Prima pagină » Eveniment-Social » Bacalaureat 2025. Emoții la prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Ce spun elevii ieșeni

Bacalaureat 2025. Emoții la prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Ce spun elevii ieșeni

11 iun. 2025, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

La Iași, examenul național de Bacalaureat 2025 a început cu proba scrisă la Limba și literatura română. Subiectele au fost considerate accesibile de către majoritatea elevilor, iar prezența a fost aproape integrală în cele 16 centre de examen din județ

Ieri, 10 iunie 2025, absolvenții de liceu din toată țara au susținut prima probă scrisă din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie 2025, proba la Limba și literatura română. În județul Iași, organizatorii au pregătit 16 centre de examen pentru cei 4.286 de candidați înscriși. Dintre aceștia, 4.255 s-au prezentat la examen, ceea ce înseamnă o rată de prezență impresionantă, de 99,28%. Pe durata probei nu au fost semnalate incidente sau tentative de fraudă, astfel că niciun candidat nu a fost eliminat.

Ce spun elevii ieșeni despre examenul național de Bacalaureat 2025

Elevii au avut de analizat un fragment literar, au redactat un text argumentativ și au scris un eseu în care au caracterizat un personaj din operele studiate, precum cele ale lui Ion Creangă sau Ioan Slavici.

În urma susținerii examenului, mulți elevi din Iași au împărtășit primele impresii legate de subiectele primite. Reacțiile au fost, în general, pozitive, elevii apreciind gradul accesibil de dificultate.

„Argumentarea nu a fost foarte accesibilă, nu prea aveai ce să scrii. Însă despre subiectul 3 nu am ce să comentez. A fost foarte ușor”, a spus Ana Maria Lăzar, o elevă din Iași.

Colega sa, Sabina Cojocaru, a avut aceeași părere, însă, pentru ea, emoțiile au fost mai mari.

„Pentru mine, emoțiile au fost mari, dar a fost extrem de ușor. Nu se aștepta nimeni să dea chiar așa. Mai ales că nu s-a mai dat de mulți ani așa ușor, ne așteptam la ceva mai greu”, a adăugat Sabina Cojocaru, o altă elevă din Iași.

Pentru Bogdan Parfeni, surpriza a fost principalul sentiment resimțit la citirea subiectelor.

„A fost surprinzător. Atât pot să spun. Nu mă așteptam. Am scris și eu ce mai știam. Mi-am amintit de operă, ce se mai întâmplă prin ea, și apoi am adaptat-o la o caracterizare de personaj. Dacă nu era caracterizarea, era mult mai bine”, spune Bogdan Parfeni, un elev din Iași.

Camelia Gavrilă, manager al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași, a comentat obiectiv subiectele de Limba și literatura română.

„Suntem în fața unui subiect rezonabil, corelat cu prevederile programei, care le permite inclusiv elevilor mai puțin pasionați de lectură sau de interpretări literare complexe să treacă cu bine acest examen. Totodată, subiectul oferă suficiente subtilități și direcții de explorare a textului literar, astfel încât elevii foarte bine pregătiți să poată demonstra cunoștințe solide, rafinament interpretativ, o înțelegere profundă a operei, a relațiilor dintre personaje și a elementelor de artă literară. Dincolo de aspectul previzibil al subiectului, apreciez calitatea textelor selectate, acestea sunt ofertante, bogate în semnificații și permit identificarea unor aspecte relevante prin cerințele formulate. Consider că a fost un examen relativ ușor, în sensul că poate fi promovat de către majoritatea elevilor, mai ales dacă obiectivul este o notă de 6 sau 7. În schimb, pentru a obține o notă mare, este nevoie de talent critic, redactare corectă și expresivă, intuiție analitică, referințe critice și o anumită profunzime în interpretarea textului. Subiectul este complex, mai ales când vorbim despre textul argumentativ sau despre interpretarea notațiilor scenice. Așadar, dacă vizăm note de 9 sau 10, este clar că exigențele cresc și pregătirea trebuie să fie pe măsură. Totuși, având în vedere substanța narativă și faptul că autorii sunt, în mare parte, previzibili, subiectul nu ar fi trebuit să creeze dificultăți majore”, a declarat un profesor de limba română, Camelia Gavrilă, manager al Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Calendarul probelor următoare și rezultatele finale

Bacalaureatul continuă astăzi, 11 iunie, cu proba obligatorie a profilului, Matematică, pentru elevii de la profil Real, și Istorie pentru cei de la profil Uman. Vineri, 13 iunie, urmează proba la alegere a profilului și specializării, unde candidații pot opta între 10 discipline diferite, în funcție de filieră și profil.

Pe 16 iunie, elevii de la secțiile bilingve francofone vor susține proba scrisă la disciplina non-lingvistică, în limba franceză. La Iași, 39 de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și 3 de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” vor participa la această probă în centrele de examen stabilite.

Primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie, până la ora 12:00, în format anonimizat, în conformitate cu prevederile RGPD. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, între orele 14:00 și 18:00, și în perioada 23-24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.

Pentru a promova examenul, un candidat trebuie să susțină toate probele de competențe și cele scrise, să obțină minimum nota 5 la fiecare probă scrisă și cel puțin media 6 la acestea. Procesul de evaluare este digitalizat, printr-o platformă dedicată.

Debutul Bacalaureatului 2025, la Iași, s-a desfășurat fără incidente, într-o atmosferă optimistă, marcând un început promițător pentru elevii care aspiră să obțină diploma de absolvire a liceului.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Oraşul din România, evitat de toţi turiştii după ’89. Era considerat cel mai periculos
observatornews.ro
Ungaria, măturată de vijelii devastatoare. Temperatura a scăzut cu 20 de grade în doar câteva minute
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Salarii de nabab la stat. Directorii marilor companii câștigă zeci de mii de lei lunar
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Cum şi cât se udă trandafirii din grădină când e caniculă. Detaliul care distruge bobocii
Dailybusiness.ro
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025