Prima pagină » National » Câți urși pot fi împușcați în acest an după modificarea Legii vânătorii
Câți urși pot fi împușcați în acest an după modificarea Legii vânătorii

Câți urși pot fi împușcați în acest an după modificarea Legii vânătorii

15 iul. 2024, 18:41, 2 ,
în National

Camera Deputaților a adoptat luni, 15 iulie, modificarea Legii vânătorii prin introducerea unor noi cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Astfel, nivelul de prevenție, adică numărul urșilor vânați la liber în acest an, va fi de 426 și se împarte între fondurile cinegetice.

Nivelul de intervenție va fi de 55 – numărul este valabil la nivel național și sunt urșii ce pot fi relocați sau împușcați peste cotele de prevenție, cu derogare.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 214 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și 23 de abțineri.

120 de urși pot fi omorâți după nivelul de prevenție

În prezent, cotele sunt aplicate în baza unui ordin de ministru al Mediului: 120 de urși pot fi omorâți după nivelul de prevenție, în timp ce nivelul de intervenție este de 80 de exemplare.

Cotă de prevenție înseamnă că asociațiile de vânători pot împușca orice urs, oricând, fie el pui, femelă sau mascul, chiar dacă animalul nu este agresiv și indiferent dacă există sau nu dovezi că a atacat o gospodărie. Preventiv, adică, nu doar în situații punctuale de urgență. Cota de intervenție înseamnă mai multe tipuri de acțiuni: împușcare, alungare, eutanasiere și relocare.

Din cota maximă de intervenție la nivel național, care va fi de 55 de urși, începe să se scadă numărul de urși eutanasiați, împușcați sau mutați după depășirea cotei alocate fiecărui fond cinegetic.

Urșii să fie scoși de pe lista speciilor protejate

Parlamentarii reuniți în sesiune specială au mai aprobat, de asemenea, un amendament care vizează creșterea punctajului CIC al ursului de la 350 la 400 peste care nu se poate vâna.

Grupul USR a făcut mai multe propuneri de amendamente la Legea vânătorii legate de măsuri pentru campanii de educare și informare și proceduri mai simple de intervenție în situații de urgență în care un urs agresiv intră în localități, dar toate au fost respinse. USR a mai propus și ca împușcarea urșilor să se facă doar de personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu de asociațiile private de vânători, dar și acest amendament a fost respins.

„Este doar o etapă de normalizare. Ursul va fi pe mâini bune”, a spus deputatul Gheorghe Nacov (Organizația minorităților naționale- Uniunea Bulgara din Banat), după votul din plen. Nacov este și vânător și a fost inițiatorul legii care a făcut vânătoarea la păsări mai permisivă.

El e de părere că „vânătorul este unicul îndreptățit să aibă grijă de fauna sălbatică”. În dezbaterea comisiilor reunite, Nacov a criticat Academia Română pentru că a respins acest nivel de cote ce s-a regăsit inițial în varianta ordinului de ministru dat anul trecut.

„Nu recunosc dreptul Academiei Române de a contesta un studiu”, a spus el, referindu-se la studiul făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (INCDS), care a stabilit că în România trăiesc între 7.000 și 8.000 de urși.

„Sunt soluții care îmbogățesc niște șmecheri și pe noi ne lasă tot cu probleme”, a spus în schimb Diana Buzoianu, USR.

„Noi degeaba creștem din pix o cotă și dăm dreptul vânătorilor să facă bani că nu rezolvăm nimic. Legea ar fi trebuit să fie una care simplifică lucrurile pt primari, să facă campanii de informare și educare și campanii de prevenție. Vrem să rezolvăm problema? Nu se rezolvă cu vânătoare de trofee”, a adăugat ea.

Studiu contestat

Site-ul de investigații și analize de sistem Snoop a arătat astăzi, într-o analiză amplă, că e un studiu incomplet și fără bază științifică.

Parlamentarii UDMR și PSD care au vorbit la prezidiu au susținut că noile cote nu reprezintă o soluție magică ce va stopa complet conflictele om-urs, dar sunt „un pas spre normalitate”.

Un deputat AUR a spus că legislația existentă nu protejează oamenii de animalele sălbatice și ar trebui făcut mai mult decât aceste cote: urșii să fie scoți de pe lista animalelor protejate de Directiva Habitat.

„Suntem singura țară din europa în care oamenii sunt mâncați de urși”, a spus Flucuș Dumitru. „Specia nu este în pericol și face ravagii.”

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Rezultate finale la Evaluare Naţională 2025. Edu.ro a afișat notele după contestaţii
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Pandișpan pufos cu fructe de sezon. Îl poți savura cu înghețată de vanilie
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins momentul neaşteptat
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • De ce sunt ursii animale protejate? De cine sunt protejate? In afara de om ( care pana acum cel putin a fost legat de maini si de picioare), cine este dusmanul ursului, de trebuia protejat?

  • o sa le pocnesc acid sulfuric intre ochi la toti ursii care ii intalnesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025