Prima pagină » Actualitate » Analistul Mirel Palada, despre războiul din Ucraina: „Poporul român este foarte speriat de ruşi, ține cu ucrainenii” – VIDEO EXCLUSIV
Analistul Mirel Palada, despre războiul din Ucraina: „Poporul român este foarte speriat de ruşi, ține cu ucrainenii” - VIDEO EXCLUSIV

Analistul Mirel Palada, despre războiul din Ucraina: „Poporul român este foarte speriat de ruşi, ține cu ucrainenii” – VIDEO EXCLUSIV

21 mart. 2022, 17:28,
în Actualitate

Sociologul Mirel Palada a povestit în exclusivitate într-o emisiune BZI LIVE despre cum vede el războiul din Ucraina. Mai mult decât atât, analistul a mai adus în discuție teme precum relația cu puterile Occidentale, dar și fake news-ul.

Fostul purtător cuvânt al Guvernului României a transmis faptul că românii sunt preocupați de războiul din Ucraina din cauza faptul că avem de-a face cu un personaj foarte controversat, operațiunea militară este aproape de noi și nu în ultimul rând cetățenii empatizează pentru că suntem cu toții oameni.

„Românii sunt preocupaţi de războiul din Ucraina, se vede şi în sondajele Europol. Au mai fost războaie, dar spre deosebire de altele când romanii au reacţionat amestecat, acum se întâmplă trei lucruri diferite. Este mult mai aproape de noi, în vecinătatea noastră. Ucrainenii sunt biologic mai aproape de noi. Suntem mult mai mişcaţi, empatizăm cu ei mai mult şi avem de a face cu un personaj care de 200 de ani este negativ pentru noi, şi anume Imperiul Rus. Românii ştiu că de 200 de ani ruşii au intrat la noi în ţara de 14 sau de 16 ori”, a menționat Mirel Palada.

Mirel Palada, despre conflictul din Ucraina: „În război nu există moralitate”

Coordonatorul Casei de sondare Sociopol a menționat astăzi, 22 martie 2022, faptul că rușii au invadat pentru prima data Ucraina în anul 2014 nu pe data de 24 februarie 2022. De asemenea, poporul român este speriat de ruși și în momentul de față ține cu ucrainenii. Mirel Palada susține cu vehemență că acțiunea Rusiei este de condamnat, însă în război nu există moralitate.

„Poporul român este foarte speriat de ruşi, ține cu ucrainenii. Am făcut sondaj şi foarte puţini ţin cu ruşii. Ruşii au invadat Ucraina, nu acum, în 2014, cucerind Crimeea şi Donețk. Pe ei i-a interesat Crimeea pentru că au bază militară. Atunci când Ucraina a dat semne că vrea să intre în NATO şi să treacă de partea cealaltă şi să-i lase pe ruşi fără portul respectiv, ruşii au atacat. A fost o mişcare care mulţi s-au temut de ea. Rusia s-a simţit ameninţată şi a încercat să acţioneze. Dacă intră în NATO, Rusia nu mai avea de face. Acum nu acceptă să piardă din prestigiu, influenta. E o logică militară, nu are de a face cu vieţile oamenilor, cu moralitatea. Rusul este de condamnat, dar în război nu există morală”, a mai spus sociologul Mirel Palada.

Sociologul Mirel Palada, despre relația cu puterile Occidentale

În continuarea dialogului său, Mirel Palada a ținut să atingă subiectul relației cu puterile Occidentale.

„În teoria relaţiile internaţionale sunt persoane care au scris despre acest lucru. Sunt momente când vectorul moral şi cel strategic se alineaza. Noi pentru că ne este frică de ruşi, istoric vorbind, ne-am aliat cu puterile Occidentale. Ne vine greu să abordăm un discurs moral divergent faţă de discursul puterile Occidentale pentru că noi suntem aliaţi cu noi. Ţinem cu NATO, ne apără. Dar când SUA, principalul aliat al NATO are anumite interese în zona Orientului Mijlociu cu anumite motive, noi tindem să subestimăm faptul că ăştia au omorât oameni şi au cucerit teritorii. Dacă nu îţi convine ceva, te faci că nu există, ignori”, a transmis analistul, în emisiunea BZI LIVE.

Ce spune Mirel Palada despre propagandă

Nu în ultimul rând, un subiect amplu dezbătut în ediția BZI LIVE a fost acela al propagandei făcute în timpul războiului izbucnit în Ucraina. Mirel Palada afirmă că fake news-ul se naște atunci când adevărul este dat la o parte pentru că deranjează. Cei care doresc să expună realitate vor fi interziși sau blocați pe site-urile de socializare.

Mai mult decât atât, Mirel Palada susține că fiecare țară are interesul său, iar multe lucruri militare nu sunt expuse persoanelor de rând.

„Nu ştim cum ar fi reacţionat Ucraina dacă Rusia ar fi atacat România. Care sunt valorile, ce se spune despre noi? Tu emiţi nişte valori într-un discurs, eşti de partea cuiva. Acum că suntem în partea formală de război, avem un premier militar, suntem într-o stare de război. Adevărul este dat la o parte şi este înlocuit de propagandă. Cei care spun adevărul neconventabil sunt interzişi, blocaţi pe Facebook sau alte variante. În momentul de faţă problema este că dacă încerci să fii obiectiv, să spui care sunt interesele celor două ţări, interesele Rusia – SUA. Atunci este imediat etichetat că ţii cu ruşii. Multe lucruri militare nu le ştim, vedem doar punctul de vedere al Ucrainei. Şi chiar dacă vedem punctul Rusiei, neavând acces la o sursă de informaţie nu poţi decât să bănui.

Adevărul este primul care este afectat în această situaţie de criză. Noi suntem aliaţi cu americanii, cenzura se justifică. Dacă aş spune ceva romanilor ar fi o chestie neconventabila, mulţi ar crede că fac o contra-propaganda, de ce să fac eu asta? Oamenii vor să audă doar ce vor să audă din păcate. Nu poţi încerca să convingi. Lucrurile sunt complicate în Ucraina. Nu ştim adevărul şi îl vom cunoaşte peste 20 de ani poate. Fiecare a avut motivul lui. Toate lucrurile astea deranjează. E uşor să spui că ucrainenii sunt eroi. Ei sunt din întâmplare pentru că îşi apără ţara. Noi dacă am fi în situaţia lor, ne-am apăra ţara şi nu am mai sta să gândim care este adevărul. La ei nu există în momentul de faţă geopolitica, ci doar suferinţă.

De ce să ajutăm ucrainenii când ei au fost răi cu noi? Pentru că suntem oameni şi vedem că suferă nevinovat. Că e prostia lui Zelenski şi nemernicia lui Putin nu mai contează. Sunt milioane de oameni şi în momentul de faţă nu mai există justificare şi spui doar că trebuie ajutaţi. Suntem creştini şi noi iertăm greşiţilor noştri”, a conchis fostul purtător de cuvânt al Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *