Ziua zero pentru PNL! Liderii liberali vor cere o comisie de anchetă pentru semnăturile strânse de USR-PLUS și AUR pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu! Există suspiciuni de fraudă
Este scandal fără precedent în politica din România. Guvernul Cîțu este pus în fața unei moţiuni de cenzură iniţiată de alianţă USR-PLUS și AUR. Totuşi, liberalii au suspiciuni că mai multe semnături de pe fisă ar fi false. Din această cauză, cei din PNL vor cere o comisie de anchetă pentru a verifica dacă toate semnăturile sunt reale.
Vă aducem aminte faptul că, odată cu adoptarea proiectului Anghel Saligny și revocare ministrului Stelian Ion, cei din USR-PLUS au declarat faptul că nu vor mai guverna dacă Florin Cîțu va rămâne premier.
PNL va cere verificarea semnăturilor de la USR-PLUS și AUR de pe moţiunea de cenzură împotriva lui Cîțu
În cursul zilei de luni, 6 septembrie 2021, PNL va cere înfiinţarea unei comisii de anchetă care va verifica dacă toate semnăturile de pe lista moţiunii de cenzură sunt originale. Potrivit unor surse se pare că liberalii sunt de părere că cei de la USR-PLUS și AUR și-ar fi falsificat câteva semnături. Moţiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu a fost semnată doar de USR-PLUS și AUR. Un semnal referitor a veridicitatea semnăturilor a fost tras de Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului din partea PNL:
„Mâine (n.red. luni, 6 septembrie 2021), la BPR, vom analiza dacă moțiunea depusă de USR – PLUS – AUR, alianța toxică, îndeplinește condițiile procedurale pentru a putea stabili calendarul.
Vă mărturisesc că sunt diverse semne de întrebare, iar mâine le vom analiza pe toate.”, spune Alina Gorghiu.
Marcel Ciolacu consideră că sunt șanse mari ca moţiunea USR-PLUS AUR să nu ajungă la vot
Pe de cealaltă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că există probabilitatea ca moțiunea semnată doar de USR-PLUS-AUR să nu ajungă la votul în Parlament. Marcel Ciolacu a declarat că dacă acest lucru se va întâmpla atunci social democraţii vor depune ei însăşi o moţiune de cenzură şi îi invită pe cei din USR-PLUS-AUR să vină la negocieri.
”Dacă moțiunea alianței USR AUR nu ajunge la vot în plen suntem dispuși să vorbim cu USR și AUR, să convenim un text al moțiunii, să semneze moțiunea pentru a avea cele 234 de voturi și în 10 minute o depunem. Guvernul Cîțu trebuie să plece”, a declarat Marcel Ciolacu.
Dacă se dovedeşte faptul că există un viciu de procedură, atunci cei din USR-PLUS vor avea parte de o lovitură de imagine de proporţii. Ţinând cont că formațiunea politică a militat mereu pentru transparentă, falsificarea unor semnături ar duce la pierderea unui important electorat. Desigur, până la data scrierii știrii nu există date oficiale referitoare la o fraudă.
De altfel, un alt impediment pentru cei din USR-PLUS ar fi şi colaborarea cu PSD, fiind o colaborare, considerată de electoratul USR-PLUS, toxică. În contextul în care formaţiunea și-a făcut un renume prin campanii împotriva social democraţilor.
Tensiuni politice fără precedent în România, situații unice
Conflictul dintre USR-PLUS și PNL a început în momentul în care premierul Florin Cîțu a dorit să introducă, pe ordinea de zi a Guvernului, proiectul Anghel Saligny. În cele din urmă, şedinţa s-a suspendat iar USR-PLUS a declarat că va ieși de la guvernare dacă proiectul va fi avizat. De altfel, după ce a început scandalul, premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, iar Lucian Bode a venit interimar.
După evenimentele menţionate mai sus, Florin Cîțu a trecut prin Guvern OUG-ul pentru proiectul Anghel Saligny iar cei din USR-PLUS au declarat că nu mai există cale de întoarcere şi vor depune, dacă premierul nu își dă demisia, o moţiune de cenzură. Pentru că nu puteau depune singuri moţiunea, USR-PLUS a făcut o alianţă cu AUR și au început negocierile cu PSD.