Prima pagină » Local » Acțiuni întreprinse de DSVSA IASI pentru prevenirea apariției febrei aftoase în România

Acțiuni întreprinse de DSVSA IASI pentru prevenirea apariției febrei aftoase în România

15 ian. 2025, 18:57,
Redacția BZI în Local

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin.

Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

În urma confirmării acestui focar în Germania, DSVSA Iași a demarat o serie de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului în România. Aceste măsuri includ:

Informarea asociațiilor de crescători:

Informarea reprezentanților principalelor asociații de crescători de bovine, porcine, ovine și caprine, subliniindu-se obligația de a anunța medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă modificări de comportament, semne de îmbolnăvire sau cazuri de mortalitate.
Campanie de informare publică: S-au realizat campanii de informare privind obligația proprietarilor de animale de a notifica medicul veterinar în caz de modificări de comportament, îmbolnăvire sau mortalitate a animalelor. Aceste informări sunt distribuite prin materiale printate (afișe, postere) care vor fi amplasate la circumscripțiile de liberă practică, primării, biserici și alte locații publice.

Monitorizarea transporturilor de animale:

S-a intensificat supravegherea transporturilor de animale (bovine, porcine, ovine și caprine) din comerțul intracomunitar, inclusiv prin analiza posibilității suspendării acestora.

Controale suplimentare în trafic:

Au fost intensificate controalele pentru a identifica transporturile neautorizate de animale.

Informarea operatorilor economici:

Operatorii economici care achiziționează bovine, porcine, ovine și caprine din Germania (Uniunea Europeană) sunt obligați să prenotifice Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene înainte de orice achiziție. De asemenea, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic al acestora.

„Aceste măsuri vor fi detaliate în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcția Sanitar Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor Iași, cu reprezentanții asociațiilor de crescători și operatorilor economici implicați în comerțul cu animale. Vor fi informați și instruiți pentru a recunoaște simptomele febrei aftoase”, a declarat Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Scopul acestor întâlniri este:

Informarea medicilor veterinari, operatorilor economici și altor persoane implicate în comerțul cu rumegătoare și suine;
Intensificarea supravegherii pasive;
Instruirea medicilor veterinari pentru a recunoaște semnele clinice ale febrei aftoase, conform ghidurilor Organizației Mondiale de Sănătate Animală (WOAH).
ANSVSA solicită operatorilor economici din România care activează în domeniul comerțului cu rumegătoare și suine să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise prin DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de animale de această boală.
În cazul în care există orice suspiciune de febră aftoasă, ANSVSA recomandă notificarea imediată a DSVSA județene.

Despre febra aftoasă

Febra aftoasă este o boală infecțioasă acută, ce provoacă febră și formarea de vezicule cu lichid pe mucoasele bucale și pe membrele animalelor infectate. Boala este cauzată de un virus cu șapte serotipuri, fiecare având aceleași simptome. Perioada de incubație variază între 24 de ore și zece zile, iar în mod obișnuit simptomele apar în trei până la șase zile după infecție.
Menționăm că, în România, există un Program Național de Supraveghere pentru febra aftoasă, parte a Programului de Supraveghere, Prevenire și Control al Bolilor la Animale, care include supravegherea activă și pasivă a animalelor din efectivele indigene și a celor provenite din comerțul intracomunitar.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Lovitură pentru românii care vor să cumpere locuință cu TVA de 9%: Guvernul impune avans de 20%
Dailybusiness.ro
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 iulie 2025
05 iulie 2025