Premierul britanic Keir Starmer a ajuns joi la Casa Albă pentru discuții cruciale în legătură cu politica SUA față de Ucraina în noua administrație republicană.
„Este o mare onoare să îl primesc pe premierul Starmer în Biroul Oval. Este un loc foarte special, iar el este un om special. Regatul Unit este o țară minunată pe care o cunosc foarte bine. Voi merge acolo și așteptăm să ne vedem în viitorul apropiat. Vom anunța acest lucru.
Vom discuta multe lucruri astăzi. Vom discuta despre Rusia/Ucraina, vom discuta despre comerț și despre multe alte subiecte și cred că putem spune că ne vom înțelege cu privire la fiecare dintre acestea.
Am avut o relație extraordinară (…) prim-ministrul și cu mine. Ne-am mai întâlnit de două ori și ne înțelegem foarte bine”, a declarat Trump, înaintea discuțiilor cu Starmer.
Keir Starmer i-a înmânat lui Donald Trump o invitație adresată președintelui SUA de regele Charles al III-lea pentru o vizită de stat în Regatul Unit.
Ar fi a doua astfel de vizită efectuată de Trump în calitate de președinte al SUA.
Prima a avut loc în 2019, când coroana regală era purtată de Elisabeta a II-a, mama lui Charles.
Trump i-a spus lui Starmer că este bucuros să accepte invitația.
Trump a respins ideea ca SUA să acorde garanții pentru Ucraina
La momentul respectiv, în ședința cabinetului său, Trump a respins ideea unor garanții solide de securitate ale SUA pentru Ucraina.
„Nu am de gând să fac prea multe garanții de securitate. Vom cere Europei să facă acest lucru. Europa este vecinul lor (al ucrainenilor, n.r.) apropiat”, a justificat președintele SUA atitudinea sa față de Kiev.
Însă Keir Starmer spune că un acord de pace Ucraina – Rusia nu ar fi viabil fără garanții din partea SUA.
„Sunt absolut convins că avem nevoie de o pace durabilă, nu (doar) de o încetare a focului, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de garanții de securitate”, a insistat Starmer, potrivit Reuters.
El a arătat că îl va presa pe președintele SUA pentru un alt angajament, față de care acesta s-a arătat până acum reticent: un sprijin american pentru o „forță de reasigurare” pe care Marea Britanie și Franța au declarat că sunt gata să o trimită în Ucraina în cazul unui acord de pace.
Armata europeană nu dispune de mijloacele logistice, de informații și de rachete antiaeriene necesare pentru a asigura o astfel de forță pe cont propriu, fără SUA, notează CNN.
Misiune esențială cu următoarele repere
O analiză publicată de CNN înaintea discuțiilor celor doi lideri arată că premierul Marii Britanii are o misiune esențială cu următoarele repere: 1) să îl îndepărteze pe Donald Trump de președintele rus Vladimir Putin, față care a manifestat o deschidere semnificativă de la preluarea mandatului, 2) să obțină garanții de securitate pentru Ucraina în urma unui eventual acord de pace și 3) să salveze alianța transatlantică, NATO.
Șansele sale de reușită par reduse, potrivit sursei citate.
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat luni Washingtonul într-o misiune similară și nu a obținut nicio asigurare concretă.
Sarcina lui Keir Starmer a devenit și mai dificilă după ziua de miercuri.