Prima pagină » Local » Dr. Tudor Ciuhodaru, despre ce și cum mâncăm în post
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre ce și cum mâncăm în post

Dr. Tudor Ciuhodaru, despre ce și cum mâncăm în post

22 mart. 2025, 11:06, 5 ,
în Local

Dr. Tudor Ciuhodaru subliniază riscurile postului strict, fără adaptare la condițiile individuale. Acesta poate agrava problemele de sănătate, provocând stări de leșin sau spasmofilie. Consumul excesiv de alimente calorice după post poate duce la complicații metabolice, iar costul alimentelor de post poate fi o problemă. Pentru un regim echilibrat, este esențial să includem proteine vegetale din soia, cartofi sau cereale, lipide din uleiuri, nuci și semințe, și vitamine din fructe și legume. Aportul caloric trebuie ajustat în funcție de efortul fizic și starea fiziologică.

„Ce și cum mâcăm în post. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.
A. Riscuri:
1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.
2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.
3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă.
4. Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.
B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:
1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.
Rețineți:
1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital.
3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, a subliniat  dr. Tudor Ciuhodaru.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Mai mulţi tineri din Timiş, răfuială cu topoare în plină stradă. Au fost imobilizaţi cu greu de jandarmi
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Dottore cu politichia come stai,tot mai bine la tratat semenii decat ai intoxica cu kk-turi haurite sau din mai stiu eu ce partid.

  • Iar se baga-n seama Muc cel mic. Cand credeam ca s-a pensionat ( nu stiu daca are varsta da asta-i batran pervers de mic ), hop si Cassanova asta chel, da giulgiu deoparte si-si agita gurguiul…

  • Domnule doctor sa faceți medicina, nu politica. Sa tratați bolnavi,nu sa stați în urgente râzând,vezi anul 2023

  • Piticul chel se pricepe acum la toate. Stai în banca ta onanie că te-a umplut de kkat politica auristă. Nu ești nici medic nici huligan, ești o struțo-cămilă de Bahlui.

  • Jogodia asta e ca raia… cel mai infect caracter care l-am intalnit si profesional si ca om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`