Actualitate

Eugen Tomac la BZI LIVE: „Există o singură realitate: dincolo de Prut, în Moldova, sunt tot români. Maia Sandu are capacitatea de a gestiona crizele cu care se confruntă Republica”

Publicat: 16 feb. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Eugen Tomac la BZI LIVE Există o singură realitate dincolo de Prut în Moldova sunt tot români. Maia Sandu are capacitatea de a gestiona crizele cu care se confruntă Republica
Eugen Tomac la BZI LIVE

Eugen Tomac a discutat în cadrul ediției BZI LIVE de joi, 16 februarie, despre situația critică a Republicii Moldova. Reamintim că Maia Sandu a declarat zilele acestea că Rusia încearcă destabilizarea puterii de la Chișinău.

În acest sens, președintele Klaus Iohannis spune că amenințările trebuie luate în serios și adaugă că țara noastră va sprijini Republica Moldova în drumul spre aderarea la Uniunea Europeană.

Eugen Tomac la BZI LIVE

Președintele PMP, Eugen Tomac a discutat la BZI LIVE despre faptul că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus luni, 13 februarie, că Rusia a plănuit atacuri și luări de ostatici pentru a înlătura de la putere actuala conducere a țării.

De altfel, Serghei Lavrov acuză Chișinăul că vrea să abată de la sine acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice prin intensificarea retoricii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova. Totodată, el a mai acuzat guvernul de la Chișinău că are în componența lui miniștri cu cetățenie română.

„Eu cred că de multe ori încercăm să găsim cuvinte în plus pentru a defini relaţia noastră firească cu românii din Basarabia. Există o singură realitate: dincolo de Prut, în Moldova, sunt tot români. Şi evident că cei 200 de ani de influenţa după anexarea Basarabiei la Rusia ţarista şi apoi sovietică, au produs efecte şi au pus amprentă. Noi avem acolo o populaţie vorbitoare de limba romana, dar unii dintre ei atât de influenţaţi sunt de epoca sovietică încât consideră că e mai bine că în continuare să rămână sub influenţa rusească. Şi asta e o chestiune de timp, până se va schimba. Ceea ce nu înseamnă că nu putem pune în valoare faptul că indiferent de presiuni sau prigoană, de campaniile pe care Uniunea Sovietică le-a adus împotriva populaţiei româneşti, acolo există un filon puternic românesc.

Oameni care îşi asumă identitatea românească, oameni care preţuiesc limba romana, oameni care s-au bătut pentru aceste valori. Să nu uităm că reproşul acestui Molotov al vremurilor noastre numit Lavrov, către Maia Sandu şi actualul cabinet de miniştri este faptul că sun cetăţeni romani.

Dar peste 50% dintre românii basarabeni sunt şi cu cetăţenie română. Unde e problema lui Lavrov? Nu i-a forţat nimeni pe oameni să îşi redobândească cetăţenia.

Oamenii şi-au redobândit cetăţenia română pentru că este dreptul lor. În 1940, sub ameninţare, basarabenii au fost anexaţi la Uniunea Sovietică. Şi peste noapte, 2,7 milioane de cetăţeni romani s-au trezit anexaţi la alt stat şi fără voia lor au devenit cetăţeni ai URSS.

Problema Republicii Moldova, oricât ar fugi unii politicieni de această temă din România, este problema şi a României. Dintr-un simplu motiv: pentru că sunt tot romani şi că o bună parte din romanii de peste Prut îşi doresc că nedreptatea care a fost aşezată între noi prin decizia lui Hitler, să poată fi corectată prin instrumentele pe care le avem astăzi la îndemână.

Cetăţenia este un pas. Sunt abolut convins că mai devreme sau mai târziu, această înfrăţire se va produce. Totul stă să nu cădem în capcana pe care ne-o întinde Moscova. Totul stă în a nu brusca lucrurile mai mut decât putem gestiona.

La ora actuală, ceea ce este important să facem este să susţinem actualul guvern, care este unul pro-românesc, pro-european. Preşedinta Maia Sandu este unul dintre liderii politici care are capacitatea de a gestiona crizele cu care se confruntă Republica Moldova, fără a le brusca.

Privind la ce se întâmplă acum, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control şi evident cred că rolul României este să îi ofere Republici Moldova tot suportul pe toate palierele, pentru că provocările sunt foarte mari. Iar scopul nostru este să împiedicăm Rusia să-şi îndeplinească planurile de a dărâma guvernul de la Chişinău”, a spus Eugen Tomac.

Comentarii
  • Hai sa spun eu la tolomaci cum sta treaba…Zilele astea basarabenii sunt folositi de Maya Sandu si vecini pentru propriile scopuri.Iohannistul a iesit la balcon cu placa ca rusii ..destabilizeaza,,Basarabia pentru ca numai asa poate opri rotativa si sa ramana liberalii lui la butoane,Zelensky tot ,,vede,,rachete rusesti cand in Basarabia cand in Romania in speranta ca baga un stat nato direct sau indirect prin basarabeni si Maya Sandu arunca gionele basarabenilor ca tot rusii sunt de vina ca au dus tara la dezastrul prin scumpiri si cresterea nivelului de trai.Au dreptate basarabenii cand spun ca Maya Sandu nu i altceva decat un iohannis cu fusta.Restul e gargara si ordine de la marele licurici cu interese proprii pe seama tuturora .

  • Exista o singura realitate !, conform mai multor sondaje peste 65 % din moldavanii di pisti Prut nici nu vor sa auda ceva despre unirea cu ” rumunii fascisti ” ci mai degraba au vise umede cu maica rusie !, aaa daaa siiigur cetatenie, buletine, adrese fictive in Romania toate sunt bune pentru a zburda liberi prin Europa cu drepturi depline de europeni falsi

  • Putler a intrat in Donbas sa elibere mult mai putine procente de rusi,omorand altii,pretexte se gasesc mereu,daca vor castiga in Ucraina urmeaza Moldova,isi trag sufletul cativa ani si dupa aia mai departe pana la Atlantic

  • Mai mănânci mult kaka ca Rusia vrea pana la Atlantic. Rusia vrea teritoriul rus din Ucraina si atat, Rusii suferă, sunt discriminati rasismul si nazismul ucrainienilor e de vina. Mai manci kaka , a tras iarba zelinschi si a spus asa si hai si tu. Hai spune aici ca Ucraina apără democratia , libertatea, integritatea Europei cum mănâncă Zelenschi!!!!!!!! Si Rusia vrea pana la Atlantic???/!!! Tragi iarba si tu?

Adauga un comentariu