Zmeura de anul acesta este mare și aromată. Producătorii din Iași au livrat primele comenzi. „Fructele sunt mari și dulci” – FOTO/VIDEO
Producătorii din Iași au livrat sute de comenzi cu zmeură dulce și aromată în ultimele două săptămâni. Aceștia spun că producția de anul acesta este mai bună ca cea de anul trecut și că a crescut numărul clienților. Un kilogram de zmeură la angro se vinde cu 25 de lei, iar în cantități mai mici, cu 30 de lei
Este mare agitație în plantațiile cu zmeură din județul Iași. Producătorii au început recoltarea de vreo două săptămâni și au livrat fructele atât în orașul Iași, cât și în alte județe. Aceștia susțin că producția de anul acesta este neașteptată, fiind mai mare față de cea din 2022, iar fructele sunt mari, dulci și aromate.
„Plantele au ajuns la maturitate și avem producție mai bună ca anul trecut. Dar avem și parcele plantate în primăvară. Am schimbat modul de întreținere și tăiere. Fructele sunt mari și dulci, zmeura este parfumată. Prețul la zmeură este 25 de lei la angro și 30 de lei în cantități mai mici. Mure o să avem în circa 10 zile. Prețul la mure o să fie între 15 lei și 20 de lei, dar totul se modifică în funcție de prețul pieței.
Livrăm la domiciliu duminică și marți, dar, dacă avem multe comenzi, și în restul săptămânii putem face livrări și în alte zile. Noi producem sănătos, lucrările de întreținere se fac cu utilaje mecanice și manual. Suntem în căutare de noi clienți care vor angro sau băcăniile din Iași care vor să colaboreze cu noi. După ce trece sezonul fructelor proaspete, în toamnă vom avea sucuri naturale din fructe și legume”, spune Dorian Secară, producător din Iași.
Acesta a înființat plantația în anul 2018.
Producătorii din Iași au livrat sute de comenzi cu zmeură dulce și aromată
Producătorii de zmeură din județ mai spun că a crescut și numărul clienților care vor să consume fructe proaspete, cât mai naturale.
„Noi am observat că, în ultimii ani, clienții au fost interesați de fructele de pădure și mai ales de cum sunt aceste plantații, dacă sunt stropite, ce soiuri sunt, cum se îngrijește plantația. Deci vin și informați și vor să știe mai multe despre produsele noastre.
Noi suntem bucuroși că se întâmplă asta pentru că așa reușim să arătăm că facem lucrurile bine, avem fructe fără chimicale, care pot fi consumate atât de adulți, cât și de copii. Într-adevăr, a crescut numărul clienților în ultimii doi ani. Noi avem o suprafață de aproximativ jumătate de hectar cu zmeură, încă pe atât cu mure, o livadă mică, solarii și legume în câmp. Încercăm să avem din fiecare câte puțin”, susține Sorana Popa, producător din Iași.
A scăzut suprafața cultivată cu zmeură din Iași
Suprafețele cultivate cu zmeură din județul Iași au scăzut cu 20 la sută față de anul 2022. Astfel, producătorii cultivă acum aproximativ 20 de hectare. Seceta din ultimii ani este unul din motivele care au determinat fermierii să renunțe la aceste plantații. Anul acesta, culturile au fost ajutate să se dezvolte de ploile abundente. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, un român mănâncă, în medie, sub 100 de grame de zmeură lunar.
În general, fructele sunt aduse din alte țări. Mai mult, anul trecut, românii au cumpărat 1 milion de kilograme de zmeură. Producătorii din Iași au livrat zmeură în ultimele două săptămâni și o vor face până la finalul acestui luni.