” – VIDEO

Publicat: 25 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE Legea minorităților din Ucraina este o mare dezamăgire pentru comunitatea românească - VIDEO
Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE

Corina Crețu a discutat în emisiunea BZI LIVE de miercuri, 25 ianuarie 2023, despre legea minorităților din Ucraina promulgată de președintele Volodimir Zelensky și cum ar trebui să reacționeze autoritățile din România în acest sens.

Cu toate acestea, europarlamentarul nu consideră că situația ar trebui gestionată prin adoptarea unor măsuri radicale, dar, este nevoie de diplomație și comunicare între cele două state.

Europarlamentarul Corina Crețu la BZI LIVE

Corina Crețu a abordat problema legii minorităților din Ucraina în emisiunea BZI LIVE de miercuri, 25 ianuarie. Europarlamentarul PRO România a amintit că este o mare dezămăgire pentru poporul român, adusă de ucraineni, de vreme ce în contextul războiului, am fost primii care le-au oferit adăpost, siguranță și asigurarea unui trai normal, departe de bombardamente.

De asemenea, clasa politică de la guvernare ar trebui să privească puțin peste umăr, pentru a observa cum au gestionat maghiarii această problemă.

„Ştiţi foarte bine că România este în prima linie şi ajută foarte mult, ceea ce este un argument pentru intrarea noastră în Schengen, pentru că facem sacrificii imense. Un spaniol nu ar şti ce înseamnă  să trăieşti la graniţă cu un război. Această lege este o mare dezamăgire pentru comunitatea românească. Şi eu sunt o nepoată de refugiaţi, deci nu pot decât să am simpatie şi să sprijin orice sprijin faţă de ucraina. Dar de aici până la a nu avea nici o reacție faţă de ce se întâmplă în Ucraina… eu chiar doresc să merg la Cernăuţi şi să văd ce se poate face.

Dar eu îmi amintesc discursul președintelui Ucrainei în Parlamentul României, atunci când a spus că ‘Vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina, să se asigure toată susținerea’, precizând că va face asta când situația va permite. Deci acestea au fost vorbele pe care le-a rostit în plenul Parlamentului României.

De atunci, speranţa comunităţii româneşti din Ucraina era ca prin această lege să se elimine nedreptățile create de Legea Educației din 2017 și să se revină la posibilitatea studierii tuturor disciplinelor de învățământ în limba maternă. Din păcate, legea minorităților nu rezolvă această problemă și este trist pentru că se pierde identitatea națională. Limba română va fi tot mai puțin vorbită în Ucraina și nu există reciprocitate. Pentru că, în contextul războiului, peste 5 milioane de ucraineni, au trecut granița României, fugind din calea bombardamentelor. Sigur, o parte dintre ei au mers mai departe, spre Occident, dar marea majoritate s-au bucurat de ospitalitate, pe care ei singuri o recunosc, la care nu se așteptau.

Și cred că aşa cum România oferă ajutor refugiaţilor din Ucraina, cred și sper că mai devreme sau mai târziu acest drept de a studia în limba maternă, să fie recunoscut atât minorităților românești, cât și minorităților naționale din Ucraina.

Se pare că Ungaria și-a negociat mai bine această chestiune și minoritatea maghiară e mai protejată. Cel puțin așa se vorbește aici, pe holurile Parlamentului European.

Dar la noi s-au dat telefoane abia după ce președintele Zelensky a promulgat această lege. Sper totuşi să se revină, pentru că nu este vorba că ni se face o favoare și noi ajutăm…

Drepturile minorităţilor sunt drepturile omului care sunt valabile pentru întreaga planetă. Dacă o ţară vrea să fie catalogată în rândul ţărilor civilizate.

Bineînţeles că în contextul actual al războiului e mai greu să fii vocal în această privinţă. Nu sunt de acord cu abordarea acestor lucruri foarte radicale, adică, nu mai votăm nimic în pentru Ucraina până nu se va rezolva…”, a conchis Corina Crețu.

Adauga un comentariu