Prima pagină » Eveniment-Social » Dosarul pacientei care a murit sub ochii medicilor a ajuns la comisia de malpraxis
Dosarul pacientei care a murit sub ochii medicilor a ajuns la comisia de malpraxis

Dosarul pacientei care a murit sub ochii medicilor a ajuns la comisia de malpraxis

05 iul. 2012, 23:39,
Magda Olteanu, în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:299534;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Dosarul medical al pacientei care a decedat pe masa de operatie la maternitatea Cuza Voda din Iasi a ajuns la comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica @ Ministerul Sanatatii a fost informat de decesul mamei si al copilului @ Membrii comisiei asteapta si rezultatele medicilor legisti @ Analiza se va face doar pe documentele medicale atasate la dosar de medicii de la maternitate

Comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi va analiza dosarul medical al Madalinei Irina, pacienta care a decedat pe masa de operatie la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.

„Am primit dosarul medical al pacientei de la Maternitatea Cuza Voda si asteptam rezultatele de la Institutul de Medicina Legala pentru ca dosarul sa fie analizat de membrii comisiei de malpraxis din cadrul directiei. Vom analiza documentele medicale pentru a vedea daca sunt elemente de malpraxis. Din comisie fac parte reprezentanti de la Directia de Sanatate Publica, Ordinul Asistentilor Medicali, Colegiul Medicilor si Colegiul Farmacistilor. Discutiile vor avea loc pe documentele aflate in dosarul medical. Noi am notificat Ministerul Sanatatii avand in vedere ca s-a intregistrat un caz de deces mama si copil”, a declarat dr. Lucian Indrei, directorul DSP Iasi.

Madalina Irina avea 38 de ani si era insarcinata in 32 de saptamani prin fertilizare in vitro si s-a prezentat in triajul unitatii medicale in ziua de 28 iunie pentru ca avea dureri. A fost diagnosticata cu apoplexie utero-placentara si hematom retroplacentar, fiind operata in urgenta pentru extragerea fatului mort si histerectomie totala. In aceeasi zi, la ora 22.00 se constata o hemoragie importanta, pacienta fiind dusa din nou in sala de operatie, iar la ora 4.30 a decedat pe masa de operatie.

Cazul va ajunge si la Colegiul Medicilor

Medicul obstetrician curant al pacientei, Irina Dumitrascu, a fost acuzat de sotul Madalinei Irina si de familie de supraveghere superficiala a gravidei, deoarece a plecat la congres, impreuna cu rezidenta fara a anunta pacienta si fara a discuta cu un alt coleg sa intervina in cazul in care apare o urgenta. In ziua de 28 iunie, sotul, Alin Irina, a incercat in repetate randuri sa ia legatura cu dr. Irina Dumitrascu, dar aceasta nu a raspuns.

In triaj Madalina Irina a fost consultata de dr. Dragos Aursulesei, operatia de cezariana si histerectomia totala fiind efectuate de acesta. Niciun medic nu a explicat de ce artera renala era rupta intr-un mod ciudat, dupa cum a spus chirurgul vascular familiei, care ce a fost prezent in sala de operatie la a doua interventie, cand pacienta a decedat. Mai mult, chirurgul l-a intrebat pe sotul acesteia daca pacienta s-a lovit, explicand ca sangerarea s-a produs si datorita rupturii arterei renale. De asemenea, in timpul operatiei de histerectomie totala si cezariana, medicul a constatat un hematom retro-peritoneal de dimensiuni reduse care ulterior s-a dezvoltat, ajunand la dimeniuni mari, situatie constatata in timpul celei de-a doua interventie care a avut loc la ora 22.00. Atunci a aparut hemoragia importanta pe tubul de dren si starea de sanatate a pacientei era inrautatita. Familia a fost asigurata de medici, imediat dupa prima operatie, ca totul este foarte bine, si ca starea de sanatate a Madalinei Irina este una buna.

Sotul a fost socat cand a aflat ca medicii au spus ca pacienta suferea de trombofilie de mai mult timp, desi nu a fost diagnosticata niciodata cu aceasta boala. In noaptea de 28 spre 29 iunie, maternitatea a cerut insistent sange de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina, dar nu a primit decat o singura punga zero pozitiv valida. Cu toate ca sotul a intrebat dupa prima operatie daca este nevoie de sange, medicul anestezist, Ileana Rusu, a spus ca spitalul are rezerva. Intre orele 23.00 si 2.00, de la maternitate s-a sunat incontinuu la Centru pentru sange, dar solicitarea nu a putut fi onorata. Familia va depune plangere la Colegiul Medicilor, initial impotriva prof. dr. Maria Stamatin si a dr. Irina Dumitrascu, urmand sa se decida si impotriva altor medici care au fost implicati in acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *