Zona zoster se transmite? La ce persoane apare de obicei virusul?

de: BZI.ro
09:59, 30 nov. 2022

Zona zoster se transmite fiind o boală virală cauzată de virusul care provoacă varicela. Afecțiunea apare de obicei la persoanele care au avut deja varicelă și virusul este deja în organism. Virusul Herpes zoster se află în stare latentă în ganglionii nervoși, nu cauzează niciun simptom clinic, dar poate provoca zona zoster atunci când devine activ datorită unor factori provocatori.

Aproximativ 20% dintre persoanele care au mai avut varicelă pot dezvolta ulterior herpes zoster. În cele mai multe cazuri, nu faceți zona zoster decât o singură dată. Tulburările sistemului imunitar, cancerul, leucemia, limfomul și bolile de imunodeficiență sunt factori dezavantajoși și cresc riscul de a dezvolta Herpes zoster. Chimioterapia, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor sistemici și razele X sunt, de asemenea, factori declanșatori.

Aproximativ 20% dintre persoanele care au mai avut varicelă pot dezvolta ulterior herpes zoster

Zona zoster se transmite? Cum poate fi diagnosticată afecțiunea?

În stadiul incipient al dezvoltării bolii pot apărea dureri, mâncărimi sau parestezii la locul unde va apărea ulterior erupția cutanată. Uneori, erupția cutanată poate fi precedată de stare de rău, dureri de cap și febră, dar cel mai adesea există doar mâncărimi și dureri ușoare.

Tabloul clinic al herpesului zoster este destul de specific, astfel încât un dermatolog cu experiență poate pune un diagnostic pe baza datelor clinice. Acestea date de fapt sunt natura erupției cutanate. De asemenea, un diagnostic poate fi pus pe baza istoricului medical, pacientul este întrebat când a apărut durerea și erupția cutanată.

Manifestările cutanate ale herpesului zoster dispar, de obicei, în câteva săptămâni

Dacă este necesar, virusul poate fi izolat prin diagnostic PCR. Aceste metode sunt efectuate într-un laborator specializat. Majoritatea persoanelor cu Herpes zoster sunt sănătoase. Persoanele care au boli de sânge, HIV sau care au fost expuse la radiații pe termen lung se află în zonă de risc, dar se vindecă cu medicamente.

Herpesul zoster este mai puțin contagios decât varicela. O persoană cu herpes zoster poate fi o sursă de infecție doar dacă veziculele sunt deteriorate în timpul erupției. Este bine să știi că pacienții cu zona zoster rareori necesită spitalizare.

Metodele de tratament existente pentru a vindeca veziculele. În cât timp dispar manifestările bolii

Manifestările cutanate ale herpesului zoster dispar, de obicei, în câteva săptămâni. Senzațiile dureroase pot persista o perioadă de timp după dispariția erupției cutanate. Se poate aplica o compresă rece pe erupție pentru a reduce durerea și mâncărimea.

Dacă este necesar, virusul poate fi izolat prin diagnostic PCR

Dacă diagnosticul este pus într-un stadiu incipient, în termen de 48 de ore de la apariția primelor simptome, se pot administra medicamente antivirale pentru a opri multiplicarea virusului în ganglionii nervoși. De asemenea, ci ajutorul acestor medicamente se reușește reducerea numărului și durata manifestărilor clinice.

În cazul în care ochii sunt afectați și se suspectează o inflamație a ramurii nervului trigemen, terapia trebuie începută cât mai curând posibil și poate fi necesară consultarea unui oftalmolog. Nevralgia post-herpetică poate fi tratată cu medicamente antiinflamatoare, analgezice care vor reduce inflamația și disconfortul.

Din moment ce zona zoster se transmite trebuie să intervii cât mai repede pentru a vindeca boala, astfel încât să nu-și supui riscului de infectare familia și prietenii. Preparatele de corticosteroizi în combinație cu medicamente antivirale sunt, de asemenea, utilizate uneori pentru tratarea formelor severe, a leziunilor conjunctivale și a durerii severe. Un bloc nervos poate fi, de asemenea, utilizat în cazul unui sindrom de durere severă. Consultați medicul dermatolog pentru a determina tratamentul corect pentru zona zoster.

Tabloul clinic al herpesului zoster este destul de specific