Local

Când începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național Iași și cât vor dura lucrările – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 17 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Când începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național Iași și cât vor dura lucrările - GALERIE FOTO VIDEO
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat când începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat marți, 17 mai 2022 când începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național și cât vor dura lucrările. Proiectul este din fondurile locale și va costa 18,3 milioane de lei

În prima parte a lunii iulie 2022 începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național. Marți, 17 mai 2022, a fost semnată autorizaţia de construire. Primarul Mihai Chirica a prezentat detalii despre lucrarea în valoare de 18,3 milioane de lei. Vor fi reabilitate și esplanada din Piața Unirii și cea din fața Palatului Culturii. Edilul dorește ca papagalii de pe esplanada Teatrului Național să nu fie deranjați de lucrare.

Începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național

Esplanada Teatrului național are o importanță istorică pentru orașul Iași, primarul Mihai Chirica dorește prin acest proiect de reabilitare să scoată în evidență părțile frumoase din zonă.

“În cursul zilei de azi am emis și autorizația de construire. Terenul amenajat în fața Teatrului Național, care este parcul de legătură dintre Teatrul Național și Catedrala Mitropolitană a Moldovei și Bucovinei are o suprafață de 9.744 de metri. Dintre care spațiile verzi reprezintă 7200 de metri pătrați, aproximativ 70 %, restul sunt alei, statui și elemente de mobilier urban. Doresc să închid de la început gurile cârcotașilor, nu vom renunța la nici unul dintre aliniamentele de arbori masivi, castani sau platani. Aceștia rămân și fac deja parte din planul de peisagistică. Vom scoate doar vegetația pitică, o parte dintre aceasta este bolnavă. O mare grijă vom avea la populația de papagali, care a persistat și în această iarnă, va trebui să-i protejăm. Lucrările vor trebui să aibă cât mai puțin impact asupra mediului(zgomot, praf)”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Lucrarea de reamenajare va începe în prima jumătate a lunii iulie 2022 și va dura 12 luni, în care nu sunt incluse studiile de fezabilitate ce au fost deja finalizate. Bugetul proiectului este de 18,3 milioane de lei, din bugetul local.

Când intenționează municipalitatea să reabiliteze esplanada din Piața Unirii

În planurile de viitor ale administrației locale și ale primarului Mihai Chirica se află un proiect prin care să se reabiliteze esplanada din Piața Unirii. Se dorește protejarea statuii lui Alexandru Ioan Cuza printr-o zonă de spațiu verde, înlăturarea mozaicului inestetic și scoaterea în evidență a arhitecturii ce a participat în perioada anilor ’70 la concursuri de arhitectură.

“La Piața Unirii, despre lucrări, nu aș vrea să avem două șantiere, unul lângă altul în același timp, ca lumea să nu mai aibă unde să se relaxeze. De aceea, dorim să terminăm lucrările de la Teatrul Național sau să fim spre finalul lucrărilor, când începem esplanada Piața Unirii. Acolo vom păstra tema, care a făcut obiectul unui concurs de arhitectură prin anii ’70. Va trebui să păstrăm toate mozaicurile, care sunt foarte frumoase, va trebui să scoatem mozaicurile false și să le înlocuim cu piatră naturală și să protejăm statuia lui Alexandru Ioan Cuza și, sigur, să lăsăm obiectul unor manifestări culturale cât mai liber”, completează edilul Iașului.

În planul pe termen lung se află și esplanada de la Palatul Culturii, dar pentru acest proiect trebuie găsite mai multe soluții legate de locurile de parcare și opțiunea ca pietonalul Ștefan cel Mare să fie extins. În curând vor începe reabilitarea esplanadei Teatrului Național.

Comentarii
  • Să mori tu,piticanie șpăgară,că nu se vor tăia arbori?
    Deh,trebuie justificați niște bani….RIP Parcul TN!!!!

Adauga un comentariu