Actualitate

A fost confirmat primul caz de gripă în acest sezon. Secretarul de stat Andrei Baciu a făcut anunțul

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost confirmat primul caz de gripă în acest sezon. Secretarul de stat Andrei Baciu a făcut anunțul
Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a explicat de ce medicamentele nu pot ține locul vaccinului împotriva COVID-19

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a transmis joi seară, 11 noiembrie 2021, faptul că a fost raportat primul caz de gripă din acest sezon, în România,

„Astăzi, avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Este primul caz raportat. Există, de-a lungul anului, cazuri sporadice la diverse persoane vulnerabile însă, odată cu sosirea sezonului rece, transmiterea se intensifică. Vorbim de o persoană de sex masculin, de 30 de ani, din București, care a prezentat o simptomatologie specifică de infecție cu virus tropism respirator. S-a făcut test de identificare SARS-CoV-2 și a gripei. SARS-CoV-2 negativ, iar gripă pozitiv. Este primul caz din sezonul acesta”, a transmis Andrei Baciu.

Astfel de cazuri de gripă au fost și anul trecut, însă „n-am avut o creștere semnificativă care să ducă la o epidemie ca în sezonul 2019-2020”. Măsurile aplicate împotriva noului coronavirus funcționează și împotriva gripei, a adăugat Andrei Baciu.

A fost înregistrat prima persoană cu gripă. Poate avea un pacient și Covid-19 în același timp?

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, susține că o persoană poate fi infectată atât cu coronavirus, cât și cu gripă.

„Cu siguranță că există (n.red. cazuri, în general). Nu există acum, încă, în România pentru că avem un singur caz. Sigur că există. Este un virus, poți să inhalezi n tipuri. Atât timp cât intri în contact cu particule virale, în momentul în care le-ai inhalat și acestea se multiplică la nivelul mucoasei respiratorii… Când faci un test, ești pozitiv”, a mai spus Andrei Baciu la Digi24, joi seară.

Virusul Covid-19 a schimbat viața tuturor românilor și, indirect, a afectat unele fenomene stabile, cum ar fi clasica epidemie de gripă sezonieră. Chiar dacă anul trecut această gripă a fost aproape inexistentă datorită restricțiilor puternice pentru combaterea coronavirusului, anul acesta cazurile ar putea fi mai multe.

Acest aspect este evidențiat de un studiu publicat în revista „Nature”, care examinează evoluția gripei și a altor boli infecțioase, scrie La Stampa.

O nouă tranșă de vaccin antigripal a ajuns la Iași

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon continuă în această perioadă, pe teritoriul statului român. În data de 11 noiembrie 2021, a ajuns la Iași a patra tranşă de vaccin antigripal ce constă în nu mai puțin de 18.308 doze, care vor fi repartizate la cabinetele medicilor de familie pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Vă reamintim că la jumătatea lunii octombrie au fost repartizate 13720 de doze de vaccin antigripal, reprezentând prima tranșă de vaccinuri. A urmat a doua tranșă, constând în 9154 doze și la începutul lunii noiembrie au ajuns la Iași încă 32.039 de doze de vaccin antigripal. În primele trei etape, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a distribuit dozele pentru imunizarea împotriva gripei de sezon a copiilor înscriși la cabinetele medicilor de familie, a copiilor din instituțiile sociale, a personalului medico-sanitar din unitățile medicale, precum și a persoanelor instituţionalizate din căminele de bătrâni și unitățile medico-sociale”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Reamintim faptul că pe 20 octombrie 2021 a început campania de vaccinare antigripală în România.

 

Adauga un comentariu