În Iași sunt o varietate de firme care oferă servicii de spălare a covoarelor, care oferă diverse servicii de curățare, cu tarife în funcție de tipul covorului și de gradul de murdărie. Prețul practicat este, în medie, de 15 lei pe metru pătrat. Acesta diferă de la o firmă la alta.
Aglomerație la spălătoriile de covoare din Iași. O curățătorie preia 120 de comenzi pe zi
În pragul sărbătorilor de iarnă, spălătoriile de covoare sunt foarte solicitate, comenzile fiind în creștere față de anii anteriori. Sunt spălătorii mai eficiente care reușesc să primească comenzi chiar și cu câteva zile înainte de sărbători, fiind necesare 3 zile lucrătoare pentru ca acestea să fie gata.
„Suntem aglomerați, dar facem față. La noi, în maximum 3 zile lucrătoare, este gata comanda, indiferent de perioadă. Prețul este de 15 lei/mp, iar transportul constă în 20 de lei și implică preluarea și livrarea covoarelor de la domiciliul clienților. Avem o capacitate foarte mare de uscare, aproximativ 1.500 mp sunt uscați în 12 ore. De la sezon la sezon, am încercat să preluăm cu 50% mai multe comenzi pentru curățarea covoarelor. La momentul actual, avem cam 120 de comenzi de preluat pe zi, din oraș, dar mai sunt și persoane care vin direct la sediu pentru a beneficia de serviciu. Ne dorim să implementăm serviciul de curățare de covoare și la domiciliu, dar momentan nu este posibil, este și mai costisitor. În afara acestui sezon aglomerat, avem cam 30-40 de comenzi pe care le preluăm pe zi”, a spus Andrei Baciu, proprietarul unei curățătorii de covoare.
Sunt firme ieșene care curăță atât covoare, cât și mochete la domiciliu, prin intermediul unor echipamente performante.
Care sunt pașii urmați în curățarea profesională a unui covor
În general, curățarea unui covor include 6 pași. Primul pas este cel de desprăfuire, unde în acest proces covorul este introdus în desprăfuitorul automatizat, care scoate praful din el și îl pregătește pentru spălare. După ce covorul este perfect desprăfuit, se introduce în mașina de spălat covoare, unde este curățat în profunzime de 5 perii rotative.
În urma spălării, covorul este stors în centrifuga ce realizează scoaterea apei în proporție de 95%, proces ce asigură o uscare perfectă. Aceasta se face într-o cameră special amenajată cu aer cald și dezumidificatoare. Ultimii pași sunt reprezentați de perierea și parfumarea covoarelor pentru o prospețime de lungă durată.
Potrivit angajaților unei curățătorii, prețul pentru un covor care necesită o curățare mai amplă poate ajunge până la 20 lei/mp. Orice comandă care nu este de minimum 5 mp este taxată cu suma de 60 de lei.
„Noi nu mai preluăm comenzi de ceva timp pentru a fi gata înainte de Crăciun. Maxim, acum, dacă se comandă, va fi gata între Crăciun și anul nou. Persoanele care au dorit să aibă covoare curate pentru sărbătorile de iarnă au dat comandă cu o lună înainte. Prețul nostru este de 17 lei/mp. Dacă este vorba despre covoarele de lână, este 19 lei/mp, iar dacă sunt covoare care necesită o curățare specială, este de 20 lei/mp. Orice comandă care nu îndeplinește un minimum de 5 mp va fi taxată cu 60 de lei”, a spus Simona P., o angajată din cadrul unei spălătorii de covoare.
Nu toate spălătoriile de covoare sunt aglomerate în această perioadă. Unele firme încă mai preiau comenzi care vor fi gata înainte de Crăciun.
„Nu avem neapărat un grad de aglomerare ridicată în această perioadă, încă mai preluăm comenzi, dacă sunt aduse direct la sediu, și vor fi gata în 7-10 zile. Transportul nostru este de 20 de lei și include ridicarea și livrarea covoarelor”, a spus A.E., o angajată a unei firme de curățat covoare.
În această perioadă este mare aglomerație la spălătoriile de covoare din Iași. Prețurile practicate variază în funcție de tipul de covor și de complexitatea procesului de curățare.
H2O Bularga…cea mai proasta spalatorie de covoare din Iasi. Daca vreti sa luati covorul mai murdar decat il lasati sau sa il pierdeti, H20 este locatia ideala!