Prima pagină » Titlurile zilei » Cel mai scump teren agricol s-a vândut la Iași cu sute de mii de euro. Iată cât au plătit investitorii pentru a avea cele mai bune proprietăți
Cel mai scump teren agricol s-a vândut la Iași cu sute de mii de euro. Iată cât au plătit investitorii pentru a avea cele mai bune proprietăți

Cel mai scump teren agricol s-a vândut la Iași cu sute de mii de euro. Iată cât au plătit investitorii pentru a avea cele mai bune proprietăți

06 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Anul 2019 a fost anul cel mai prosper pentru cei care și-au vândut terenurile agricole. Prețurile au mai crescut față de anul 2018 cu aproximativ 10 la sută, iar noi creșteri sunt anunțate și anul acesta. Specialiștii din domeniu susțin că interesul din partea investitorilor este crescut întrucât domeniul agricol se dezvoltă tot mai mult

Indiferent că au vrut suprafețe mici de teren sau mai mari, investitorii au cumpărat terenuri agricole pentru a demara mici afaceri în domeniu. Astfel, aceștia au fost dispuși să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a avea o suprafață de teren mai aproape de Iași, unde există acces la gaz, lumină, canalizare. Potrivit specialiștilor din domeniul agricol, terenurile din apropierea municipiului au fost cele mai căutate de către investitori.

„S-au vândut și jumătate de hectar sau zeci de hectare. Unii vor să deschidă mici ferme zootehnice, alții sere cu legume sau plantații cu fructe de pădure. Chiar și pentru plantații cu lavandă s-au vândut terenuri în comunele din jurul Iașului. Suprafețele mai mari au fost vândute pentru înființarea unor livezi sau pentru mărirea suprafețelor agricole deținute deja de femieri în zonă”, susțin reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași.

300.000 de euro, cea mai scumpă tranzacție

Prețul pentru un teren agricol în comunele Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Rediu a fost de aproximativ 7.000-8.000 de euro la hectar. În comunele mai îndepărtate ca Andrieșeni, Strunga sau Gropnița, terenurile s-au vândut în medie cu 3.000 de euro la hectar. Cel mai scump teren a fost vândut cu aproximativ 300.000 de euro în comuna Miroslava. Cel care a achiziționat terenul este un fermier care vrea să își extindă afacerea în agricultură. Un alt teren valoros a fost vândut în comuna Rediu. Clientul a plătit 60.000 de euro pentru un teren de aproximativ 8 hectare. Terenul va fi utilizat pentru înființarea unei plantații pomicole. În jur de 6.000 de euro la hectar s-a plătit pentru un teren agricol din comuna Miroslava, fiind vândută o suprafață de aproximativ 10 hectare.

Prețuri mai mici în comunele îndepărtate

În aproape toate comunele din Iași s-au vândut terenuri agricole, suprafața medie vândută fiind de 1-6 hectare. Prețurile au scăzut dacă investitorii au cumpărat terenuri agricole situate la zeci de kilometri distanță de Iași. Astfel, în comuna Andrieșeni, un teren agricol de 4,5 hectare s-a vândut cu 4.000 de euro la hectar. În comuna Drăgușeni, terenurile agricole s-au vândut în medie cu 3.000 de euro, la hectar. Anul trecut au avut loc trei tranzacții cu terenuri agricole din această comună, iar investitorii sunt fermieri din comunele din apropiere care au obținut fonduri europene și își dezvoltă afacerile din agricultură.

Prețurile vor fi mai mari

Specialiștii susțin că prețurile vor mai crește în acest an.

„S-a văzut că în ultimii 3-4 ani au fost schimbări privind prețurile, iar trendul este ascendent. Iașul este un județ agricol în dezvoltare, iar asta se vede în faptul că a crescut suprafața agricolă”, mai spun specialiștii din domeniu.

Factorii care influențează prețul terenurilor agricole din Iași sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă. În anul 2019 s-au efectuat aproape 1.500 de tranzacții cu terenuri agricole. Potrivit legii 17 din 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`